iyimi boyle bilgi sitesi

İç Organlarımız Hakkında 10 İlginç Bilgi

Sağlık 21 Aralık 2015
İç Organlarımız Hakkında 10 İlginç Bilgi

Yemek yememizi, nefes almamızı ve hayatta kalmamızı sağlayan iç organlarımız hakkında çok az bilgiye sahibiz. Karnımız ağrımadığı sürece aklımıza bile gelmezler. Hayatımız boyunca sessizce çalışan kahraman organlarımız hakkında ilginç bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz.

1- En büyük organımız: En büyük iç organımız hangisidir hiç düşündünüz mü? Çoğumuzun aklına karaciğer gelir ama bu doğru değildir. Tahmin etmek zor değil aslında. En büyük iç organımız ince bağırsağımızdır. İnce bağırsak, bir insanın boyunun yaklaşık 4 katı kadardır. Karın içinde çok fazla dolanarak bu küçük boşluğa kimseyi rahatsız etmeden sığmayı başarır.

2- Karnımızda bulunan volkan: Olağanüstü bir organ olan midemizdeki asit, bir jileti bile eritebilecek kadar kuvvetlidir. Tabii bunu test etmek için jilet ya da başka bir metal eşya yemeniz gerekmiyor. Midemizdeki hidroklorik asit pek çok metali eritebilecek özelliktedir. Bir volkanik lav gibi içine gelen her şeyi eritiyor. Midenizin iç çeperi her 3 ila 4 günde bir yenilenir. Mide duvarlarını oluşturan hücreler bu kadar sık değişmezlerse mide asidi bu hücreleri eritir. Ülseri olanlar mide asidinin canınızı ne kadar yakacağını çok iyi bilirler. Bu yüzden midemizin değerini iyi bilmeliyiz ve ona iyi bakmalıyız.

3- Dev pompa:  İnsan kalbinin yarattığı basınç, kanı 10 metre yüksekliğe fışkırtmaya yeterli olacak güçtedir. Tüm vücuda kanı dağıtabilmek için böyle yüksek bir basınç ve buna dayanacak kadar sağlam bir organ gerekiyor. Kalbimiz ve damarlarımız bu müthiş basınca çok iyi dayanabilmektedirler. Kadınların kalbi, erkeklerden daha hızlı atar. Bunun ana sebebi, genel olarak kadınların vücudunun erkeklerinkine göre daha küçük olması ve bundan dolayı kalbin daha az kan pompalamasıdır.

4- Solunumda son nokta:  İnsan akciğerinin yüzey alanı bir tenis kortunun alanı kadardır. Bu kadar küçük bir alanda bu kadar büyük bir yüzey müthiş bir özelliktir. Bu kadar mucizevi bir organı, sigara içerek boğan ve öldüren arkadaşlarımızın bir kez daha düşünmelerini tavsiye ederiz.
5- En gelişmiş laboratuvar: Bilim adamlarının en çok üzerinde araştırma yaptığı organdır. Her araştırma sonrasında yeni bir özelliği keşfedilmektedir. Bugüne kadar yapılan araştırmalara göre, karaciğerin 500’ün üzerinde fonksiyonu vardır. Karaciğeriniz vücudun en çok çalışan ve en büyük organlarından biridir. Karaciğerin yaptığı işlere örnek olarak safra üretimi, kırmızı kan hücrelerinin ayrıştırılması, plazma proteinlerinin sentezi yapar. Karaciğerimiz sayesinde kanımızdaki toksik atıklar temizlenir. Karaciğeriniz ne kadar sağlıklı ise siz de o kadar sağlıklısınızdır. Karaciğerini sevenler, “karaciğeri temizleyen yiyecekler” makalemizi okuyabilirler.

6- En büyük damar: Aort damarımızın çapı bir bahçe hortumunun çapına çok yakındır. İnsan kalbinin ortalama büyüklüğünün yumruğumuz kadar olduğu düşünülürse, aort damarının çapı oldukça fazladır. Bu damarın bu kadar geniş olmasının sebebi, oksijen açısından zengin olan temiz kanı vücuda dağıtan ana damar olmasıdır.

7- Fedakar akciğerimiz: Kalbinize yer açılması için, sol akciğeriniz, sağ akciğerinizden daha küçüktür. İki akciğerimiz yaklaşık aynı ölçüde olmasına rağmen, hafif sola kayık olan kalbimiz, sol akciğerin alanından biraz almıştır.

sindirim-sistemi8- İç organlarımızın gücü:  İç organlarınızın büyük bir kısmını kaybetseniz bile hayatta kalabilirsiniz. Midenizin yada dalağınızın bir kısmı olmasa da hayatta kalırsınız. Bir akciğeriniz veya böbreğiniz olmadan da hayatta kalabilirsiniz. Karaciğerinizin %75’i, bağırsaklarınızın %80’i olmadan yaşamınızı devam ettirebilirsiniz. Tabii kendinizi çok iyi hissetmeyebilirsiniz ama bu organların eksikliği sizi öldürmeyecektir.

9- Böbreküstü bezleri hayat boyunca sürekli küçülür: Böbreküstü bezleri, böbreklerin hemen üzerinde yer alırlar. Bu bezler kortizol ve adrenalin gibi stres hormonları üretirler. Gebeliğin 7. ayında bebeğin böbrek üstü bezleri ile böbrekleri aynı boyuttadır. Doğumdan önce biraz küçülen böbreküstü bezleri, yaşam boyu küçülmeye devam ederler. Çok yaşlı insanlarda böbreküstü bezleri görünemeyecek kadar küçüktür.

10- Mükemmel arıtma cihazı: Böbrekler, zararlı ve atık maddeleri taşıyan ve kanı süzerek bunların dışarı atılmasını sağlayan organlardır. Her böbrek nefron denilen 1 milyon farklı filtreye sahiptir. Dakikada yaklaşık 1.3 litre kan filtreler ve günde 1.4 litre idrar üretir.

Yorumlar

Yazıya 1. yorum yapılmış.

ayşe aygül 21 Ocak 2017

hepimizin bilmesi gereken çok önemli bilgiler. mucizevi emanetlerimize çok ıyı bakmalıyız.