iyimi boyle bilgi sitesi

Hamilelik Döneminde Fazla Folik Asit Kullanımı Zararlı mı

Sağlık 3 Şubat 2019
Hamilelik Döneminde Fazla Folik Asit Kullanımı Zararlı mı

Dünya Sağlık örgütü, Bebeklerde Nöral Tüp Defektleri’nin engellenmesi amacıyla, hamilelikten 1 ay önce 0,4 mg folik asit desteğinin başlanması ve hamileliğin ilk 3 ayında desteğin devam etmesini önermektedir.
Nöral tüp defektleri: Embriyonik gelişimin 18-28. günlerinde, sonradan beyin ve omuriliği oluşturacak olan nöral tüpün kapanması sırasında meydana gelen hatalar nedeniyle oluşur. NTD olarak da adlandırılan Nöral Tüp Defektleri, beyin, omurga veya omuriliğin doğumsal kusurlarıdır.
Yapılan bazı araştırmalara göre, hamilelik döneminde kullanılan folik asit desteğinin 3. aydan sonra kullanılmasının bazı sakıncaları olabileceği düşünülüyor. Hamilelik döneminde kullanılan folik asit desteğinin 3. aydan sonra kullanılmasının bebeğin alerjik hava yolu hastalıklarına yatkınlık oluşturmasına neden olabileceğini söylendi.

Hamilelik döneminin 3.aydan sonraki folik asit desteğinin devam etmesi durumunda, muhtemelen bebeğin bağışıklık yanıtlarını değiştirerek, alerjik hastalıklara yatkınlık oluşturmasına neden olabiliyor. Bu yüzden eskilerin deyimiyle “azı karar çoğu zarar”. Eğer sizde hamilik döneminde folik asit takviyesi alıyorsanız, bu konuyu kadın doğum hekiminiz ile bir kez daha görüşmenizde fayda var. Araştırma sonuçlarının detaylarını incelemek isteyenler, JMFN Medicine dergisinde bu yayına bakabilirler.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.