iyimi boyle bilgi sitesi

Aşırı Terleme Neden Olur

Sağlık 18 Haziran 2016
Aşırı Terleme Neden Olur

Günlük hayatın akışında karşılaştığımız en büyük sorunlardan biri de terlemedir. Sıcak yaz günlerinde normal düzeyde terleme olması gereklidir. Bu terleme sayesinde vücut ısısı normal değerlerinde kalır. Terleme, yaşamın devamı için gerekli olan normal bir durumdur, vücut ısısını ayarlamada gereklidir. Kişinin yaşam kalitesini bozacak düzeyde olan aşırı terlemeye hiperhidroz denir. Bu aşırı terlemenin altında sağlık sorunları çıkabilir.

Aşırı Terleme ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Aşırı terleme genellikle yapısaldır ya da bazı hastalıkların habercisi olabilir.  Hiperhidroz yani aşırı terleme tüm vücutta yaygın ya da vücudun belli bölgelerinde olabilir. Bölgesel olarak koltuk altında daha çok görülür. Avuç içi ve ayak tabanında da aşırı terleme çok görülür. Hiperhidroz sonucunda kişinin elbisesinin koltuk altı kısımlarında lekelenme oluşur. Elleri ya da ayakları sürekli ıslaktır ve soğuktur. Mantar, pişik, isilik gibi terleme sonucu kolay gelişen sorunlarla karşılaşırlar.

Aşırı Terlemeye Sebep Olan Etkenler Nelerdir?

1– Enfeksiyonlar, tiroit hastalıkları, diyabet, nörolojik hastalıklar, bazı ilaçlar ve menopoz aşırı terlemeye sebep olabilir. Özellikle hipertiroidi (tiroid bezinin normalden fazla çalışması) durumları en sık karşılaşan etkenlerdendir.
2– Aşırı terlemenin genetik olduğunu düşünen doktorlara göre, aşırı terleme büyük olasılıkla sadece ter bezlerinin fazla aktif olmasından kaynaklanır. Bu tip aşırı terleme durumlarında ter bezleri normalden 4-5 kat daha fazla çalışıyor olabilir.
3– Ortam sıcaklığının çok yüksek olması, aşırı hareketlilik, spor, stres ve kaygı aşırı terlemeye yol açar.
4– Aşırı alkol tüketimi
5– Akciğer rahatsızlıkları
6– Baharatlı yiyecekler
7– Çocuklarda C ve D vitamini eksiklikleri
8– Yüksek hava sıcaklıkları
9– Fazla kilolar
10– Düşük kan şekeri
11– Bazı kanser türleri
12– Fazla kafein tüketimi
13– Kalp hastalıkları

Aşırı terlemeye karşı alınabilecek önlemler nelerdir?

Mevsimine göre giyinmek, sentetik giysilerden kaçınmak, pamuklu giysi tercih etmek terlemeyi nispeten azaltır.

Aşırı Terleme İçin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Aşırı terleme tedavisinde; terleyen bölgeye Alüminyum klorid içeren solüsyon ve kremler akşam sürüp sabah silme şeklinde kullanılmaktadır. Ayrıca terleyen bölgeye botoks enjeksiyonu, iyontoforez ve cerrahi yöntemler de aşırı terleme tedavisinde kullanılmaktadır.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.