iyimi boyle bilgi sitesi

HEPATİT-B Taşıyıcılığı Nedir

Sağlık 3 Mayıs 2016
HEPATİT-B Taşıyıcılığı Nedir

Hepatit-B hastalığı geçirenlerin % 90’ı tamamen şifaya kavuşur; vücuttan hastalık virüsü imha edilip atılır. Ancak hastaların % 10’unda mikrop vücutta kalmaya devam eder. Hastalığı geçirdikten sonra mikrop taşımaya devam edenlere Hepatit-B taşıyıcısı denir.

Hepatit B virüsü, halk arasında sarılık olarak bilinen Hepatite yani “karaciğer iltihaplanması“na neden olan bir virüstür. Bu virüs ile temas eden her 10 bebekten 9’u ve her 10 yetişkinden 1’i belirli bir süre sonunda (6 ay ve üzeri) mikrobu vücudundan atmayı başaramazsa, yaşam boyu taşıyabilecek ve insanlara yayacaktır. Bu durumda Hepatit B taşıyıcısı olacaktır. Ancak taşıyıcılarda hastalık durumu farklılık gösterebilmektedir. Karaciğerinde oldukça ağır hasarın ortaya çıktığı bireylerde, yıllar sonra Karaciğer Yetmezliği, Siroz ve Karaciğer Kanseri görülebilmektedir. Kronik hepatitlilerin %25’i, Primer Karaciğer Kanseri ve Siroz nedeniyle ölmektedir. Hepatit B, Primer Karaciğer Kanserlerinin %60-80’inden sorumludur. Karaciğer kanserleri, kanser ölümleri içinde ilk 3 sırada yer almaktadır. Hepatit B virüsü sigaradan sonra bilinen en yaygın kanserojendir.

Hepatit B taşıyıcısı, henüz kendisi hasta değildir fakat potansiyel virüs saçıcısıdır; çevresi için hastalığın yayılması konusunda büyük bir etkendir. Özellikle ülkemizde bu anlamda gizli taşıyıcılar çoktur; hastalığın kontrolsüz bulaşmasında en sessiz yolu oluşturur.

Hepatit B virüsü karaciğer dokusunu oluşturan hücreleri tutar. Bu hücreler zamanla fonksiyonlarını yapamaz hale gelir. Hepatit B virüsü, karaciğeri zedeleyebilir ve tek tek hücre ölümü başlayabilir. Hücre ölümlerinin başlamasıyla karaciğer doku kaybı gelişebilir.

Hepatit-B Taşıyıcı Bireyler

Çevresindeki insanlara bulaşmasını engellemek için bilinçli olmalıdır. Uygulanması kolay bir takım tedbirlerle bulaşıcılığın önlenmesi mümkün olduğundan taşıyıcılar için endişelenecek ve normal yaşamlarını kısıtlayacak bir durum söz konusu değildir. Kontrollerde hastalığın aktifleştiğini gösteren bulgular saptansa bile siroza dönüşeceği yönünde endişeye gerek yoktur. Çünkü bu durumda ilerlemeyi durduran tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Önemli olan kontrolleri aksatmayarak ortaya çıkacak olumsuz bir durumda tedavi şansını kaybetmemektir.

–  Taşıyıcılar başlangıçta bir sağlık sorunu yaşamayabilirler ama hastalık riski yıllar sonra başlayabilir. Hepatit-B taşıyıcılığında günümüzde uygulanabilen bir tedavi yöntemi yoktur. Taşıyıcı kişi, karaciğer kanserine aday olabilir veya organ hasarı ile karaciğer yetmezliğine girebilir. Ancak hepatit taşıyıcılığının siroza ve karaciğer kanserine dönüşme ihtimalinin son derece düşük olması sevindiricidir.

Hepatit B Taşıyıcısı Neler Yapmalıdır?

Hepatit-B taşıyıcılarında karaciğer bir yük altındadır. Dolayısıyla taşıyıcılığın aktifleşerek siroza ve karaciğer kanserine ilerlemesini önlemek için karaciğeri ikinci bir yük altına sokmamak mantığıyla hareket etmek gerekir.

Hepatit B taşıyıcılarının dikkat etmesi gereken hususlar

1- Alkol kullanmamalıdır.
2- Katı yağlar ve katı yağ ile pişirilmiş yiyeceklerden (tereyağ, margarin, etin yağlı kısımları gibi) uzak durmalıdır.
3- Bazı ilaçların karaciğere yan etkisi olduğundan doktor tarafından önerilmedikçe ilaç almamalıdır. Hasta, doktorunu Hepatit-B hastalığı olduğu yönünde bilgilendirmelidir ki doktor hastaya buna göre ilaç verebilsin.
4- Doktorun önerdiği kontrollere aksatılmadan uyulmalıdır. Kontrol aralıkları hastalığın seyrine bağlı olarak doktor tarafından belirlenir. Kontrollerde hastalığın aktifleştiğini gösteren bulgular saptansa bile siroza dönüşeceği yönünde endişeye gerek yoktur. Çünkü bu durumda ilerlemeyi durduran tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Önemli olan kontrolleri aksatmayarak ortaya çıkacak olumsuz bir durumda tedavi şansını kaybetmemektir.

Ayrıca karaciğerinize iyi bakmak için Karaciğeri Temizleyen 7 Mucizevi Bitki ve Karaciğeri Temizleyen 10 Gıda isimli yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.