iyimi boyle bilgi sitesi

Krup Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Sağlık 3 Ocak 2017
Krup Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Son dönemlerin en çok görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarından biri de kruptur. Özellikle küçük çocuklarda görülen bir rahatsızlıktır. Hasta ne kadar küçükse üst solunum yolları daha dar olduğu için; kolaylıkla tıkanabilir ve tablo daha ağır seyreder. Bu nedenle yaş büyüdükçe tehlike azalır. Krup, sıklıkla virüslerin sebep olduğu bir hastalıktır. Belirtilere mikroorganizmanın etki ettiği bölgedeki mukus üretimini artması ve ödemin oluşması yol açar. Krup sonucunda ses telleri çevresinde ve soluk borusu iç duvarında gelişen ödem(şişme) sonucunda akciğere hava geliş zorlaşır. Başlangıçta bölgedeki ses tellerini etkilendiğinden boğuk durdurulamayan öksürük nöbetleri (köpek havlar gibi) olur. Çocukta, boğazda gelişen ödem nedeniyle solunum yolu daralması sonucunda akciğerlere hava girişi azaldığı için, huzursuzluk ve ardından morarma gelişebilir.

Sıklıkla 6-18 aylık bebeklerde ve 2-4 yaş arası çocuklarda görülür. Krup hastalığı sonbahar /kış aylarında görülür. Krup hastalığı erkek çocuklarda kızlara göre daha sık görülür. Krup hastalığı, bebeklerde çok ani başlar ve çok kısa sürede ilerleyebilir. Bu yüzden takibi ve tedavisi önemlidir.

Krupun Belirtileri Nelerdir?

1– Burun akıntısı veya burun tıkanması
2– Boğaz ağrısı
3– Ateş
4– Huzursuzluk
5– En belirgin özelliği ise çocukta ses kısıklığı ve köpek havlaması tarzda öksürüktür. Nefes alırken metalik bir ses duyulur.

Krup Hastalığının Seyri

Tıpkı soğuk algınlığı gibi burun akıntısı, hafif öksürük, burun tıkanıklığıyla başlar. Ateş normaldir veya hafif yükselmiş olabilir. Bazı durumlarda ateş 39 dereceye kadar çıkabilir. Daha sonra çocukta keskin ve havlamayı andıran bir öksürük başlar. Genellikle virüs kaynaklı olduğu için antibiyotik kullanılmaz. 3-4 gün süren semptomlar 5. günün sonunda ortadan kalkar ve çocuk iyileşir.

Krupun Tedavisi

1- Hastalık virüs kaynaklı (viral) bir enfeksiyon olduğu için, antibiyotiklerle tedavi edilemez. Ciddi krup vakalarında hastanede tedavi yapılması gerekir. Hastaya bir nebulizatör cihazı aracılığıyla oksijen, kortikosteroid ve adrenalin verilir. Belirtiler genelde gece çocuk yatar pozisyondayken ağırlaşır. Çoğunlukla 5-6 gün içinde kendiliğinden iyileşmesine rağmen öksürük daha uzun devam edebilir. Ağır krup tıbbi acil bir durumdur. Bu durumdaki bir çocukta nefes almada güçlük, hızlı nefes alma, huzursuzluk, ağız etrafında, dudak ve tırnaklarda morarma görülür.

2- Çoğunlukla ilk 2 gün daha belirgindir; daha sonra azalarak geçer. Başlangıç döneminde görülen nefes almada zorluk; aşırı efor, ağlama ve yüksek ateş olduğunda daha da kötüleşebilir. Bu nedenle sakin bir ortamda huzurlu olmalarının sağlanması ve mümkünse istirahat ve ateşin düşürülmesi oksijen gereksinimini azaltır. Bebeğin bulunduğu ortamın nemi ve ısısı çok önemlidir. 20 derecenin üstünde oda ısısı ve yüzde 50 altındaki nem solunum yollarındaki ödemi arttırır ve kuruluk nedeniyle solunum sıkıntısı daha da artmasına neden olur. Odanın nem düzeyi yüzde 45 ile yüzde 60 arasında olmalıdır.

3- Krup tedavisinde ilk adım solunum yollarına soğuk buhar uygulamasıdır. Soğuk buhar uygulaması tedaviye oldukça yardımcı ve etkilidir. Hava açlığı ve huzursuzluk belirginse soğuk buhar ile beraber ödemi azaltıcı ilaç verilebilir. Hastalık süresince 19-21 derece oda ısısı ve yüzde 50 nem çocuğu rahatlatır ver iyileşme sürecini hızlandırır.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.