iyimi boyle bilgi sitesi

Kreşte ve Evde Çocuğum Çok Hırçın Davranıyor. Ne Yapabilirim

Anne ve Çocuk 30 Mayıs 2018
Kreşte ve Evde Çocuğum Çok Hırçın Davranıyor. Ne Yapabilirim

Anne ve babalar için çocukların kreş dönemine alışma süreci oldukça düşündürücüdür. Çocuklar, evde ya da kreşte, mutsuz davranışlar sergileyebilirler. Bu durum karşısında paniğe kapılmadan, çocuğun olumsuz davranışlarının nedenlerini incelemeniz gerekir.

Çocuğunuz Hırçın Davrandığında Sormanız gereken ve Cevap Bulmanız Gereken 5 Soru

1– Hırçın davranışları ne zaman yapıyor?

2– Hırçınlığını hangi koşullarda yapıyor?

3– Çocuğunuz hırçın davrandığında, karşısındaki insan ya da çocuk nasıl bir tepki veriyor?

4– Hırçınca davrandığı anda neler söylüyor?

5– Karşısındaki kişi, çocuğunuzu kışkırtıcı bir şey yapıyor ya da söylüyor mu?

Öncelikle; çocuğunuzun ne zaman, hangi koşullarda bu olumsuz davranışları sergilediğini bir kenara not almalısınız. Bu olumsuz davranışların nedenlerini bularak çözüme ulaşmalısınız. Not aldığınız durumları alt alta sıraladığınızda bir anlam çıkaramıyorsanız, mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız. Sonuçta en iyi kararı uzman psikologlar verecektir.

Ailelerin En Çok Sıkıntı Çektiği Durumlar

Çocukların tutturmaları, bencilliği ve ağlamalarıdır. Bu durum anne ve babaların sabrını oldukça zorlar. Çocukların öfkesine karşı sağlam ve dik durmak çok önemli bir konudur; çünkü çocukların öfkesine, inatçılığına, tutturmalarına ve bir şeyi yanlış yapmasına karşı tolerans geliştirmeniz gerekiyor. Çocuğunuzun yıkıcılığına karşı geliştirdiğiniz savunma; her zaman çocuğunuza güven veren, sakin kalan, anlayışlı olan bir ebeveyn olarak geliştirilmeli. Bunu yapmadığınız sürece, çocuğunuzun öfkesi asla bitmeyecektir.

Çocuğunuzla sürekli çatışıyor, inatlaşıyor, susturmaya çalışıp sürekli dikkatini dağıtıyorsanız; öfkesi asla sona ermez ve çocuğunuz da kendisini güvende hissetmez. Tam tersine; ağlayan, tutturan, kendini kaygılı hisseden bir çocuğun, kendini güvende hissedip sakinleşebilmesi için; anne ya da babanın sakin olması, durumu yönetmesi, normalleştirmesi ve çocuğun öfkesi dinene kadar sabırla beklemesi gerekir. Özetle söylemek gerekirse, çocuğunuzun hırçınlığını sabır ve sakinlikle çözmelisiniz.

Hırçın Çocukla İletişim İçin Bazı Öneriler

1– Hırçınlaşan çocukla inatlaşmayın.

2– Çocuğunuza davranırken size nasıl davranmasını istiyorsanız, sizde öyle davranın.

3– Zaman zaman hırçınlık yapan çocuğunuza güzel bir şekilde bundan çok rahatsız olduğunuzu ve böyle yaparsa hiçbir istediğinin yapılmayacağını kesin ama tam kesin bir dille anlatın.

4– Yaşı kaç olursa olsun çocuğunuzla konuşmalı ve çocuğunuzun ciddiye alındığını görmesini sağlayın.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.