AST Nedir ve Neden Yükselir

Sağlık 2 Kasım 2015

Karaciğer testi olarak da bilinen ALT ve AST değerleri doktorların hastalıkları teşhis etmesinde önemli rol oynar. ALT ve AST değerleri arasındaki oran karaciğer ile ilgili sorunları teşhis etmemizde çok önemli bir rol oynar. ALT ve AST sık olarak istenen kan testlerdir. AST/ALT oranı sağlıklı kişilerde 0.7–1.4 arasında olmalıdır.

ALT ile ilgili yazımıza ulaşmak isterseniz ALT Nedir ve Neden Yükselir linkine tıklayabilirsiniz.

AST Normal Değeri kaç olmalıdır?

AST enziminin normal seviyesi 5 – 40 U/L\”dir.

ast-neden-yukselirAST Nedir?

Aspartat aminotransferaz enzimi; alyuvarlarda, karaciğerde, kalp, iskelet kaslarında, pankreasta ve böbreklerde bulunur. AST, adı geçen doku ve hücrelerin hasarında kana salınır. AST’nin kandaki miktarı hücrelerdeki hasarın şiddeti ve büyüklüğü ile doğru orantılıdır.

AST testi, kandaki aspartat aminotransferaz enziminin seviyesini ölçer. Vücutta çeşitli organ ve dokularda üretilen AST enzimi testi daha çok organ veya dokulardaki hücre hasarı ile ilgili bilgi verir. Genellikle karaciğer fonksiyon testleri içinde yer alan bir test olan AST, sadece karaciğere özgü hastalıklarda değil, farklı doku ve organların hastalıklarında da değişiklik gösterir.

GGT, AST ve ALT karaciğer ve safra yolu hücreleri başta olmak üzere birçok hücre grubunda bulunan önemli enzimlerdir. Bu enzimlerin normal değerleri AST ve ALT için 40’ın altında olmalıdır. Bir diğer karaciğer fonksiyon testi sonucu olan GGT ise yaklaşık olarak 50’nin altında olması gerekir.

AST ve ALT Yüksekliği Nelere İşaret Eder?

İlaç kulanımına bağlı gelişen karaciğer hasarlarına işaret edebileceği gibi karaciğer hücre nekrozuna, obstrüktif sarılığa, kronik hepatit’e, alkolik hepatit’e de işaret edebilir. Bu gibi durumlarda AST değeri ALT’den daha yüksek çıkmaktadır. Bu durum karaciğer hastalıklarının teşhisinde doktorlara önemli bilgi vermektedir.

Hücrelerde oluşan hasarlar sebebiyle AST, ALT ve GGT enzimlerinin kan değerleri artar. AST ve ALT çoğunlukla karaciğer hasarında yükselirken, GGT enzimi ise alkol kullanımına bağlı olarak gelişen karaciğer hasarı, safra yolu tıkanıklıkları ve pankreas hastalıklarında yükselir.

ast-nedir-ve-neden-yukselirAST Testi Neden Yapılır?

  • Karaciğer hasarının olup olmadığının araştırılmasında yapılır.
  • Hepatit ve siroz gibi karaciğer hastalıklarının belirlenmesinde kullanılır.
  • Karın ağrısı, bulantı, kusma ve sarılık gibi belirtilerin sebeplerinin bulunmasında kullanılır.
  • Sarılığın sebebinin belirlenmesinde önemli bir etkendir.
  • Aşırı alkol kullananlarda oluşan karaciğer hasarının aşamalarının tespitinde kullanılır.
  • Karaciğer hastalıklarının tedavisinin izlenmesinde AST testi önemli bir unsurdur.

AST ve ALT Değerlerini Yükselten İlaçlar

Birçok ilaç karaciğer enzimlerinde yükselmeye sebep olabilir. Bu ilaçların başlıcaları şunlardır:

  • Ağrı kesiciler: Aspirin, asetaminofen, ibuprofen, naproxen, diclofenac, fenilbutazon
  • Psikotik ilaçlar: Fenitoin, valproik asit, Karbamazepin ve fenobarbital
  • Antibiyotikler: Tetrasiklin, sulfonamid, isoniyazid , sulfametaksazol, trimetoprim, nitrofurantoin
  • Kolesterol düşürücü ilaçlar: Statinler ve niasin
  • Kardiyovasküler ilaçlar: Amiodaron (cardarone), hidralazin (hydralazine), guinidine
  • Trisiklik antidepresanlar AST ve ALT değerlerini yükseltebilir.

İlaca bağlı karaciğer yüksekliklerinde, ilacı bıraktıktan sonra AST ve ALT seviyelerindeki yükseklik birkaç hafta veya birkaç ay içerisinde normale dönmesi beklenir. İlaçlar bırakıldığı halde AST ve ALT değerleri normal değerlerine geri dönmüyorsa, karaciğer hastalıklar yönünden hasta tekrar değerlendirilmelidir.

Ast Neden Yükselir?

1- Hepatit hastalıklarında Ast değerleri yükselir: Hepatit yani karaciğer intihaplanması akut hepatit ve kronik hepatit olmak üzere 2 grupta incelenir. Akut hepatitte AST, genellikle normalin 10 katına kadar yükselir. Bu durumda 1-2 ay kadar kalabilen AST düzeyleri,  3-5 ay sonra normal seviyelerine geri döner. Akut hepatit geçici bir rahatsızlıktır. Kronik hepatitte ise AST değeri en fazla 4 katına kadar yükselir. Uzun yıllar süren bir rahatsızlıktır. Alkolik hepatitlerde de yine AST değerleri yüksektir.
2- Siroz: Karaciğer hastalıklarından biridir. Siroz durumunda AST değerleri yüksek çıkar.
3- Kalp kası veya iskelet kası hasarında: Kalp kasında ya da iskelet kaslarınında oluşan hasar durumlarında AST değerleri yüksek çıkar.
4- Uzun süreli ilaç kullanımı: Sürekli ilaç kullanımı nedeniyle karaciğerde hasar oluşabilir. Bu durumda AST değerlerinde artış olur. Yukarıda ilaç etkileşimi yapan bazı ilaçlar gruplarına örnek vermiştik.
5- Yüksek A vitamini düzeylerinden dolayı: Yüksek miktarda A vitamini alımı da AST değerinin yükselmesine sebep olmaktadır.
6- Akciğer veya böbrek hasarında: Bu gibi durumlarda AST düzeyleri yüksek çıkabilmektedir.
7- Ekinezya gibi bitkisel ilaçların kullanımı: Ekinezya ve buna benzer bazı bitki çayları da Ast değerlerini yükseltebilir.
8- Göbek çevresi yağlanma ve dengesiz beslenme: Kilolu ve hareketsiz yaşam karaciğer yağlanmasına sebep olabilir Bu durumda da AST değerlerinde yükselme görülebilir.

Sonuç olarak AST ve ALT değerleriniz yüksek çıktıysa mutlaka bunun sebebi bulunmalı ve tedavi edilmelidir.

Yorumlar

Yazıya 325. yorum yapılmış.

1 3 4 5
Nazlı çatak 31 Mayıs 2018

Merhaba
Sorularım yanıtı benim için çok önemli yardımınızı rica ediyorum ..çok acil
Avrupa da yaşıyorum , dil bilmiyorum..Dr eşimin tahlil sonuçlarını bana vermiyor alkole bağlı sağlık sorunları var … Ciddi anlamda alkol alıyor günde 8 -10 kutu bira içiyor .10 yıldan fazla bu şekilde yaşıyor
Karaciğer yağlanması ile başlayan şikayet ve Dr kontrollerınde 2 yıl önce Dr son uyarıyı vermiş . buna rağmen alkole devam etti arada bir iki ay içmediği oldu ,
6 ay önce aniden değişim oldu sanki , hızlı bir şekilde zayıfladı , kasları eridi görünümü çok değişti , Dr karaciğerde Bazı değerlerin çok yükseldiğni söylemiş . sadece B12 ilacını kesti başka birşey yapılmadı ..1 yıl sonrası kontrol randevusu vermiş 3 ay içmedi ama 3 aydır yine içiyor ….. 2 yıl önce ultrason mr ve 3 Ayda bir kan tahlilleri yapıldı .ama eşim içmeyi bırakamadı
1 yıldır idrar ve burundan bazen kan gelmeye
başladı..mide bulantıları ve ishal var sabaha kadar uyumuyor . Gunduz aralıklı uyuyor
Eşim bana eksik Bilgi veriyor..alkole bağlı karaciğer yağlanmasından olduğunu söylüyor
Dr da sonuçları vermiyor ,,
Hastalığı hangi aşamada ??ve ölüm tehlikesi varmı acaba ?bunları bu ülkede öğrenemiyoruz sadece hasta ile gidersem Bilgi alabilirim , eşimde yalnız gitmek istiyor
Burada korku ile yaşıyorum , ülkenin kuralları hasta istemediği sürece hiç bir şey yapamazsınız .çok endişeliyim
Yanıtınız benim için önemli
Çok teşekkür ederim

admin 1 Haziran 2018

Merhaba Nazlı, eşiniz çok alkol tükettiği için karaciğeri ciddi şekilde hasar almış olabilir. Ast ve Alt değerleri yüksektir. Karaciğer vücut sağlığı için çok önemli bir organdır. Karaciğer sağlıklı olmazsa birçok organ bundan olumsuz olarak etkilenir. Size tavsiyemiz. bir alkol bırak merkezi varsa eşinizi oraya götürmeniz olacak. Çünkü mutlaka alkolü acil olarak bırakmalıdır. Eğer alkol kullanmaya devam ederse karaciğer iflas edecektir. Sağlıklı yaşamak istiyorsak sağlığımıza dikkat etmeliyiz. Umarım alkolu bırakır. Geçmiş olsun.

Mehmetözgür 22 Haziran 2018

Merhaba alt 38 ast 32 normalmidir

Esma yıldız 12 Temmuz 2018

Merhaba kızımın test sonuçlarında ast 94 alt 102 olduğunu ögrendim . Kızım daha 2 aylık doktoru enzimlerinin yüksek olduğunu söyledi . Ve duyduğumdan beri çok endişeliyim . Nasıl bi yol izlenir nasıl olucak çok merak ediyorum . Bu konu hakkinda bilgi verirmisiniz ..

Esat Can Karataş 26 Temmuz 2018

Merhabalar 21 yaşındayım. Boyum 178 cm kilom 64.5kg.9 gündür spor yapıyorum.”Hamlama” durumu olduğu için şiddetli ağrılar çektim.Bu ağrılar yaklaşık 3-4 gün önce sona erdi ve ya çok düşük şiddette devam etmektedir.Kan değerlerimde AST 5-40 aralığında olması gerekirken 74, ALT 5-41 olması gerekirken 53 çıkmış. Alkolik bir durumum yok . Ailemde kronik karaciğer problemi bulunmuyor.Günde litrelerce su içen bir kişi değilim.Araştırmalarıma göre spora yeni başlama durumlarımda AST değerinin 2-5 katına çıkabileceği ve kısa bir sürede yavaş yavaş normale döneceği gibi bilgiler okudum.Sizce benim sorunum ne olabilir ?

admin 26 Temmuz 2018

Merhaba, değerlerinizde ki artış geçici olabilir. 1- 2 ay sonra bir hekime muayene olabilirsiniz.

Necip FAKILI 27 Temmuz 2018

Hocam ben subay astsubay mulakatlarina geldim herşeyi geçtim yanlız ast 53 çıktı 50 olması gerekiyormuş. 4 gün sürem var tekrardan kan vereceğim bakacaklar degere. Bunu duserebilirmiyim 4 günde. Enginar suyu limon suyu maydonoz yeşil elma birde zerdacal aldım yaglida yemiyorum hocam çok sıkıntıya düştüm lütfen yardımcı olun

admin 27 Temmuz 2018

Bol limonata ve su içmeniz fayda sağlayabilir. Yağlı yemeklerden uzak durun. Sigara ve alkol kesinlikle kullanmayın.

Mohamed Hassan 8 Ağustos 2018

merhaba ,
benim ALT 79 ve AST 50 , birde hic karaçigerim ağrı yok?
sorum ne olabilir hocam?
teşekkürler!

Yusuf kandemir 27 Ağustos 2018

5 aylik yegenimde AST ALT dergeri 120 ve 160 cıktı buna ne nedn olms olabilr

admin 27 Ağustos 2018

Merhaba Yusuf Bey, AST ve ALT değerleri ilaç kullanımına göre yükselebilir. İlaç kullanımına bağlıysa ilacı doktorunuza danışın. Doktorunuz ilacı bırakmayı uygun görürse bırakın. İlaca bağlı değilse Batın Us ile karaciğere bakılabilir ama bebeklerde kan değerleri çok değişken olabilmektedir. Bir süre sonra normal değerlerine gelebilir. En doğru sonucu doktorunuz muayene sonucu size verecektir. Geçmiş olsun.

Nuray yerlikaya 19 Eylül 2018

Hocam merhaba annem tansiyon ve seker hastasi ilac kullaniyo sidetli karin agrisiyla hastaneye gittik ast 335 alt 211 cikti doktor karacigerden suphelendi sizce durum ne olabilir

admin 19 Eylül 2018

Merhaba Nuray, karaciğere ultrason ile bakılabilir. Eğer karaciğer ile ilgili değilse ast ve alt değerlerini kullandığınız ilaçlarda yükseltmiş olabilir.

Ibrahim aygün 24 Eylül 2018

Merhaba iyo gunler son bir haftadir asiri oksürügümden dolayi doktora gittim bide uzun zamandir ara ara bi halsizlik oluyodu hele bacaklarim da dahiliye doktoruna gittim kan verdim sonuclarda b12 eksikligi cikti degeri 303 birde ast 28 alt 57 cikti bu konuda yardmci olabirmisiniz allah rizasi icin cok kafaya taktim bu olayi sizce bi problemmi var bu dgerler cokmu anormal yada normalmi bende astsunylik snavlarina hazrlanyorm sonuclari almaya esim gitmisti kaninda az bi enfeksiyon var falan demis bu dgerler normalmi allah rizasi icin yardmci olrsaniz sevinirim

admin 25 Eylül 2018

Merhaba İbrahim, hiç bir sorununuz yok. Spor yapın ve sağlıklı beslenin sınavda başarılı olursunuz.

Ariff 28 Eylül 2018

Hocam merhaba yaş 28 boy 1.80 kilo 94 ALT 17 AST 16 çıktı hocam iyimi veya orta derecemi nasıl sizce yediklerime dikkat etmeye çalışıyorum ama geç kaldım farkındayım şimdiden teşekkürler

admin 28 Eylül 2018

Merhaba Arif, AST ve ALT değerleriniz normal ama biraz kilo verirseniz daha iyi olacaktır. Özellikle göbek çevresindeki yağlardan kurtulmak için spor yapmanızı öneririz.

Nil 28 Eylül 2018

Alt 20 ast 15 değerlerim cikti. Durumum.nedir? Anaokulu öğretmeniyim bir sikintı cikarirmi bana?

Ariff 28 Eylül 2018

Merhaba hocam CRP 89.66 çıktı hastaydım 2 gün sonra tekrar gittim 47.73 çıktı akdeniz eteşinden şüphelendiler daha düşermi CRP em işimden dolayı akdeniz ateşi sıkıntı çıkma olasılığı olurmu (midemin sağ tarafında bazen ağrı oluyor ayda 1 veya 2 ayda bir özellikle üşütünce veya yemeği fazla kaçırdımmı film rötgen tomografi çekindim bişey çıkmadı sonuçlarda) dahiliye beni romatolaji ye yolladı şuan doktor olmadığı için gidemedim sizce olabilirmi teşekkürler yanıt için

admin 29 Eylül 2018

Merhaba Arif, buradan bir şey dememiz doğru olmaz. Enfeksiyon durumunda CRP değeri yükselir. Enfekiyon geçtiğinde CRP değeri tekrar normal değerine düşer.

Gönül YILDAN 2 Ekim 2018

Merhaba hocam kızım 10 yaşında boy kısalığı için doktora götürdüm kan tahlilleri istendi. TSH 5.65 AST 48.8 ALT 48.5 UIBC 367 RBC 5.01 HGB 13,5 HCT 39.8 LYM 3,49 NEU 47.2 çıktı tahlil sonuçlarını aldım ama çocuk endokrinoloji bölümünden randevu alamıyorum lütfen yardımcı olurmusunuz

Arzu Sapan Sarıgeçili 2 Ekim 2018

Hocam merhaba acil dönüş yapar mısınız. 1 buçuk aydır aknetrend kullanıyorum.AST değerim dün 94 tü bugün tekrar yaptırdım 112 çıktı. Ne kadar yükselirse korkmalıyım doktordan randevu aldım ama 15 gün sonraya en yakın tarih lütfen dönüş yapar mısınız çok endişeliyim

admin 2 Ekim 2018

Merhaba bazı ilaçlar karaciğer üzerinde olumsuz etkiler yapabilir. Buradan bir şey demek zor ama doktorunuza danışarak ilaçı bırakmanız doğru olacaktır.

Gokhan 7 Ekim 2018

Hocam asl 43
Ast 93 cikti silahli guvenlik gor olmak icin dahiliye basvurdum ve raporu onaylamadi gobegim cok var ne gibi bir tekkik yapicak ve caliaabilir raporu alabilirmiyim

admin 7 Ekim 2018

Merhaba Gökhan, karaciğer sağlığımız için göbek çevresindeki fazla kilolarınızdan kurtulmanız gerekiyor. Ast değeriniz bu yüzden yüksek olabilir. Öncelikle sağlıklı bir beslenme ve diyet ile fazla kilolarınızı verin.

Gülderen Alkın 15 Ekim 2018

Merhaba ben 5 yıldır siroz başlangıcı teşhisiyle Ege üniversitesi nın takibindeyim şekerim 200 kere çıktığı için Endokrine bana Amaryl ve Glifor a ilave olarak Januvia kullandırdı son kontrolde AST 60
ALT 54 çıktı şimdiye kadar hiç bu kadar çıkmamıştı bunda son kullandığım JANUVIA’ nın tesiri olabilir mi
Teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

admin 16 Ekim 2018

Merhaba Gülderen, kullanılan bazı ilaçlar karaciğer üzerinde olumsuz etkiler yapabilmektedir. Özellikle karaciğeriniz ile ilgili sorun yaşıyorsanız, karaciğerinizi etkileyebilecek ilaçlardan uzak durmalısınız. Kullandığınız ilaçları doktorunuza tanışın size karaciğeri etkilemeyen ilaç versinler. Hatta şekerinizi mümkün olduğu kadar ilaçsız kontrol altında tutmanın yollarını araştırmanızı öneririz. Mesela fazla kilolarınız varsa onları mutlaka verin ve zayıflayın. Bol bol yürüyüş ve spor yapın. Böylelikle organlarınız üzerindeki fazla yüklerden ve toksinlerden uzak durmuş olursunuz.

sevket celebi 19 Ekim 2018

merhabalar Hocam bir hafdadır sabah aksam agrı kesici (volteran 75mg)kullandım akabimde kan testi yaptırdım AST 78 ALT 137 cıktı bu normalmidir agrı kesici kullandıgım icin bilgi verebilirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler

admin 19 Ekim 2018

Merhaba Şevket, ağrı kesicileri bu kadar çok kullanırsanız karaciğer ve böbreklerinize zarar verirsiniz. Unutmayın her ilacın birçok yan etkisi vardır. Mümkün olduğu kadar ilaç kullanmamanızı öneririz.

Melek 20 Ekim 2018

Merhabalar geçen hafta test yaptırdım alt 127 ast 223 çıktı.ldh 428 yorumlsyabilir misiniz?

Fadime toptan 21 Ekim 2018

Merhaba hocam ben yüksek tansiyon hastasıyım alt 25 ast 43 çıktı normalmi çok ilaç içiyorum ve bazılarını mecbur içmem gerekiyo ne yapmalıyım saygılar

admin 21 Ekim 2018

Merhaba Fadime Toptan, değerleriniz normal sayılır. Bazı kullandığınız ilaçlar karaciğeri yorar, bazı ilaçlar ise böbrekleri yorar. Bu yüzden mümkün olduğu kadar az ilaç kullanmanızı öneririz. Size tavsiyemiz doktorunuz ile görüşün ve mümkün olan en az ilac ile tedavilerinize devam edin. Mesela yüksek tansiyon hastasıysanız, kilo vererek kalp üzerindeki fazla yükü azaltırsınız. Fazla kilolarınız azaldıkça daha az ilaca ihtiyaç duyarsınız.

Osman 23 Ekim 2018

Alt 116 ast 57 çıktı kan vermeden bir hafta önce kadar fazlasıyla alkol aldım .bu sonuçları normale getirmek için neler yapmam gerekir

Burcu Bükrü 27 Ekim 2018

1 aydır acnetrend tedavisi görüyorum kan degerlerlerime bakılarak ilaca başlayabileceğim söylendi.ama bir ay sonra alt 100 ve ast 54 cıktı doktorum ilacı kesti . dgerlerim normale döner mi?,

admin 27 Ekim 2018

Merhaba Burcu, akne tedavi ilaçları karaciğeri olumsuz etkiler. Bu yüzden değerleriniz yükselmiş. 1 ay içinde tüm değerler normale döner. Endişe etmenize gerek yok.

Melike 31 Ekim 2018

Merhaba benim eşimin 10 senedir falan mide ağrısı zannettiği şikayeti safra kesesi tasiymis bu sene temmuz ayında ameliyat oldu ayrıca daha öncesinde tas kanala düştüğü için bir operasyon daha geçirdi fakat alt ast değerleri hala düşmüyor ve ağrıları da sıklaştı mr çekildi hic birşey çıkmadı bizim bu durumda hangi yollara başvurmanız gerek lütfen yardımcı olur musunuz

Ömer Ünaldı 2 Kasım 2018

Hocam iyi günler dilerim benim yaş 38 boy 180 kılo 105 alt150 ast53 cıktı göbek biraz var yenı yenı yürüyüş egzersiz yapmaya başladım doktor gastroloji ye gönderdi sigara yok alkol yok kolesterol 223 trıgeserıd 208 cıktı ne yapmak gerekir

admin 3 Kasım 2018

Merhaba Ömer, kilonuz normal değerlere yani 72 kg olana kadar bu tip sorunlar yaşarsınız. Muhtemelen karaciğer yağlanması sonucu ast ve alt değerleriniz yüksek olabilir. Kolestrol değerinizde biraz yüksek. Bol bol tempolu yürüyüşler ve spor yapmanızı öneririz.

Özlem yanık 3 Kasım 2018

Mrb lar hocam üst karın bölgesinde şiddetli ağrı şikayetiyle hastaneye başvurdum.tahlil sonuçlarım biraz korkuttu alt 930 ast 580 ggt 276 ldh 500 çıktı safta kesemde taş iltihap ve kalınlasma saptandı acilde yapılan işlemlerde en kısa zamanda genel cerrahiye görünün denildi pazartesi gidicem ama bu 2 gün süre zarfında tahribat artar mı ya da görüsürüz nedir yorumlar mısınız lütfen

admin 3 Kasım 2018

Merhaba Özlem, buradan bir şey söylemek zor. Size önerimiz pazartesi mutlaka genel cerrahi bölümüne muayene olmanız. Muayene gününe kadar limonata için. Sağlıklı beslenin.

Behçet Selim ö. 9 Kasım 2018

Merhaba hocam gebelik alt ve ast değerlerinin yükselmesine yol açabilir mi?Gebe biri için AST:44 ALT:111 çok mu anormal?

Burhan ekin 9 Kasım 2018

Admin hocam iyi akşamlar benim 5yaşıda bir çocugum var niman pic tip a ve b çocuğumda var hasta cocuğumun bir ufağı kızım var alt ve ast si yüksek cıktı ast 138 alt258 sizin cevabınızı alabilirmiyim hocam şimdiden teşekürler

Mehmet gümüş 14 Kasım 2018

Ast değerim 67 normali 50 olacağını söyledi doktor iki gün sonra tekrar kan vereceğim normale nasıl döner

Emre aktürk 15 Kasım 2018

Merhabalar şimdiden ALLAH”tan herkese şifa diliyorum. Benim 4 yaşinda ellerinizden öper ni kızım var 6 ayından itibaren karaciğer enzim yüksekliğinke uğrasıyorum. İlk olarak edirne tıp fakultesinde ast:1500 alt: 1450 civarında seyredıyordu cocuk doktoru bizi cocuk gastroloji bolumunun gormesi gerektıgını soğledı ve istanbul pendık eğitim araştırma hastanesine gıttık orda 3 sene boyunca araştırma yapıldı (herpes wilson ) ve aklıma gelmeyen bir suru araştırma ve en son karaçiğer bıopsısı yapıldı ve ondada heehangı bişey cıkmadı ve bızı metobolızma bolumu gormesı gerektıgını vakıf gureba hastanesine gonderdıler ordada yapılan arastırma sonucunda herhangı bi bulguluya rastlamadılar. Bız tekrar ıstanbul tıp fakultesine gıttım ordada metobolık olarak arastırdılae ordada herhangı bısey cıkmadı be şimdı gine gastroloji bolumune gıttık elımızdekı tahlillere hore biDen bıopsı sonucunu istediler alıp onuda ınceledıler ama herhangı bişey cıkmadı ve en onemlısı dun yaptırdıgım sonuclarda Ast:2500 alt: 2400 cıvarında ve ayrıyetten bı kızım daha var 6aylık onunda enzım degerlerı alt 250 ast 245 olaeak cıktı bana yardımcı olabılırsenız cok sevınırım şimdıden cok tesekkur ederım