Kırmızı orman karıncaları, ılıman Sibirya ve Kuzey Amerika’da, Avrupa’da (güney Avrupa hariç) yaprak döken ve iğne yapraklı ormanlarda yaşar. Yoğun koruyucu önlemlere rağmen, orman karıncaları giderek azalmaktadır. Kırmızı orman karıncalarının işçileri 4-7 milimetre, kraliçe ve erkeklerin boyu ise 9-11 milimetredir. Kırmızımsı kahverengi bir renge sahiptirler ancak arka kısımları siyah bir renge sahiptir.
Büyük bir kırmızı orman karınca yuvasında 300.000 – 600.000 işçi bulunabilir. Bir karınca yuvasında yüzlerce karınca kraliçesi yaşayabilir. Bu kraliçe karıncalar Formica rufa (monogyen karıncaları = bir kraliçe) ve Formica polyctena (poliginöz karıncalar = birçok kraliçe) olmak üzere 2 çeşittir.
Ormanların ücretsiz işçileri olan kırmızı orman karıncaları, ağaçlara zarar veren her türlü böceği, tırtılları, yaprak arılarını, larvaları, kelebekleri, böcek pupalarını ve bitki bitlerini yiyerek orman zararlılarına karşı kahramanca savaşır.
Yaklaşık 300 bin karıncadan oluşan bir koloni 1 hektarlık bir ormanlık alanda kene dahil zararlı böceklerin yaşamasına izin vermiyor. Büyük böcekleri, salgıladıkları formik asit ile etkisiz hale getiren karıncalar, bu sayede kendinden 10 kat büyük böcekleri bile yuvalarına taşıyabiliyor.
Çalışkan orman karıncaları, yuvalarını böcek tehlikesinin fazla olduğu yerlere kurarken, bunlara karşı ormanları zaman ve yere bağlı olmaksızın koruyor. Orman karıncalarının zararlı böcekleri yok etmelerinin yanında, toprağın havalandırılması, gevşetilmesi, asit muhtevasının düzenlenmesi, toprağı gübreleyen küçük yaratıklara etki yaparak toprağın ıslah edilmesi gibi faydaları var.