iyimi boyle bilgi sitesi

Polikistik Over Sendromu (PCOS) Hastası Olmak

Sağlık 21 Mayıs 2016
Polikistik Over Sendromu (PCOS) Hastası Olmak

Bu rahatsızlığımın olduğunu öğrendiğimde henüz 17 yaşındaydım. 14 yaşındayken ilk adet görmemden sonra tamamen farklı zamanlarda ve belki yılda 3-4 kez gibi çok seyrek aralıklarla adet görüyordum. Düzensiz adet görme, ciltte yağlanma, sivilcelenme, tüylenme gibi farklı şikayetlerim de vardı. Önce ciltle ilgili sanarak cildiyeye, sonra kadın doğuma ve en sonunda asıl gitmem gereken bölüme endokrinolojiye gittim çünkü bu hormonal bir rahatsızlıktı. Doktora gittikten sonra pek çok kan tahlili yapılması ve kanımdaki hormonların seviyelerine bakılması sonucunda teşhis konuldu ve ben ilk defa duyduğum bu kavramla karşılaştım. Ben polikistik over hastasıydım. İlk aklıma gelen soru da şuydu: Acaba ben ileride hamile kalabilir miyim? Benim çocuğum olur mu?

Peki nedir polikistik over? Araştırmaya koyuldum.

Polikistik Over Sendromu (PCOS)

polistik-over-sendromPCOS sebebiyle, beyindeki hipofiz bezinden salgılanan LH hormonunun anormal derecede salgılanmasıyla yumurtalıklar düzenli olarak yumurta üretmemektedir. Bu düzensiz yumurtlama kandaki erkeklik hormonlarının (testesteron) seviyesini artırmakta, artan erkeklik hormonları yağ dokuda östrojene dönüşmekte o da asıl sorunun kaynağı olan LH hormonunu daha da artırmaktadır ve bu kısır döngü devam etmektedir.

Polikistik Over Sendromlu Hastaların Karşılaştığı Belirtiler

-Düzensiz adet görme
-Ciltte yağlanma
-Sivilcelenme
-Tüylenme
-Kısırlık
-Kilo artışı

Yani adet düzensizliği ile atılamayan yumurtalar, yumurtalıklarda birikip çok sayıda küçük kistleri oluşturmaktaydı. Bu durumda artan erkeklik hormonu da bazı erkeklik özelliklerinin ortaya çıkmasına da neden olmaktaydı. Ben de bu durumla karşı karşıyaydım. Bu rahatsızlığın belli bir nedeni de yoktu ama genetik faktörler, fazla kilo, hormonlu ve katkı maddeli yiyeceklerin sebep olduğu söylenebilirdi. En kötüsü de anne olamayabilirdim.

Polikistik Over Sendromlu Hastaların Tedavisi

Bu rahatsızlık için birçok doktora başvurduysam da kesin bir tedavisi yoktu. Tedavi olarak doğum kontrol hapları veriliyordu. Bu hapların içerdiği östrojen vücuda dışarıdan takviye olarak veriliyordu. Bu hapları da istediğin kadar uzun süre kullan, bırakırsan her şey eski haline geri dönüyordu ki ben bunları deneyerek ve hatta bazı doktorlar tarafından kobay gibi araştırmaları için kullanılarak öğrenmek zorunda kaldım. Doktorun yaptığı tüm bu araştırmaların sonucunda bana söylediği, bunun kesin tedavisinin olmadığıydı. Bir ihtimal kesin çözüm olabilecek bir şey vardı, hamile kalıp doğum yapmak. Ama acaba hamile kalabilecek miydim? Bir sonraki makalemde Polikistik Over Sendromunun hamilelik üzerindeki etkisini yaşayan biri olarak yazacağım.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.