iyimi boyle bilgi sitesi

Mucizenin Adı DNA Hakkında Sizi Şaşırtacak 20 Enteresan Bilgi

İlginç Bilgiler 19 Mayıs 2017
Mucizenin Adı DNA Hakkında Sizi Şaşırtacak 20 Enteresan Bilgi

DNA, bir canlının büyümesi, yaşaması ve üremesi için gerekli olan tüm genetik kodu içerisinde barındıran molekülün adıdır. DNA, yaşayan tüm organizmalarda bulunur ve açılımı “deoksiribonükleik asit”tir. Yaşamın en önemli molekülü DNA dır. Dna hakkında az bildiğimiz ilginç bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz.

DNA Hakkında İlginç Bilgiler

1– Bir insanın DNA bilgisi pek çok farklı numuneden elde edilebilir. Kan, idrar, tükürük ve sperm bunlardan bazılarıdır.

2– Yaklaşık 2 gram DNA, dünya üzerinde bilgisayarlarda toplanmış bütün bilgileri bünyesine alabilir.

3– Güneşten gelen morötesi ışınlar ve uyuşturucu kullanımı, genlerde mutasyona sebep olabilen en önemli etkenlerden bazılarıdır.

4– Muz ile insan arasında %60 oranında ortak gen vardır.

5–  Eğer vücudumuzda bulunan tüm DNA molekülleri uç uca eklenseydi, ortalama 600 kez Güneş’e kadar gidip geri dönebilirdi.

6– Günde 8 saat boyunca hiç durmadan ve ortalama dakikada 60 kelime yazabilen bir kişi, DNA’daki gen dizilimini yazsaydı ne olurdu? Bu gen diziliminin tek tek yazılımı bu sıkı tempoyla bile yaklaşık 50 yıl sürerdi.

7– Mitokondriyal DNA, mitokondride bulunan ve çocuğa yalnızca anneden aktarılan bir molekül türüdür. Bunun sebebi yumurta hücrelerinin mitokondriye sahip olmasıdır. Sperm hücreleri mitokondriye sahip değildir.

8– Vücudumuzda bulunan tüm hücrelerdeki DNA sarmalı açılmış olsaydı 10 milyon mil uzağa giderek minik gezegen Plüton’a kadar ulaşıp tekrardan Dünya’ya geri dönebilirdik.

9– Kırmızı kan hücreleri dışında vücudumuzdaki her hücrenin bir DNA’sı vardır.

10– Bilim adamlarına göre DNA’mızın %8’i, eski zamanlarda bizi enfekte etmeye çalışan virüslerden geçmiştir.

11– Her insanın DNA yapısının %99’u birbiriyle aynıdır. Bir anne yada babanın, çocuğunun DNA yapısını ise %99.5’i birbiriyle aynıdır.

12– Neanderthallerin kapsamlı gen haritasına göre Afrika kökenli modern insanlar olan Homo sapiensler, %1 ile%4 oranında Neandertal geni taşıyor.

13– Tüm organizmanın bilgisini içinde bulunduran bu karmaşık yapı, temelde yalnızca dört bileşenden oluşur. Bunlar adenin, guanin, timin ve sitozin isimli nükleotidlerdir.

14– Bir hücredeki DNA molekülü, günde binlerce kez zarar görür. Ancak hücrede DNA onarımı için sürekli aktif halde olan karmaşık bir sistem vardır. Bu da genlerimizin değişmesini engeller.

15– Tek yumurta ikizlerinin DNA’ları birbirinin tamamen aynısıdır.

16– Şempanze DNA’sı ile bizim DNA’mız arasında gen farkı sadece yüzde 2 dir. Başka bir deyişle bir şempaze ile insan arasında %98 oranında ortak gen var.

17– DNA dizisi çevrenizden etkilenmese de, genlerin işleyiş biçimi çevre koşullarından etkilenebilir.

18– Danimarkalı insanların mutlu olmalarının sebebi ekonomik ve sosyal nedenleri bir kenara bırakırsak DNA’ları ile alakalı.

19– DNA’daki %90 oranındaki gen, gün boyunca hiçbir iş yapmıyor.

20– DNA testi, havyar gibi ürünlerin gerçekliğini ve değerini belirlemek için de kullanılmaktadır.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.