iyimi boyle bilgi sitesi

Bebeklerde Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılır

Anne ve Çocuk 17 Haziran 2017
Bebeklerde Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılır

Yeni dünyaya gelmiş ve sizin tutmaya bile kıyamadığınız bebeğinize hastaneden çıktıktan sonra göbek kordonun (göbek bağı) etrafına pansuman yapmanız gerekecek. Sizinde her anne ve baba gibi aklınıza gelen ilk soru göbek bağına pansuman yapmak için dokunduğumda “acaba bebeğimin canı acır mı? “olacaktır. Korkmayın burada herhangi bir sinir bulunmadığı için pansuman yapmanızdan ya da sizin dokunmanızdan dolayı bebeğiniz herhangi bir acı hissetmeyecektir. Bebeğiniz doğduğunda dış dünyaya çıktığı ilk anda kadın doğum doktorunuz tarafından bebeğinizin göbek kordonuna bir klemp (her iki ucuda sivri olmayan makasa benzeyen cerrahi alet) takılır. Bebeğiniz bu şeklide çocuk doktoru tarafından ilk muayenesininde yapılacağı özel ısıtmalı yere alınır. Burada ilk muayenenin ardından çocuk doktorunuz tarafından bir daha açılamayan ve düşünceye kadar üzerinde olacağı genellikle beyaz olan bir göbek kordonu mandalı ile klemplenir. Bu mandal genelde bebeğin göbeğinden 2-2,5 cm uzağa takılır.Orada ilk pansumanı yapılır ve etrafına steril gazlı spanç sarılır, siz bebeğinizi ilk böyle görürsünüz.

Bir sonraki gün çocuk doktoru bebeğinizi muayeneye gelince  bu sargıyı açacak ve göbek kordonunu da kontrol edecektir. Hastanede olduğunuz sürece pansumanı siz ve çocuğunuz ile ilgilenen hemşire yapacaktır.

Göbek Kordonu Pansumanı Nasıl Yapılır

Pansumanda %70 lik alkollu solusyon ile göbek kordonunun etrafı DAİRESEL olarak bir defa silinir ve göbek kordonun etrafına steril spanç ile sarılır. Bu kadar pansuman yeterli olacaktır.

Göbek kordonu pansuman malzemesi olarak neler kullanılmalıdır?

1-Steril gazlı bez (spanç)

2-%70 alkollu solusyon – yada doktorunuz tarafından önerilen solüsyonları kullanın.

3-Yukarıda sayılan malzemeleri artık eczanelerde göbek bakımı seti – kiti adı altında bulabilirsiniz.

Göbek Kordonu Bakımı Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir

1-Yukarıda anlatılan pansuman her gün en az 1 defa tekrarlanmalıdır. Pansuman herhangi bir sebeple kirlenirse pansuman yenilenmelidir.

2-Pansuman yapılan malzemeler kesinlikle steril olmalıdır ve 1 defa kullanıldıktan sonra atılmalıdır.

3-Göbek kordonuna mümkün olduğunca dokunulmamalıdır.

4-Göbek kordonu kendiliğnden düşecektir siz onu kesinlikle çekmeyin.

5-DİKKAT!!, Göbek kordonu bakımında asıl amaç o bölgenin temiz ve kuru kalmasıdır, bu sebeple bu bölgeyi kesinlikle bez içinde bırakmayın ve o bölgeye dışkı ve idrar bulaşmasını engelleyin, aksi takdirde bebeğiniz daha ilk haftalarda çok büyük enfeksiyonlara maruz kalabilir.

6-Göbek kordonunun hava alması düşmesini hızlandıracaktır bu sebeple yaz dönemi bebeklerinde göbek kordonunun daha hızlı düştüğü görülür.

Göbek Kordonu Olan Bebeğin Yıkanması Nasıl Yapılmalıdır

Göbek kordonu düşene kadar çoğu doktor tarafından bebeğinizin yıkanması önerilmez. Bu süre zarfında eğer bebeğinizi yıkayacaksanız bu bölgeye kesinlikle su gelmeyeceğinden emin olmalısınız. göbek kordonu ıslak ve nemli kalırsa enfeksiyonlara davetiye çıkarmış olursunuz. Göbek kordonu üzeri su almayacak şekilde kapatıldıktan sonra bebeğinize duş aldırabilirsiniz ya da ıslak bezle bütün vücudunu silebilirsiniz.

Göbek Kordonu Ne Zaman Düşer

Göbek kordonun doğumdan hemen sonra gördüğünüz jölemsi sulu özelliğini kaybederek günler içinde koyu kahverengi bir renge ve kuru bir hal almaya başlar. Genellikle doğumdan sonra 5. gün ve 21. günler arasında düşer.

Göbek Kordonu Düştükten Sonra Kanama Olur mu

Göbek kordonu düştükten sonraki ilk bir kaç gün bebeğinizin atletinde küçük kan lekesi görebilirsiniz bunlar normaldir fakat çok kanama olursa veya göbek kordonu etrafında kızarıklık ve şişlik fark ederseniz hemen çocuk doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.