iyimi boyle bilgi sitesi

Tansiyon Düşüklüğü Nedir, Tansiyon Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir

Sağlık 18 Temmuz 2019
Tansiyon Düşüklüğü Nedir, Tansiyon Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir

Tıpta hipotansiyon olarak da bilinen tansiyon düşüklüğü, normal değerler olarak kabul gören 120/80 değerinin altındaki değerlerdir. Konuyu biraz daha açalım. En ideal tansiyon ölçüsü 120/80 olarak belirlenmiştir. Üst sayı değeri(sistolik) için 90 milimetrenin altında (mmHg) veya alt sayının değeri (diyastolik) 60 mmHg altında bir kan basıncı, genellikle düşük tansiyon olarak kabul edilir. Kan basıncımız yani tansiyonumuz gün içerisinde farklılık gösterir. Kalp kanı damarlara şiddetle gönderirse tansiyon yükselir, zayıf biçimde gönderirse tansiyon düşer.

Tansiyon Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir

1- Baş dönmesi: Tansiyon düşüklüğü sebebiyle beyne yeterince kan ve oksijen gitmemesi durumunda ortaya çıkan en yaygın belirtilerden biri de baş dönmesidir.

2- Mide bulantısı ve kusma: Tansiyon düşüklüğünün en belirgin belirtilerinden biridir.

3- Bulanık görme: Göz kararmasının ve aniden görüşün bozulup bulanıklaşmasının en temel nedenlerinden biri düşük tansiyon veya başka bir deyişle tansiyonun aniden düşmesidir.

4- Susuzluk hissi: Tansiyon düşüklüğünün en temel nedenlerinden biri vücudun susuz kalması veya ani ve bol miktarda gerçekleşen sıvı kayıplarıdır. Bu da size susuzluk hissi olarak kendini hissettirir. Susuz kalmak tansiyon düşüklüğünün en çok gördüğümüz sebeplerinden biridir.

5- Yorgunluk hissi: Kendinizi halsiz hissediyorsanız ve kendinizi sebepsizce yorgun hissediyorsanız tansiyonunuzu ölçtürmenizi tavsiye ederiz.

6- Kalp atışlarının hızlanması (taşikardi): Kalp atışlarının hızlanması demek vücudun daha çok kana ihtiyacı var demektir. Özellikle beyin kan dolaşımının yavaş olduğunu hissettiğinde kalbe “oksijensiz kalmamalıyız” sinyali gönderir. Kalbimiz de bu emri yerine getirmek için her zamankinden daha hızlı bir şekilde çalışır.

7- Soğuk soğuk terleme: Kalp ritminin hızlanması ve nefes alış veriş hızının artması gibi belirtiler, vücudumuzun soğuk soğuk terlemesine de neden oluyor. Özellikle el, ayak ve yüz bölgesinde meydana gelen bu tip terlemeleri hafife almamak gerekir.

8- Soluk ve soğuk cilt: Tansiyon düşüklüğü durumlarında damarlarınıza pompalanan kan daha az olduğu için soluk görünüm gelişir. Bu gibi durumlarda tansiyonunuzu ölçtürmenizi tavsiye ederiz.

9- Konsantrasyon eksikliği: Düşük kan akımına maruz kalan beyin, düşük tansiyon problemi karşısında bazı görevlerini yerine getirmekte zorlanır. Bunun sonucunda ilk olarak konsantrasyon eksikliği görülmeye başlanır.

10- Bayılma: Tansiyon düşüklüğünün aniden gerçekleşmesi durumunda bayılma gerçekleşir. Bayılma durumu beynin kendini korumak için yaptığı bir durumdur. Bu durumda bayılan kişi yere yatırılmalı ve ayakları yerden yukarı yavaşça kaldırılıp yüksekte tutulmalıdır. Acil servis aranmalıdır.

Düşük tansiyon nedenleri nelerdir?

1– Aşırı yorgunluk durumlarında.
2– Ciddi kan kaybına veya iç kanamalara neden olan yaralanmalar.
3– Genetik yatkınlıklar.
4– Hamilelik döneminde. Özellikle hamileliğin ilk 24 haftasında, kan basıncının düşmesi(tansiyon düşüklüğü) yaygındır.
5– Hormonların sağlıklı seviyelerde salgılanmasını engelleyen endokrin hastalıklar.
6– Kalp yetmezliği, kalp krizi gibi çeşitli kalp hastalıkları.
7– Uzun süreli ishal durumlarında.
8– Vücudun susuz kalması durumlarında.
9– Yaşlılıkta.
10– Yetersiz veya sağlıksız beslenme durumlarında.
11– Çeşitli alerjik reaksiyonlar durumlarında.
12– İdrar söktürücü ilaçları ve bazı ilaçlar tansiyon düşüklüğüne neden olabilir.
13– Şiddetli enfeksiyonlar ve septik şoklarda tansiyon düşüklüğü görülebilir.
14– Dehidrasyon (Susuz kalma) durumlarında.
15– Hipotiroidizm (tiroitlerin yetersiz çalışması) durumlarında.
16– Güneş çarpması durumlarında.
17– Yüksek veya düşük vücut ısısı durumlarında.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.