iyimi boyle bilgi sitesi

Oksijen Satürasyonu Nedir

Sağlık 10 Şubat 2016
Oksijen Satürasyonu Nedir

Oksijen satürasyonu (kandaki oksijen doygunluğu), oksijen doygunluğuna ulaşmış hemoglobin miktarı demektir ve Oksijen satürasyonu seviyesi sağlıklı bir insanda %95 ile %100 arasındadır. Oksijen doygunluğu düzeyleri hastaya takılan bir cihaz aracılığıyla tıp uzmanları tarafından tespit edilebilir. Oksijen satürasyonunu ölçen bu cihaza Pulse oksimetre denir ve pulse oksimetre cihazları, Beer-Lambert yasasına göre çalışmaktadır. Oksimetre, 660-940 nm dalga boyunda olan ışığın absorbsiyonu ilkesine göre kanın oksijene doygunluğunu ölçer. Ölçüm için hastanın başına, kulak memesine, parmak ucuna ya da ayak parmaklarına ışıklı bir sensör yerleştirilir. Bu sensör sayesinde kandaki oksijen miktarı hakkında bilgi edinilir.

Düşük Satürasyon Nedir?

Oksijen seviyesinin %90’ın altına düşmesi genellikle anormal bir durumdur ve bu nedenle endişeye sebep olur. Oksijen doygunluk seviyesindeki azalış desatürasyon olarak isimlendirilir. Düşük satürasyonun birçok sebebi vardır.
Kanınızdaki oksijen seviyesi fazla düştüğünde nefes darlığı ortaya çıkar. Bu durum hipoksemi denilen bir soruna sebep olur.

Düşük Oksijen Satürasyonunun Nedenleri

1- Hava Kanalı Tıkanıklığı: Kişinin solunum yollarının kısmen ya da tamamen tıkanmasından kaynaklanır. Bu tıkanma, yabancı bir maddenin kanalları tıkaması, alerjik reaksiyon, enfeksiyon, anatomik bozukluk ya da travma sebebiyle ortaya çıkıyor olabilir. Uyku apnesi sebebiyle kandaki oksijen seviyesi düşebilir. Uyku sırasında nefes periyodik olarak durur ve tekrar başlar. Kişi kısa süreliğine nefes almayı kestiğinden vücuda daha az oksijen alınır ve kanda oksijen satürasyonu azalır. Koah Hastalığı (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) da düşük satürasyona sebep olabilir.

2- İnce Hava: Yüksek rakımda(genelde 3000 metrenin üzeri) kişinin kan satürasyonunda düşüş olabilir.

3- Anemi: Bireyin kanında dokulara yeterli oksijeni taşıyacak alyuvarın olmamasından kaynaklanan medikal bir durumdur. Bu durum kanda oksijen seviyesinin düşmesine ve kişinin kendini yorgun hissetmesine neden olur.

4- Amfizem: Ciğerlerdeki hava keseciklerinin sistematik şekilde yok olup, bu keselerdeki oksijen ve karbondioksit değişimin zorlaşması durumudur. Bu durumlarda kandaki oksijen satürasyon seviyesinde azalma görülür.

5- Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu: Ciğerlerdeki esnek hava kesecikleri olan alveollerde sıvı birikmesi olduğunda meydana gelen bir sendromdur. Bu sıvı birikmesi kandaki oksijen seviyesinde azalmaya neden olur.

6- Anestezik ve uyuşturucu ilaçlar: Anestezik bazı ilaçlar ve uyuşturucular kandaki oksijen satürasyonu düzeyinde azalmaya neden olur.

Düşük Oksijen Satürasyonu Belirtileri

Düşük oksijen satürasyonuna eşlik edebilecek bazı belirtiler vardır ve şu şekildedir:

1- Nefes Darlığı: Bu, düşük oksijen satürasyonunun karakteristik ve genel belirtisidir. Çoğunlukla aniden gerçekleşir, yoğun ve baskılı olur. Kişi solunumunun kendisine yetmediğini hisseder.

2- Siyanoz: Bu büyük ihtimalle oksijen doygunluğundaki düşüşün en bilinen ve ayırt edici belirtisidir. Siyanoz vücuttaki derinin ya da mukoza zarlarının mavimsi bir renge dönüşmesi anlamına gelen fiziksel bir belirtidir. Vücut dokusuna daha az oksijenin ulaşması sebebiyle oluşur. Bu mavimsi renk el ve ayak tırnak yatakları yanı sıra dudak ve dil üzerinde daha belirgindir.

3- Aşırı Yorgunluk ve Halsizlik Hissi: Enerjinin tamamen tükendiğini hissetme şeklinde gerçekleşir. Kişi çoğunlukla günlük aktivitelerini gerçekleştirmek yerine yatakta kalmayı tercih eder.

4- Zihin Bulanıklığı: Satürasyonu düşük olan kişi zihinsel karışıklık ve el becerilerinde azalma durumu yaşayacaktır. Kanda oksijen azlığı olduğundan beyne ulaşan kanda da daha az oksijen mevcut olacak ve bu nedenle zihinsel yavaşlamalar olacaktır.

5- Baş Ağrısı: Kanda oksijen doygunluğunun düşmesi şiddetli baş ağrılarına neden olabilir.

Yorumlar

Yazıya 199. yorum yapılmış.

1 2 3
Filiz 30 Mart 2017

Mrb hocam annemde hic nefes sorunu olmazdi.bu sene iki defa nefesim sanki sikisiyr dedi.bi kac defa goturduk bisry cikmadi saturasyonu dusuk 40 lara kdr dusmustu.bi suru tahlil rontgen cekildi yine bisry cikmadi.en sonunda pulmoner den suphelniyrz dedi.snra baska yerelre sevk edildi goturdk orda pek bisey cikmadi damarlarda tikaniklik yok akciger tansiyonuna bakildi obez oldugu icin cok sikistirinca az bisey cikiyr ama annem iyi nefes orani cok duamedikce.bazen gun boyu oksijn baglamiyrz oksijeni 92 lerde bazen oksijenli buharli 85 86 89 lard olur genelde.uykudaykn 80 lere bazen 78 lere duauyr.acaba pulmoner var mi annemde.

admin 30 Mart 2017

Merhaba, annenizin mutlaka kilo vermesi gerekiyor. 60 kilo civarına geldiğinde kardioloji yönünden daha iyi olacaktır. Mutlaka sağlıklı bir beslenme programıyla diyete başlamalıdır.

Seda nur 11 Eylül 2017

Merhaba hocam benim 1 yaşında kizim var sürekli hasta klippel feil sendromu dediler özafagus duplikasyon kisti var beyninde de nuroenterik kist vardi ameliyat oldu aldilar ama özafagus takı kisti alamadilar sürekli akciger enfeksiyonu geciriyo şimdi gastrostomi den besliyom sürekli hastanede yatan bi hasta hocam sıkıntılı yani önce oksijene ihtiyacı yoktu ama şimdi saturasyonlari direk 60 a kadar düşüyor hocam oksijen desteği veriyirum

admin 11 Eylül 2017

Merhaba, çocuk büyüdükçe bu sorunları hafifleyecektir. Azimle en iyi şekilde bakmaya devam edin. Biraz daha büyüdüğünde yemek borusundaki kisti de alırlar ve çocuk normal beslenmeye başlar. Sorunlarınız zamanla azalacaktır. Geçmiş olsun.

Seda nur 14 Eylül 2017

Sagolun yani daha önce oksijene ihtiyacı yoktu şimdi neden böyle oldu onu merak ediyorum siz ne doktorusunuz merak ettim ihs hocam elimden geleni yapıyorum hocam tek dileğim o kisti ordan almaları sagolun cevap yazdiginiz icin

Seda nur 15 Eylül 2017

Merhabalar kizim normalde oksijensiz 58 e kadar düşürüyor ve bizim oksijen tupumuz de ufak aynı gün bittiği içinde sürekli veremiyorum oksijen Koordinatör makinası almamız gerekiyor çoğu zaman oksijensiz kalıyo çok zararı oluyomu acaba çok endiseliyim

admin 15 Eylül 2017

Merhaba, oksijen saturasyonu 30 dakika 80 değerinin altında kalırsa, kan değerlerinde genel durumunda olumsuz etkiler yapmaya başlar. Saturasyon değeri 90 ın altına inmemelidir. Oksijen cihazını almanızda gerekir. Saturasyon düşüklüğünün sebebini çözmenizde gerekir.

inan konak 11 Ekim 2017

sayin hocam benim ben 26 yasinda erkegim.burnumda septum deviasyonu var bu kandaki oksijeni dusururmu dusururse anksiye yada depresyona acarmi hocam

admin 12 Ekim 2017

Merhaba, kandaki oksijen durumunun düşürüp düşürmediğini anlamak için, küçük bir pulse oksimetri cihazı alabilirsiniz ya da bir hastanede oksijen saturasyonunuzu öğrenebilirsiniz. Genellikle burundaki eğrilikler oksijen değerinde çok fazla düşüklük yapmaz.

Ecem 27 Ekim 2017

Hocam mrb.Kalp kapağı yetersizliği saturasyon düşmesine neden olur mu?

admin 27 Ekim 2017

Merhaba Ecem, Kalp kapakları ile ilgili sorunlarda kalp görevini tam olarak yapamıyorsa, saturasyon düşüklüğü görülebilir. En doğru kararı kardioloji doktorunuz verecektir.

Mguzel 17 Kasım 2017

Kapak amilati sonrasi starasuon ne zan norme doner

Samet Aksu 6 Aralık 2017

Merhaba hocam 30 haftalık 1420 gram kızım oldu ciğerleri gelişmemiş ve röntgenleri iyi değil diyor doktor entübe bebeğimiz in satürasyon değeri 75 85 arası böyle devam etmesi halinde ileride kalıcı hastalığı ourmu.teşekkür ederim

admin 6 Aralık 2017

Merhaba Samet, 24 haftalık doğan ve 500gr ağırlığında olan bebekler bile zamanla akciğer gelişimini tamamlayıp iyileşiyor. Size tavsiyemiz bu dönemde anne sütünü almasını sağlamanız. Haftalık ziyaretlerinizde bebeğinize moral verin ve onu destekleyin. Bebekler çok güçlüdür, bu zor dönemi atlatacaktır. Prematüre yoğun bakımda iyi bir bakım ve tedavi süreci sonrasında tamamen iyileşecektir. Saturasyon değerleri entübeyken 90’nın altına inmesin yeter. Bu değerleri zaten doktorlarınız en iyi şekilde ayarlayacaktır. Çocuğunuz taburcu olduğunda ve iyileştiğinde bizi de bilgilendirirseniz seviniriz. Geçmiş olsun.

Serkan 12 Aralık 2017

Merhaba hocam bende uyku apnesi var. Apne indeksi 17.5 oksijen satudasyonum 80 yazıyordu hastanedeki ölçümde aldığım kurul raporunda da oksijen saturasyonum minumum %46 yazıyordu bu değerler çok mu düşük. Bana ne gibi bir zararı olabilir. Teşekkürler

admin 13 Aralık 2017

Merhaba Serkan saturasyon değeri olarak 90 değerinin altı istenmez. Size tavsiyemiz uyku apnesi sorunuzu tedavi ettirmenizdir. Geçmiş olsun. Fazla kilolarınız varsa verin tedaviye katkı sağlar.

Sultan karacalar 8 Ocak 2018

Merhaba hocam benim annem koah hastasi size bir sorum olacak makinayi taktigi sürece 80 85 ten yukari çikmiyor oksijeni çıkarıp lavabo ya gittiginde ise 57 /60 lara kadar düşüyor hastaneye gidelim diyorum gitmek istemiyo sizce neden

admin 8 Ocak 2018

Merhaba, Koah hastalarında oksijen saturasyon düşüklüğü görülür. Ciddi bir koah hastası olduğu görülüyor. Mutlaka uygun tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Bir üniversite hastanesinde tedavi olmanızı öneririz.

Ünal 20 Ocak 2018

Merhaba hocam. Oğlum down sendromlu ve pnomoni geçirdi 15 gün hastanede yattık. Daha sonra taburcu olduk evdeki yetişkin oksimetre ile ölçümlerde saturasyon uyku halinde 75 85 arası oluyor. Bunun üzerine tekrardan doktora gittik . Kalpte sekundum asd var fakat önemli değil takip edelim dediler. Sonra göğüs hastalıklarına gittik bir dizi test istediler akciğerleri temiz, kan gazı normal geldi. Fakat oksimetre ile baktığımda halen 75 85 arası saturasyon. Organlarında kalici bir hasar oluşur diye endiseleniyorum

admin 20 Ocak 2018

Merhaba, bir acilde saturasyon ölcümü yaptırabilirsiniz. Parmaktan 2 dakikada ölçerler. Eğer acildeki değer 90 nın üzerinde çıkarsa endişe etmeyin. Geçmiş olsun.

Feray Ünal 25 Ocak 2018

merhaba..babam lenf kanseri..4.kür aldıktan sonra enfeksiyon kaptı ardından zatüre…2 ay önce entübe edildi…değerleri sürekli oynuyor tansiyon çıkıyor, enfeksiyon şekil değiştiriyor, oksijen seviyesi 65 lere düşüyor bazen yükseliyor…çaresisiz, yorumunuz nedir hocam?

Gülay S 28 Ocak 2018

Hocam merhaba, annemde ağır uyku apnesi çıktı. 2gun sonra cpap cihazı alacağız. Acaba kandaki oksijenin düşüp, karbondioksitin yükselmesi kan değerini düşürür mü? Hgb+demir

Bilge Esengin 3 Şubat 2018

Sayin hocam; Annem 81 yasinda iki defa yogun bakimda yatti.Ilki pnomoniden,digeri verilen ilaclardan dolayi bobrek yetmezli olustu ve yogun bakima alindi.Ikinci yogun bakimdan sonra hafiza silindi,yurumeyi unuttu yatalak oldu.2 yil oldu hafiza yerine geldi,ama zaman zaman biz cocuklarini dahi tanimiyor..Bu durumlardan sonra suan nefes darligi ve cevrede arada bir olmayan duman gorme ve dumandan dolayi bogaz yanmasi gelisti (olmayan dumani kendisi belirtiyor ve duman bogazimi yakiyor,o nedenle nefesim daraliyor diyor) bu durumlar yeni gelisti,goturduk Gogus hastaliklari dr.u tarafindan anneme astim ve KOAH teshisi konuldu.Nebulizator ve oksijen cihazi almamiz istendi.Nebulizator cihazini bir hafta oncesi kullandik.Oksijen cihazini 02.02.2018 de yeni aldik.Nebulizator de pulmicort ve ventolin kullaniyoruz,bogazda agri ve ses degisimi yapti.ILAC yan etkisi olabilir mi?buna ragmen nebulizator de hala bu ilaclari verelim mi?Oksijen cihazini da aldigimiz gun kullandik,ilk olcumde yani takmadan once oksijen 84 du.8 saat oksijen verdik,dinlenme arasinda olctuk oksijen 93-94 olmustu,uyuyamayan hastamiz uyumayada basladi,bu durum iyi mi kotumu?95-100 arasi normal deniyor,bu oran olasi ki 100 u gecerse yan etkisi ve zarari nedir?her gun verelim mi,yoksa oksijen dusuncemi verelim?8 saat verip yarim saat dinlendirmemiz soylenmisti,yeni teshis konulmus bir hastaya ve oksijen miktari 95-100 arasi olursa,takmak veya takmamak bir sakinca olustururmu?normali ilk zamanlar da kac gun boyle devam edelim,Sonrasi uygulama nasil olmali?Yorumunuz biz ve hastamiz icin degerli hocam..Saygilarimla.

admin 3 Şubat 2018

Merhaba Bilge, geçmiş olsun. oksijen saturasyonu 0 ile 100 arası değerdir. Yani oksijen değeri 100 değerini asla geçmez. Bu yüzden saturasyon değeri 100 geçerse diye endişe etmeyin. Sağlıklı bireylerde sizde parmağınıza takıp bakabilirsiniz. Oksijen değeri 95 ile 100 arasıdır. Ne kadar oksijen alırsanız alın oksijen değeri 100 ün üzerine geçmez. Anneniz için oksijeni içiniz rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Doktorunuzun söylediği gibi sürekli oksijen verilmez arada oksijeni kapatabilirsiniz. Hatta 90 değerinin üstündeyken oksijen vermeseniz de olur. Odasını hergün düzenli olarak havalandırın. Güneşli havalarda güneşe çıksın ve bol bol d vitamıni almış olur. D vitamini akciğerler için oldukça faydalıdır. Mümkün olduğu kadar az ilaç kullanmanızı öneririz. Doktor kontrolünde mümkün olan en az ilaç kullanımı hastanızın tedavisi için önemlidir.

Zeynep 22 Şubat 2018

Mrb hocam benim çocuğum grip olmuş bi haftadır satürasyonu ölçüyoz 88 90 arası çıkıyo doktorlar düşük diyo buhar oksijen veriyoz düzelmedi bi türlü neden olabilir

Canan asil 24 Mart 2018

Merhaba hocam benim34 haftada doğan bebeğim var 25 gündür kuvezde beslenirken saturasyon düşüyor bu ne zaman gecer

admin 24 Mart 2018

Merhaba, bebek büyüdükçe bu sorununuz düzelecektir. Geçmiş olsun.

ipek er 19 Nisan 2018

Mrb hocam, benim sikayetim oksijeni az alma (85-90) arasi oluyo genelde akciger röntgenim temiz kansizlik yok tiroid bakildi sonuclar temiz. kardioloji ye gittim kalp atisim hizli hocam (113) bazan daha yüksek bazan düsük. Piskolojik destek aldim anti depressan kullandim birtürlü gecmiyo. Arada uyku-apnesi geciriyorum doktorlar stressten kaynaklaniyo olabilir diyo suandaki tek sikinti oksijeni yeterince alamamam hocam. Son olarak koronik polyartrit teshisi konuldu carpintim ve nefesimi düzgün alip vermememde bi etkeni varmidir acaba hocam ? saygilarimla

admin 19 Nisan 2018

Merhaba, fazla kilolarınız varsa vermeniz yararlı olacaktır. Spor yaparak kardio eksersizleri yaparak kalbinizi güçlendirebilirsiniz. Size tavsiyemiz bol bol spor yapmanız ve fazla kilolarınızı vermeniz. Mutlaka olumlu sonuçları olacaktır. Geçmiş olsun.

Kader 7 Mayıs 2018

15 gündür annem yoğun bakımda yatmakta entübe edildi kalp yetmezliğinde var entübeyi çıkartmayı deniyorlar ama olmuyo oksijen 60 oluyormuş gün geçtikçe annemin psikolojisi bozulmakta ne yapcaz bilmiyorum çok zor bekliycez diyorlar nereye kadar

Kader 7 Mayıs 2018

Birde annemde astım var daha nekadar bekliycezzzz

mehmet ali 9 Mayıs 2018

Hocam iyi günler…
Bizim bebeğimiz 28 haftalık doğdu. 1 gün entübe kaldı. daha sonrasında zamaan zaman bağlanıp sökülmek üzere cbap’da takip edildi… Zaman zaman derin apneleme sorunu başlayınca Yapılan takiplerde patent ductus arteriosus ‘un kapanmadığı tespit edildi ve ilaç başlanıldı. Daha sonra ilaç tedavisi işe yaradı ve kapandı.
Şu anda oda havasında idare ediyor (95-100 arası)
Düzeltilmiş 33 haftalık oldu. Ancak emzirmeyi denediğinde ve ya biberonla beslendiğinde saturasyon 78-80 seviyelerine kadar düşüyor. Yeniden katater yardımı ile beslenmeye geçiyorlar.
1. si 78-80 seviye oksijen (max 1dk bu şekilde kalıp yeniden 98-100e çıkıyor) bebeğe zarar verir mi
2.si bu durumun hangi haftada düzelmesi beklenir.
şimdiden çok teşekkürler.

admin 9 Mayıs 2018

Merhaba, kısa süre için beslenme esnasında saturasyon düşebilir. Erken doğan bebeklerde bu olabilmektedir. Entübe olmadan saturasyonu 95 in üzerinde olması çok iyi. 1 ay süre sonrasında herşey çok daha iyi olacaktır. Bebeğinizi mümkün olduğu kadar anne sütü ile beslemeye devam. Merak etmeyin zamanla herşey yoluna girecektir.

mehmet ali 9 Mayıs 2018

Bebeğimiz 2079 gram şu an yoğun bakımda 43. günü. düzeltilmiş 33 haftalık.

Mehmet ali 9 Mayıs 2018

Doğduğu günden bugüne anne sütü alıyor. En son 8x35cc alıyor anne sütü. İlk defa dün bir öğünde biberon denendi biberon aldı sonraki öğün direk anneden emdi. Ancak 3. Öğünde emerken 3 kez desetüre oldu. 78-80 arası.
Cevap verdiğiniz için çok teşekkürler. Moral oldu bize.

admin 10 Mayıs 2018

Merhaba Mehmet Ali, Merak etmeyin, 1 ay entübe kalıp da 6 aylık doğan bebeklerde zamanla iyi oluyorlar. Sizin bebeğinizde zamanla daha iyi olacaktır. Anne sütü önemli. Moral ve pozitif enerji de önemli.

Irem Uzer 16 Mayıs 2018

Merhaba hocam ben zaturre geçirdim bir buçuk ay i geçti doktor geçti dedi ama hala nefes darlığı oluyor strasyon 99 civarı çıkıyor genelde sebebi ne olabilir acaba

admin 16 Mayıs 2018

Merhaba İrem, saturasyon değeriniz 99 ise gayet iyi. Fazla kilonuz varsa vermenizi öneririz.

kaan can 21 Mayıs 2018

Merhaba
Annem 5-6 yıl önce temizlik yaparken dalgınlıkla çamaşır suyu ile tuz ruhunu aynı yere dökerek kısa bir süre solumuş. O günden buyana sürekli olarak ilaç tedavisi görüyor fakat bir ilerleme kaydedemedi. Evde oksijen makinası var ve son 2 aydır oksijen değerleri hızla düşüyor. Nedeni ne olabilir , ben kansizliga bağlı olarak alyuvarlardaki azalmaya bağlıyorum. İnsanlar yaşlandıkça hastaneye götürmek de güçleşiyor. Bir tavsiyeniz varmadır

admin 21 Mayıs 2018

Merhaba Kaan, oksijen saturasyonu düşüklüğü genellikle akciğer kaynaklı olmaktadır. Öncelikle kesin teşhis ve tedavi için doktorunuz ile görüşmelisiniz. Açık hava ve güneş ışınıyla alınan D vitamini akciğerler için faydalıdır.

Ayşe 29 Mayıs 2018

Merhaba hocam benim kan gazi değerlerim fazlasiyla değişik cikiyor.Bu durumu bir gün rahatsizlanip acile gittigimde hemsirenin bana soyledigi seyle farketmis olabilirim.Oksijen saturasyonu olcen aletle olcum yapti ve sobadan mi zehirlendin diye sordu hayir dedim.Daha sonra kan gazi tahlili sonuclarima baktigimda da anlam veremedim.sonuclarim;
Po2 25 normal deger 75-100
Hct 52 34-52
Ca++ 0,7 1,15- 1,32
So2 40 %95-99
OksiHB 39 %94-98
DeoksiHb 59 7,1- 10,9
Hco3std 20 21-26
Bu testi tekrarladigimda yine sonuclar bu sekilde yuksek yada dusuk oluyor hocam lutfen aciklayabilir misiniz?

admin 29 Mayıs 2018

Merhaba Ayşe, oksijen değerleriniz çok düşük. Parmakla ölcülen yani saturasyon cihazıyla ölçülen değeriniz kaç çıktı. Sigara içiyor musunuz? Mutlaka akciğer incelenmeli ve bu oksijen düşüklüğünün sebebi bulunmalı. Geçmiş olsun.

Mehmet üstün 3 Haziran 2018

Mrb hocam 11 aylık oğlumu ateş ishal öksürük şikayet ile doktora getirdim doktor hastaneye yatması lazım dedi damar yolu bulamadıkları için iğne yapmaları gerekiyormuş 24 saatte bir unacefin 500 mg ve 12 saatte bir kilosuna göre klamer oksijen ve hava veriliyor çocuğa bugün beşinci iğne yapıldı ama saturasyonu bazen 85-87 bazen 91-93 arası çıkıyor bu tedavi ve göstergeleri doğrumu sizce acil cevaba ihtiyacım var.

admin 4 Haziran 2018

Merhaba Mehmet bey, doktorunuz sanırım bir akciğer enfeksiyonundan şüpheleniyor. Saturasyon düşüklüğünün sebebi akciğer enfeksiyonu olabilir. Buradan bizim bir şey söylememiz doğru olmaz. Oksijen saturasyonu akciğerlerdeki enfeksiyon gidince tekrar olması gereken 95-100 aralığına gelecektir. Buradan anladığımız kadar antibiyotik tedavisi uyguluyorlar. Geçmiş olsun.

Onur Yazıcı 10 Haziran 2018

Hocam merhaba, Yaklaşık 1 ay önce bende nefes darlığı başladı ve iki hafta önce acile gittim. Satürasyon değeri 100, tansiyon 8/12, akciğer filmi temiz çıktı. Kalpden şüpheleniyorum ancak basketbol oynarken veya spor yaparken kendimi çok iyi hissediyorum. Görüş ve önerilerinizi bekliyorum, teşekkür ederim.

İsa Baytar 20 Temmuz 2018

Merhabalar hocam. Babam koah hastasi. Ben 33 yasindayim. Onun pulse oksimetre cihazi ile bende saturasyonumu olcuyorum. Saturasyonum 95-96 nabzim da 82 84 arasi cikiyor. Daha once saturasyonum gebelde 97-98 cikardi. Hastaligin genetik etkisi oldugunu da bildigim icin korkuyorum. Saturasyonun boyle dusuk cikmasi ve genetik yatkinlik nedeniyle bende risk altinda miyim sizce?

admin 21 Temmuz 2018

Merhaba İsa, saturasyon değerinizin 95-96 olması çok sıkıntılı bir durum değildir. Eğer akciğer ile ilgili bir rahatsızlığınızın olduğunu düşünüyorsanız kontrol amaçlı bir göğüs hastalıkları hekimine muayene olabilirsiniz.

nıhal turan 10 Ağustos 2018

merhaba benim kızım 3 bucuk yasında önce eldeki tırnagın biri düstü sonra tek tek düsmeye basladı ve ayak tırnaklarıda düşmeye basladı doktor bişeyi yok deyip gönderdi kan almıstı degerleri söyle cıkmıs
klinik biyokimya
demir 28 50-170
serbest demir baglama 223 70-310
transferin saturasyonu 11.2 15-50
hormon
folat 10.0 3-20
ferritin 67 5-204
vitamin B12 308 187-883
hemogram
WBC 8.22 5-13
NE 53.3 20-74
LY 39.7 15-69
MO 5.8 4-12
EO 1 0-4.7
BA 0.2 0-1.7
NE# 4.38 1.5-8.3
LY# 3.26 0.9-6.0
MO# 0.48 0.2-1.0
EO# v 0.08 0.1-0.5
BA# 0.02 0-0.2
RBC 5.08 3.8-8
HGB 13 11-14
HCT 37.7 32-42
MCV 74.2 71-85
MCH 25.6 23-29
MCHC 34.5 32-35
PLT 210 150-450
MPV 9.6 6.9-10.8
PCT 0.2 0.15-0.4
PDW v 10.4 14-24
RDW-CV 14 11.5-14.5
bakarsanız cok sevinirim bilgilerinizi bekliyorum bişeyi var dıye cok endişeliyim lütfen en kısa zamanda dönüş saglayın tesekkürler…

admin 10 Ağustos 2018

Merhaba Nihal, Üniversite hastanesinde çocuk hekimlerince muayene edilmeniz gerekiyor. Demir seviyesi oldukça düşük. İyi bir hekime mutlaka muayene olun. Geçmiş olsun.

Kemal kara 13 Ağustos 2018

Hocam kan degerim 19 satrasyonum 87 90 arasi kanda oksijen degeri dusuk denildi ve vitamin hapi verildi vitc simdi kizilaya kan vermeye gittim 19 oldugu icin kan alinmadi ne yapmam lazim

admin 13 Ağustos 2018

Merhaba Kemal 19 dediğiniz değer hemogrobin(hb) mi yoksa hemotokrit(hct) mi.

Gokce Ozkan 9 Eylül 2018

Merhabalar,

Anneannemi dun yogun bakima yatirdik. Bilingual kaybi oldu, elleri morarmaya basladi. Kendisi 83 yasinda, oksijen degeri 43 cikti. Su an makine ile yogun bakimda nefes aliyor. Kan degerleri iyi degil, vucudunda crp cok yuksek cikti. Ciddi bir rahatsizligi yok ama cigerlerinde az miktarda su ve kalpte kucuk buyume var. kilo problemi de var. sizce toparlayabilir mi?

admin 10 Eylül 2018

Merhaba Gökçe, zor bir durum ama buradan size bir şey söyleyemeyiz. Yoğun bakımda uygun bir tedavi alıyordur. Oksijen verildiği için kan değerleri hızla normale dönmeye başlayacaktır. İnşallah iyileşir. Geçmiş olsun.

Ali Osman tuncer 9 Eylül 2018

Hocam satürasyonum 88 93 arası değişkenlik gösteriyor ama yürüyüş esnasında 96 97 ve 98 değerlerine yükseliyor bu konuda bir yorum yaparmısınız

Hıdır öztürk 15 Eylül 2018

Merhaba. Babam koah hastası. 15 yıla yakındır koah sebebi ile her yıl nefes darlığı sebebi ile az 2 sefer hastanelerde yatardi. En son gittiğimizde hastane oksijen konsantratörü cihazı verdi. Ve doktor günde 20 saat kullanması gerektiğini söyledi. Babam da sürekli takmak istemiyor. Parmaktan oksijen ölçen cihaz aldık. Her ölçümde 90 üzeri çıkıyor. Akşamdan takmadan uyuyor sabah olctugumuzde yine 90 üstü çıkıyor. Parmaktan oksijen ölçen cihazlar güvenli midir? Deger 90in üzerinde olduğu sürece solunum cihazını takmasa olur mu?
Şimdiden teşekkürler.

admin 15 Eylül 2018

Merhaba Hıdır, parmaktan takılan saturasyon ölçüm cihazları doğru ölçüm yaparlar. Hatta isterseniz sağlıklı bir bireye takın ve onun değerini ölçün. Sigara içmeyen sağlıklı bir kişide saturasyon değeri 95-100 aralığındadır.
Babamızın değerleri 95-100 arası ise oksijen cihazını kullanmayabilir.
Ama saturasyon değeriniz 90 – 95 arası ise cihazı gün içerisinde arada bir kullanmanız iyi olacaktır.
Saturasyon değeriniz 80 – 90 arası ise oksijen cihazını mümkün olduğu kadar çok kullanmanız gerekir.
Babanızın değeri en az 90 ise, en azından gece yatarken kullanmasını öneririz. Çünkü saturasyon değeri uyurken biraz daha düşük olur. Bu yüzden gece yatarken kullanın. Gün içerisinde kendini iyi hissediyorsa sürekli kullanmasına gerek yok ama gece uyurken kullanmalı. Biz sadece bilgi amaçlı cevap veriyoruz, doktorunuzun kararı ön plandadır. Geçmiş olsun.

Goksel ozturk 17 Eylül 2018

Merhabalar 15 yildir koah hastasi olan babam bi haftadir oksijen cihazi kullaniyo su an ki degeri 90-100 arasinda. Ama yuruyuse ciktigi zamanlar nabzi 110 civari cikiyor. Koah hastalari icin solunum cihazini fazla kullanmak organlarina zarar verrir mi ? Yuruyus esnasinda nabiz 110 civari cikiyor bu normal mi ? Bilgileriniz icin simdiden tesekurler..

admin 17 Eylül 2018

Merhaba Goksel, yürüyüş esnasında kalp atışı 100 üstüne çıkabilir bu normaldir. Fazla kiloları varsa zayıflamasını öneririz. Bu sayede kalp ve genel sağlık durumuna olumlu katkıda bulunmuş olur. Saturasyon için 90 -100 arası çok sıkıntılı değil. Gün içerisinde sürekli olmasa da arada kullanmanız gerekecektir. En doğru kararı yinede doktorunuz verecektir.

murat 29 Eylül 2018

Merhaba hocam yeni dogan 11 gunluk bebegimin satrasyonu kisa sureligine 86 lara kadar dusuyor ama bu sik sik oluyor normal de de 92 93 u gecmiyor bu normal mi cocugum 39 haftalik dogdu yardimci olursaniz sevinirim simdiden cok tesekurler

Merve arslan eden 7 Ekim 2018

Merhabalar hocam benim oğlum 1.5 yasinda armut yerken nefes borusuna kaçıyor ama armut sıkıntı vermemiş nefes borusuna ve akciğere 37 gün oldu yoğun bakımda yatıyoruz triko açıldı boğazdan nefes alıp veriyor makineye bagli ve makineyle bagli nefes alıp vermesi 100 cocugun kendisinin nefes alıp vermesi ne kadar olmalıdır

admin 7 Ekim 2018

Merhaba Merve, saturasyon değeri 95-100 arası normal değerlerdir. Çocuğunuzun makineden ayrılabilmesi için tek başına yeterli nefes alıp vermesi gerekiyor. Beyin fonksiyonları ne durumda. Bunun dışında bir sorun yoksa doktorunuz uygun bir dönemde çocuğu makineden ayıracaktır. Umarım en yakın zamanda iyileşir ve tekrar sağlığına kavuşur.

Ebru Özkan 16 Ekim 2018

Hayırlı akşamlar hocam annem akciğer kanseri ve ünv.hastanesinde onkoloji kısmında tedavi görmekteyiz bugün kemoterapi için gittiğimizde ateş 38 çıkması nedeni ile kemoterapi ertelendi nefes almada güçlük çektiğimizi de söyleyince ciğer filmi çekildi göğüs hastalıkları doktoru ile görüşülmesi söylenildi neyse görüşme sağlanıldı solunum ölçümü yaptığımızda 88 -84-bazen de 90 oluyor inişli çıkışlı hastanede doktorumuzda öldüğünde düşük olduğunu söyledi ve hastaneye yatması gerektiğini söyledi fakat annemiz inancı kesinlikle yatmak istemediğini yattığı takdirde de orada öleceğini sağlam çıkamayacağını söyleyince kilitlendik kaldık ne yapacağımızı bilemedik nasıl bir yol izlemem gerekiyor bana bu konuda bilgi verirseniz yardımcı olursanız sevinirim…

admin 16 Ekim 2018

Merhaba Ebru hanım, öncelikle saturasyon düşüklüğünün sebebi bir akciğer enfeksiyonu mu. Ateşi var demişsiniz. Eğer akciğer kanserine bağlı olarak saturasyon düşükse ona göre bir tedavi uygulanmalı. Kanser hastalıklarında moral çok önemli. Eğer kendini daha iyi hissedecekse evde oksijen makinesi ile de tedavi sürecini yapabilirsiniz. Nihai kararı elbette annenizin tedavi takibini yapacak olan doktor vermelidir. Ama sizde annenizin hastane ortamında bulunmak istemediğini ve bu tedavi sürecini evde yatarak da yapılıp yapılamayacağını danışabilirsiniz. Geçmiş olsun. Umarım en yakın zamanda anneniz sağlığına kavuşur.

Sevcan 18 Ekim 2018

Merhaba hocam bir yasında moebius sendromlu trakeostomili bir oğlum var. trakeostomi açıldıktan sonra oda havasında takip edildi ancak 4 ay sonra enfeksiyondan sonra sürekli oksijen alıyordu satürasyonu çok düşüyordu. Geçen ay yöne bi enfeksiyondan yoğun bakıma yattı solunum cıhazı ıhtıyacı oldu karbondioksiti çok yuksekti. 3 hafta solunum cıhazından sonra 1 hafta oda havasında takip edildi suan evdeyiz Solunum cihazına yada oksijene bağlı değil satürasyonu 85-94 arasında değişiyor. Bu değerlerle oksijene yada dokunun cıhazına bağlamaya gerek var mı evde ventilatorumuz de var Konsayrarötümüzde. 85-94 arası değerler onun için tehlike yaratır mıtesekkurler.

admin 18 Ekim 2018

Merhaba Sevcan, buradan net birşey söylemek çok zor. Saturasyon değerleri 90- 100 arasıysa ve genel durumu iyiyse oksijen vermesenizde olur. Odanızı bol bol havalandırın. Saturasyon değeri 90 nın altına iniyorsa oksijen vermeniz gerekir. En doğru kararı doktorunuz verecektir. Geçmiş olsun.

şahin 20 Ekim 2018

merhaba hocam benim çocuk 4 yaşında ama kilo olarak normal çocuklardan biraz düşük kan gazı testi yaptırdık kanda oksijen azlığı görüldü doktorumuz belki test yanlış olmuştur daha emin olmak için bir başka hastaneye tekrardan test yaptırmamızı söyledi bu cidi bir sorunmu önerileriniz nedir.

İbrahim avcı 21 Ekim 2018

Annem intersiyel akciğer hastası sürekli hastanede yatıyor oksijen değerleri 70 85 arası değişiyor doktor hanım artık yapacak bi şeyin kalmadığını söylüyor ne yapmalıyız en azından kalan zamanında mutlu olmasını istiyorum

Nisa 11 Kasım 2018

Merhaba 17 yaşındayım tırnaklarımda gecmeyen morluklar var bunun sebebi okaijensiz kalmammı yardımcı olabilirmisiniz

admin 12 Kasım 2018

Merhaba Nisa, bu kuşkunuzu gidermek için çok basit bir şekilde saturasyon ölçümü yaptırabilirsiniz. Herhangi bir acil servis, parmaktan takılan ışıklı bir çihaz ile 1 dakika içinde sizin saturasyon değerinizi söyler. Saturasyon değeriniz 95- 100 arası ise sorun yok demektir.

Kevser 28 Kasım 2018

Merhaba hocam kızım 4 yaşını doldurali 4 ay oldu 2buçuk yaşında alerjik astım dendi alerjik toz şurup ve nebulazator le hava veriyoruz hırıltı olduğunda oksijen geçen sene 87 falandı şimdi 95 ama doktorumuz 98 olmalı bu yaş grubunda dedi kızım enerjik hareketli yemesi güzel ama gece yattığında sırtında buz gibi ter oluyor sırtı buz tutuyor sanki ortsem terliyo açsam üşüyor ve astım tetikleniyor nasıl bi yol izlemeliyim sizce oksijen saturasyon bu yaş için alerjik astım için nasıl şimdiden teşekkürler…

admin 28 Kasım 2018

Merhaba bir üniversite hastanesinden muayene olmanızı öneririz. Alerjik ise neye alerjisi var. 95 saturasyon kötü bir değer değildir. saturasyon değerleri 95 -100 arası normal kabul edilir.

deniz 1 Aralık 2018

hocam kızım sureklı oksıjeni 93 .94 lerde sureklıde hasta oluyor bronsit bir kez hasta olmadında goturdumuzde aynı cıktı buhar makınesi yaptılar 95 96 oldu mu onunla kaynaklı bılemıyorum cigerınde fılm cektıler alerjı testi apne testi hepsı negatif cıktı kan degerlerinde hemoglobın 10 cok az eksık dedıler bununla kaynakli olabılırmi cok endıselenıyorum bademcıkle burun eti yapmaz dedıler bir cok yere gıttık

SEMİR KAYA 7 Aralık 2018

merhaba hocam
oğlum 50 günlük 3450gr doğdu herşey yolundaydı ama son 1 aydır günün bazı zamanlarında çok sık ve derin nefes almaya çalışıyor yaklaşık 30 saniye süre ile, doktor satrasyon ölçümü yaptı üst 96 alt 84 çıktı ve doktorumuz takibe aldı tekrardan ölçüm yapacak yarın ve duruma göre görüşecekmiş bizimle sorun nedir endişelenmelimiyiz

Esmanur 15 Aralık 2018

Merhaba hocam benim 1 bucuk yasında kızım makınasız nefes alamıyor beynınde ödem var su anda 16 gundur yogun bakımda kalb atısı bugün 70 73 dü normal mi tansiyon ise 10. 3 ve 4 oluyor düşüyor da

admin 15 Aralık 2018

Merhaba Esmanur, geçmiş olsun. Umarım en yakın zamanda iyileşir çocuğunuz. Çocuklar özellikle kız çocukları çok güçlüdür. Buradan birşey söylemek zor. Doktorlarınız en uygun tedaviyi yapıyordur. Tekrar geçmiş olsun.

Zuhal Yıldız 29 Aralık 2018

Merhaba hocam. Annem 33 gündür yoğun bakimda Akciger enfeksiyonundan,Nefeste hırıltılı bir durumu vardi. Yurumede gucluk çekiyordu. Acile gittik. alsami yatış yapildi. Gece artınca yogun bakıma alindi.sabah kahvaltısını edip konuşuyordu. sonra yogun bakıma alındı. 3. günü
sabahi Entübasyon cihazına bağlandı. uyutuldu.21 gün trakeaostomi actilar. Iletisim kurabildik.Morali sıfırdı, Nörolojik sıkıntılar yasamaya başladık. 2 gün sonra Palyetif Bakım a geçirebiliriz dediler. Neler oluyor anlamadım. Hasta kendine iken simdi cok halsiz ve güçsüz.

Zuhal Yıldız 29 Aralık 2018

Merhaba hocam, Annem akciğer enfeksiyonundan 35 gündür yogun bakımda psikolojik olarak çökmüş durumda, sıklıkla uyku halinde. Hastaneye konusarak bilinci yerinde gelmistik .2 hafta önce trekeaostomi açıldı. yutma yeme bozuldu.Mama destekli vitamin tedaviside yapılıyor dediler.2 gün sonra Palyetif bakıma alabiliriz dediler. Bu nedemek biz nereye doğru gidiyoruz. Moralimiz çok bozuk.

admin 29 Aralık 2018

Merhaba Zuhal, bir palyatif bakım ekibi nefes darlığı ve nefes alırken acı duyma gibi belirtileri, akciğer hastalığını ele alıp rahatsızlığı gidermeye çalışır. Moralinizi bozmayın ve annenize moral aşılayın. Umarım bu zor günleri aşarsınız. Geçmiş olsun.

kezban özdemir 9 Ocak 2019

merhaba hocam,19 aylik preder willi sendromu oglum var. epilepsisi, beyinde genisleme, kalpte mid muskiler vsd, kan yaglarinde düşüklük var. cihazda sturasyon 92,93 cikiyor. uyku testi yaptirmadim persembe ameliyat olacak inmemiş testisten, bir sorun olusur mu sizce. uykusunda arada horluyor. uyku testini yaptirip mi ameliyat olmali?

Sümeyra 24 Ocak 2019

Merhaba annem 67 yaşında ve şu an atak geçiriyor saturasyonu 70 altına düşüyor oksijen makinesi olduğu halde ama inatla hastaneye gitmek istemiyor çünki damarları çok hasas ve herhangi bir mudahalede patlıyor ve sürekli farklı yerlerden damar yolu aradıkları için korkuyor ve gitmek istemiyor bu durumda ne yapmamız gerekiyor

Ferhat 31 Ocak 2019

Hocam merhaba
Oğlum 3.5 aylık.
Bronsiolit sebebiyle hastaneye yattik. 7 gün oldu. Tıkanma uygusunda boğulma uzun öksürükler kalmadı. Buhar ve oksijen tedavisi görüyoruz. Ama oksijen değerleri makina olmadan 90üzerinde kalmıyor hiç. Röntgen sonucu ciğerleri temiz dediler. EKO çekildi kalbinde ve damarlarda sorun yoka dediler. Sizce değerler neden hala rayına girmiyor. Desteğinizi rica ederim
Teşekkürler

admin 1 Şubat 2019

Merhaba Ferhat, geçirilen enfeksiyondan sonra iyileşme yavaş yavaş olur. Zamanla değerler normale döner. Doktorlarınız gerekli tetkikleri yapmış zaten.