iyimi boyle bilgi sitesi

Piyanonun Bakımı ve Kullanımı

Bilim ve Teknoloji 6 Temmuz 2018
Piyanonun Bakımı ve Kullanımı

Bir önceki yazımızda piyano alırken nelere dikkat etmeliyiz bunu incelemiştik. Bu yazımıza göz atmak isterseniz, şu linki takip edebilirsiniz. “Piyano Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz“. Bir piyano aldınız ama iş piyano almakla bitmiyor. Piyanonuzun ilk günkü ses kalitesini korumak istiyorsanız, piyanonun bakımını iyi yapmalısınız. Piyano çok özel ve hassas bir müzik aletidir. Isı değişimlerinden ,nemden ,direkt güneş ışığından ve soğuk-sıcak hava akımlarından oldukça fazla bir şekilde etkilenir. Piyanoyu bu kadar hassas yapan en temel faktörler ise piyanonun yapımında kullanılan malzemelerdir. Bu malzemeler genellikle Ağaç, metal, yün çuha ve keçe‘dir.

Ahşap malzeme Armoni tahtası (sound board) olarak ve hem iç mekanizma parçalarında hem de dış bölüm de mobilya olarak kullanılır. Armoni tahtası piyanonun en önemli malzemelerinden biridir. Armoni tahtası, piyanonun arka bölümündedir. Armoni tahtasının görevi ise tokmaklanıp titreşimle elde edilen sesi temiz hale getirmek ve yükseltmektir. Çok kaliteli Ladin cinsi özel kurutulmaya tabi tutulmuş çok özel ağaçlardan imal edilir. Piyanonun en hassas bölümüdür. Bu nedenle armoni tahtasını aşırı rutubet, aşırı sıcak, aşırı soğuk ve de aşırı kuru havadan korumak gerekir.

Metal ve demir materyaller piyanonun iç kısmında kasnak, teller ve mekanizma içinde kullanılır. Bilindiği gibi nem  metal malzeme için oldukça tehlikelidir. Nem piyano üzerinde paslanmaya sebep olabilir. Kaldı ki piyanonun 440 hz frekans ile akort edilmesi 219 telde (bazı piyanolarda 218-220 ) 20-22 ton çekim gücü oluşturur. Aşırı ısı değişikliği genleşmeye neden olacağından bu durum tellerin iyi kaynaşmaması nedeniyle hem akort sorunlarına hem de tellerin sık sık kopmasına neden olur.

Piyanonun bir diğer temel malzemesi ise yünden imal edilen kumaş cinsi çuha ve keçedir. Tokmaklar ve susturucular bu malzemeler yapılır. Bu tür malzemelerin en büyük düşmanları ise güvedir. Bu yüzden giysilere uygulanan naftalin veya bu işi görebilen böcek ilaçlarını kullanmak faydalı olacaktır. Piyanonun içine küçük bir kese ile naftalin veya güve savar gibi ilaç koyunuz etkisi geçince de yenileyiniz.

Piyanoyu Nereye Koymalıyım

1– Piyanoyu kalorifer peteğinin yakınına ve bacanın geçtiği duvarın yakınına kesinlikle koymayın. Piyano rutubetsiz , ısısı sık sık aşırı bir şekilde değişmeyen bir ortamda bulunmalıdır. Piayano’nun yanında Okaliptus cinsi bir çiçek veya bir bitki bulunması çok kuru ortamlar için bir çare olabilir.

2– Direkt Güneş ışığına maruz kalabilecek yerlere koymayın.

3– Balkon kapısı veya dışa açılan pencerenin yakınına koymayın. İki kapı veya iki pencere arasına koymayın. Piyano için nem kadar çok kuru bir ortamda aynı derecede zararlıdır. Bazı piyano tutkunları piyanonun içine su dolu küçük bir kap koyar ama bu yanlıştır. Kesinlikle piyanonun içine sulu bir kap koymayınız.

4– Duvara en az 5-10 cm mesafe uzaklıkta olmalı. Duvara sıfır yapıştırılmış halde olmamalıdır.

5– Piyanonun yerini değiştirmeyin. Temizlik nedeniyle piyano yerinden oynatılmamalıdır. Akort sistemi zarar görür.(Bazı markalarda yeni icat edilen tekerlek sitemiyle bu sorun halledilmiştir.)

Piyano Nasıl Temizlenmelidir

1– Günümüz piyanoları genellikle polyester boya ile boyanmıştır. Temizlik eski bir penye bezle hafif nemli olarak yapılmalıdır. Piyanonun iç temizliği Akordör tarafından yapılmalıdır.

2– Piyano çalınmadığı zamanlarda ön kapağı kapalı tutulmalıdır. Piyano kapağının uzun süre açık bırakılması ön bölümde boya tonunun değişikliğine ve de piyanonun içine toz girmesine sebep olacaktır.

3– Akort ve genel bakım her yıl kalorifer veya diğer ısınma araçlarının kullanıma başlanmasından 15-20 gün sonra yapılmalıdır. Piyano akort edildikten sonra 6 saat piyano çalınmamalıdır.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.