iyimi boyle bilgi sitesi

Bebek Banyosu Hakkında Herşey

Anne ve Çocuk 25 Ağustos 2017
Bebek Banyosu Hakkında Herşey

Her ebeveyn gibi yenidoğan bebeğinize ilk defa banyo yaptırmak sizi çok tedirgin eder. Aslında yıllarca yapacağı bir eylemi bebeğinize ilk defa yaptırmak ve bu sırada acaba ağzına-burnuna su kaçar mı kaçarsa ne yaparım gibi birçok tedirgin edici soru ile başa çıkmak çok zordur. Bebeğinize banyo yaptırmak için öncelikle bazı sorulara cevap bulmalısınız.

1- Bebeğimin ilk banyosunu doğumunun kaçıncı gününde yaptırmalıyım?

Bunun için iki farklı görüş vardır bazı pediatri doktorları bunun için göbek kordonunun düşmesinin beklenmesi gerektiğini söylerken bazı pediatri doktorları ise göbek kordonuna su gelmeyecek şekilde kapatılarak doğumdan sonraki ilk günden itibaren bebeğin yıkanabileceğini söylemektedirler. Ama daha yaygın olan görüş ise göbek kordonun düşmesinin beklenmesidir.

2-Yenidoğan Bebeğimi ne sıklıkla yıkamalıyım?

Yenidoğan bebekler sanılanın aksine daha az kirlenirler ve yaz mevsiminde de kış mevsiminde de haftada 2 defa yıkamak yeterli olacaktır. Fakat bu sayıyı yazın çok sıcak havalarda ve bebeğinizin uykuya dalma problemi yaşadığı günlerde sakinleştirip uykuya dalmasını kolaylaştırmak için arttırabilirsiniz.

3–Bebeğime aç olarak mı yoksa tok olarak mı banyo yaptırmalıyım?

Bebeğiniz ister yenidoğan döneminde olsun isterse 1 yaşına gelmiş olsun, kusma riskine karşılık genellikle aç olarak banyo yaptırmak tercih edilir. Özellikle bebeğinizin ilk banyosunda ve ilk ay yaptıracağınız banyolarda aç olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca aç olarak bebeğinize duş aldırdıktan sonra onu emzirerek uykuya hazırlamış olursunuz.

4- Banyo için hangi malzemeleri hazırlamalıyım?

a– Öncelikle bebeğinizin banyodan sonra kullanacağı havlu-bornoz seti ve giyeceği kıyafetleri hazır olmalıdır. Bebeğinizi banyodan hemen sonra bebek havlusuyla kurutun ve giydirin.

b– Bebekler için özel üretilmiş ve kanserojen içermeyen bebek küveti temin edin. Bu küveti devrilmeyecek ve sizin küvetin etrafında kolay ve hızlı hareket edebileceğiniz bir yere koyun. Bebek küveti içine bebekler için özel üretilmiş filelerden yada havlu koyarak bebeğiniz banyo sırasında yumuşak bir zeminde olmasını sağlayın.

c– Bebeğinizi yıkamak için kullanacağınız suyu bebeği soymadan önce hazırlayın .Ve bu suyu kanserojen olmayan plastikten üretilmiş özel bebek kovalarına koyunuz. Suyun sıcaklığı sizin dirseğinizi yakmayacak kadar olmalıdır. Eğer banyo termometresi kullanacaksanız 35-38 derece arası su sıcaklığı için idealdir.

5– Bebeğin yıkandığı ortamın sıcaklığı 22-24 derece olmalıdır. Banyo ortamının sıcaklığı 22 derecenin altında olmamalıdır.

6– Bir eliniz banyo süresince, daima bebeğinizin üzerinde olsun. Yeni doğmuş bebeğinizin başını ve sırtını banyo boyunca desteklemeniz gerekir. Bu durum kendi başına oturabilen daha büyük bebekler için de geçerlidir.

Bebeğinizi Yıkarken Temizlenmesi Gereken Yerler

1– Genital organlar ve bezin içinde kalan bölgeler
2– Eller ve ayaklar, özellikle el ve ayak parmaklarının aralarını da kontrol ediniz.
3– Yüz özellikle kulak arkaları ve boyun altları
4– Eğer gözlerinin çevresinde kir veya çapak birikmişse, pamuk topları ile içeriden dışarıya doğru nazik hareketlerle temizleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.