iyimi boyle bilgi sitesi

Vertigonun Kesin Bir Tedavisi Var mıdır ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Sağlık 29 Aralık 2015
Vertigonun Kesin Bir Tedavisi Var mıdır ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Baş dönmesinin tedavisi vardır. Hastada öncelikle hangi nedenin baş dönmesi yaptığı araştırılmalıdır. Tedavi buna göre planlanmalıdır. Vertigonun birçok sebebi olabilir. Öncelikle vertigonun nedeni bulunmalıdır.

Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo: En sık nedenlerdendir. Pozisyona bağlı gelişen ve saniyeler süren baş dönmesi ile karakterizedir. Bu hastalarda otokonyaları normal yerlerine göndermek için manevra yapılır.

Meniere Hastalığı: Bu hastalıkta dönem dönem ataklar görülür. Bu dönemler arasında herhangi bir belirti görülmez; hastalık dönemlerinin arası 1-2 saat olabileceği gibi, birkaç ay ya da birkaç yıl olabilir. Hastalık başladığında 1 gün boyunca etkileri sürebilir. Hastalık belirtileri hafif ya da ciddi seyredebilir. Genellikle değişen düzeylerde baş dönmesi görürür. Hafif baş dönmesinin yanında kulak çınlaması ve düşük frekanslarda işitme azalması görülebilir. Hastalığın atak döneminde şikayetler giderek ağırlaşır ama donem bittikten sonra hemen gecer. Günlük hayatı etkiler. Uzun yolculuk bu hastalık için uygun değildir.

Bu hastalık, iç kulak sıvılarının mikrobiyotik oluşumlar ile aşırı miktarda artması veya aşırı miktarda azalması durumunda hastaya denge kaybı ve işitme güçlüğü yaşatır. Meniere Hastalığında tuz kısıtlaması yapılmalıdır. Stresten uzak durulması gerekir. Önceki yıllarda genellikle  ameliyatın uygulandığı Meniere hastalığında ilaç tedavisi günümüzde daha çok tercih ediliyor.

Vestibüler Nörit: Denge sinirinin iltihabı anlamına gelmektedir. 6 haftaya kadar uzayabilen baş dönmesi, bulantı ve kusma atakları belirtileri verir. İşitme kaybı görülmez. Baş dönmesi kafa hareketleriyle artabilir. Vertigo, genellikle birkaç gün veya hafta sürer. Nadir durumlarda tamamen iyileşme 6 haftayı bulabilir. Fistül denilen iç-orta kulak arası anormal bir açıklık durumunda ise ameliyatla açık kısmın kapatılması planlanmalıdır. Bunun dışındaki durumunlarda ise egzersizler ile dengeyi sağlamamız gerekiyor. Kişinin bu egzersizleri haftalarca uygulaması gerekebilir.

Vertigolu Hastalar Atak Sırasında Nelere Dikkat Etmelidir?

Atak şiddetli ise kişi hastaneye başvurmalıdır. Baş dönmesi durumunun baskılanması için damardan verilen ilaçlar (dimenhidrinat) vardır. Eğer baş dönmesi hafif ise kişi bu ilacı ağızdan da alabilir; ancak  kusma varsa ağızdan verilmemeli, damardan verilmelidir. Daha şiddetli baş dönmesi durumlarında diazem de kullanılabilir. Bu esnada işitme kaybı da gelişmiş ise steorid ve serum tedavisi gerekebilir. Bazı durumlarda atakların önlenmesi konusunda hastalar bilgilendirilmelidir. Özellikle Meniere Hastalığında az tuzlu beslenme tarzının ve stressiz olmaya alışmanın atakları kontrol etmekteki önemi, hastalara mutlaka anlatılmalıdır.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.