AST Nedir ve Neden Yükselir

Sağlık 2 Kasım 2015

Karaciğer testi olarak da bilinen ALT ve AST değerleri doktorların hastalıkları teşhis etmesinde önemli rol oynar. ALT ve AST değerleri arasındaki oran karaciğer ile ilgili sorunları teşhis etmemizde çok önemli bir rol oynar. ALT ve AST sık olarak istenen kan testlerdir. AST/ALT oranı sağlıklı kişilerde 0.7–1.4 arasında olmalıdır.

ALT ile ilgili yazımıza ulaşmak isterseniz ALT Nedir ve Neden Yükselir linkine tıklayabilirsiniz.

AST Normal Değeri kaç olmalıdır?

AST enziminin normal seviyesi 5 – 40 U/L\”dir.

ast-neden-yukselirAST Nedir?

Aspartat aminotransferaz enzimi; alyuvarlarda, karaciğerde, kalp, iskelet kaslarında, pankreasta ve böbreklerde bulunur. AST, adı geçen doku ve hücrelerin hasarında kana salınır. AST’nin kandaki miktarı hücrelerdeki hasarın şiddeti ve büyüklüğü ile doğru orantılıdır.

AST testi, kandaki aspartat aminotransferaz enziminin seviyesini ölçer. Vücutta çeşitli organ ve dokularda üretilen AST enzimi testi daha çok organ veya dokulardaki hücre hasarı ile ilgili bilgi verir. Genellikle karaciğer fonksiyon testleri içinde yer alan bir test olan AST, sadece karaciğere özgü hastalıklarda değil, farklı doku ve organların hastalıklarında da değişiklik gösterir.

GGT, AST ve ALT karaciğer ve safra yolu hücreleri başta olmak üzere birçok hücre grubunda bulunan önemli enzimlerdir. Bu enzimlerin normal değerleri AST ve ALT için 40’ın altında olmalıdır. Bir diğer karaciğer fonksiyon testi sonucu olan GGT ise yaklaşık olarak 50’nin altında olması gerekir.

AST ve ALT Yüksekliği Nelere İşaret Eder?

İlaç kulanımına bağlı gelişen karaciğer hasarlarına işaret edebileceği gibi karaciğer hücre nekrozuna, obstrüktif sarılığa, kronik hepatit’e, alkolik hepatit’e de işaret edebilir. Bu gibi durumlarda AST değeri ALT’den daha yüksek çıkmaktadır. Bu durum karaciğer hastalıklarının teşhisinde doktorlara önemli bilgi vermektedir.

Hücrelerde oluşan hasarlar sebebiyle AST, ALT ve GGT enzimlerinin kan değerleri artar. AST ve ALT çoğunlukla karaciğer hasarında yükselirken, GGT enzimi ise alkol kullanımına bağlı olarak gelişen karaciğer hasarı, safra yolu tıkanıklıkları ve pankreas hastalıklarında yükselir.

ast-nedir-ve-neden-yukselirAST Testi Neden Yapılır?

  • Karaciğer hasarının olup olmadığının araştırılmasında yapılır.
  • Hepatit ve siroz gibi karaciğer hastalıklarının belirlenmesinde kullanılır.
  • Karın ağrısı, bulantı, kusma ve sarılık gibi belirtilerin sebeplerinin bulunmasında kullanılır.
  • Sarılığın sebebinin belirlenmesinde önemli bir etkendir.
  • Aşırı alkol kullananlarda oluşan karaciğer hasarının aşamalarının tespitinde kullanılır.
  • Karaciğer hastalıklarının tedavisinin izlenmesinde AST testi önemli bir unsurdur.

AST ve ALT Değerlerini Yükselten İlaçlar

Birçok ilaç karaciğer enzimlerinde yükselmeye sebep olabilir. Bu ilaçların başlıcaları şunlardır:

  • Ağrı kesiciler: Aspirin, asetaminofen, ibuprofen, naproxen, diclofenac, fenilbutazon
  • Psikotik ilaçlar: Fenitoin, valproik asit, Karbamazepin ve fenobarbital
  • Antibiyotikler: Tetrasiklin, sulfonamid, isoniyazid , sulfametaksazol, trimetoprim, nitrofurantoin
  • Kolesterol düşürücü ilaçlar: Statinler ve niasin
  • Kardiyovasküler ilaçlar: Amiodaron (cardarone), hidralazin (hydralazine), guinidine
  • Trisiklik antidepresanlar AST ve ALT değerlerini yükseltebilir.

İlaca bağlı karaciğer yüksekliklerinde, ilacı bıraktıktan sonra AST ve ALT seviyelerindeki yükseklik birkaç hafta veya birkaç ay içerisinde normale dönmesi beklenir. İlaçlar bırakıldığı halde AST ve ALT değerleri normal değerlerine geri dönmüyorsa, karaciğer hastalıklar yönünden hasta tekrar değerlendirilmelidir.

Ast Neden Yükselir?

1- Hepatit hastalıklarında Ast değerleri yükselir: Hepatit yani karaciğer intihaplanması akut hepatit ve kronik hepatit olmak üzere 2 grupta incelenir. Akut hepatitte AST, genellikle normalin 10 katına kadar yükselir. Bu durumda 1-2 ay kadar kalabilen AST düzeyleri,  3-5 ay sonra normal seviyelerine geri döner. Akut hepatit geçici bir rahatsızlıktır. Kronik hepatitte ise AST değeri en fazla 4 katına kadar yükselir. Uzun yıllar süren bir rahatsızlıktır. Alkolik hepatitlerde de yine AST değerleri yüksektir.
2- Siroz: Karaciğer hastalıklarından biridir. Siroz durumunda AST değerleri yüksek çıkar.
3- Kalp kası veya iskelet kası hasarında: Kalp kasında ya da iskelet kaslarınında oluşan hasar durumlarında AST değerleri yüksek çıkar.
4- Uzun süreli ilaç kullanımı: Sürekli ilaç kullanımı nedeniyle karaciğerde hasar oluşabilir. Bu durumda AST değerlerinde artış olur. Yukarıda ilaç etkileşimi yapan bazı ilaçlar gruplarına örnek vermiştik.
5- Yüksek A vitamini düzeylerinden dolayı: Yüksek miktarda A vitamini alımı da AST değerinin yükselmesine sebep olmaktadır.
6- Akciğer veya böbrek hasarında: Bu gibi durumlarda AST düzeyleri yüksek çıkabilmektedir.
7- Ekinezya gibi bitkisel ilaçların kullanımı: Ekinezya ve buna benzer bazı bitki çayları da Ast değerlerini yükseltebilir.
8- Göbek çevresi yağlanma ve dengesiz beslenme: Kilolu ve hareketsiz yaşam karaciğer yağlanmasına sebep olabilir Bu durumda da AST değerlerinde yükselme görülebilir.

Sonuç olarak AST ve ALT değerleriniz yüksek çıktıysa mutlaka bunun sebebi bulunmalı ve tedavi edilmelidir.

Yorumlar

Yazıya 203. yorum yapılmış.

1 2 3
Sahin 3 Mart 2017

Hacam benim ast 61 alt 46 cikti bi problem varmidir acaba donerseniz sevinirim

Ferda Kaya Şahin 3 Mart 2017

Merhaba hocam. 4 aylık kızım var.rutin kontrollerde kan değerlerine bakılmıştı. İlk önce alt:77.5 ast:70.92 çıkmıştı.20 gün sonra yapılan tahlilde alt:43.17 ast:46.67 çıktı.1 ay sonra yapılan tahlilde alt değeri 55.34 E çıktı tekrar.çok fazla ilaç Ateş düşürücü de kullanmıyorum.sadece 1 çay kaşığı calpol ve yarım paranox fitil kullandık.çok endişeliyim lütfen yardımcı olun ne yapmalıyım.

admin 3 Mart 2017

Merhaba Ferda endişe etmeyin. Ateşli hastalıklarda geçici olarak ast ve alt değerleri yükselebilir. Enfeksiyonu atlattığında değerleri normale dönecektir.

Ziya acar 5 Mart 2017

Hocam merhabalar kolay gelsin, 1 ay önce kollestrol ve ALT AST testlerimi yaptırdım kollestrolüm yüksek fakat AST ve ALT test sonuçlarım normaldi. Doktorum kollestrolümü düşürmem için diyet(kırmızı et, yağlı besinler, hamur işi be beyaz ekmek yasak) ve spor verdi bende 1ay boyunca uyguladım 7 kilo verdim. uyguladım, Tekrar sonuçlar için kan verdim kollestrolüm belirgin şekilde düşmüş fakat AST ve ALT değerlerim AST:89 ALT:51 olarak yüksek çıktı, günde yaklaşık 1 paket sigara kullanıyorum fakat hiç alkol kullanmıyorum. Değerlendirme fırsatınız olursa sevinirim, saygılar.. boy:178 kilo:85 yaş:22

admin 5 Mart 2017

Merhaba göbek çevresinde yağlanma olması karaciğer yağlanmasının göstergesidir. Spor yapmaya devam edin kilonuzu 72 kg civarına getirdiğinizde değerleriniz zamanla düzelecektir.

Ziya acar 5 Mart 2017

Kusura bakmayın eklemeyi unutmuşum,Göbek ve bel çevresinde yağlanmada mevcut hocam..

Cansu 16 Mart 2017

Merhaba kolay gelsin aldoctone diye bi ilac kullaniyrum hormanlardan dolayi ama bu ilaci kullanmadan once 4 ay once ki testlerde alt15 ast24du bir hafta once yaptirdigim testlerde ise ast41 alt71 bu kadar yükselmesinin sebebi sizce ne olabilir kötü birsey mi yardimci olabilir misiniz

Sevcan k. 20 Mart 2017

Merhaba benim 15 aylık bir kızım var beslenme problemi doğduğunda beri vardı şimdi gece sık uykudan uyanma kusma ve ağzından gaz çıkarma problemi ile gastronomi bölümüne gittik tahlilleri yeni çıktı sonuc ast107 ALS70 çıktı ne yapmalıyım bu konularla ilgili hiçbir bilgim yok yardimci olursanız çok sevinirim

Esra yalcin 22 Mart 2017

Hocam benim ALT147 ALP 557 AST 79 GGT 854 cikti.aile hekimliginde yaptirdim tahlili dahiliyeyemi gitmeliyim.ve sonuclara ne dersiniz

admin 23 Mart 2017

Merhaba Esra, sanırım biraz kilo sorununuz var. Göbek çevresinde yağlanma var bu karaciğer yağlanmasının başladığını gösterir. Bir dahiliye hekimine görülmeniz gerekiyor. Eğer fazla kilolarınız varsa bunları vermeniz iyi olacaktır.

Gürsel Giray 27 Mart 2017

Hocam iyi günler. Ast83. Alt226 GGT234 bu tahliller dün akşam yapıldı yaşım 57. İki gündür ishaldim

Emre 29 Mart 2017

hocam ben 1 yıllık crohn hastasıyım sürekli kullandığım ilaçlar var.son kan testimde ast alt değerleri yüksek çıktı.1 haftadır griptim theraflu kullandım bu yükseltmiş olabilirmi?alkol sigara yok.

Emre 29 Mart 2017

ya da bir süredir reflü için kullandığım pulcet yapmış olabilirmi?

Melek yavru 29 Mart 2017

Merhaba hocam benim 4yasinda bi kizim var astsi 51 altsi 62 cikti bide b12 1239 cikti bi sikinti varmidir cok korkuyorum ne yapmaliyim

admin 30 Mart 2017

Merhaba Melek, çok korkulacak bir sorun olduğunu düşünmüyoruz. Bir çocuk hekimine muayene olmanızda fayda vardır. Çocuk doktorunuz en doğru kararı verecektir.

bircan cinar 3 Nisan 2017

Hocam ben iki aylık hamileyim benim ast 40 çıktı Dr yeniden kan tahlili istedi korkulacak bişey varmi ,bide yüzümde iltahaplı hafif kaşıntıli sivilceler çıktı bununla bir ilgilisi olabilirmi sizce.

Burak celik 21 Nisan 2017

Hocam selam alt 162 ast 73 biraz gobek cevresinde kilo var ve alkol kullaniyorum degerlerimin yuksek cikmasi alkole bagli olabilirmi ve hayati tehlike sinirina yakinmi tesekkurler..

admin 22 Nisan 2017

Merhaba Burak, karaciğer yağlanmasına sebep olan faktörlerden ikisi de sizde var. Alkol ve göbek çevresi yağlanma sorununuzu çözmelisiniz. Alkol kullanımını 2-3 ayda bir seviyesine indirmekte fayda var. Fazla kilolarınızı düzenli spor yaparak vermelisiniz. Değerleriniz yüksek ama düzeltebilirsiniz. Geçmiş olsun.

Mehmet CELİK 22 Nisan 2017

MERHABA HOCAM, benim merak ettiğim ast alt değeri normal iken 1 gün de ya da saatler için de 1200 kere ulaşabilir mı. Hastanenin laboratuvar i ast alt için normal değeri 0-150 arası olarak gösteriyor.

Tufan tekin 27 Nisan 2017

Hocam benim ast değerim 36 alt değerim 56 düşürmek için ne yapabilirim ne yapmalıyım

Onur 27 Nisan 2017

Hocam benim karaciger enzim seviyem 59 du 2 hafta sora 72 oldu onun haricinde tum tahlillerim temiz bi problem cikar mi

İsmail 28 Nisan 2017

Hocam 3 ay önce kantahlilimde ast 61 alt 98 3aysonrası ast 30 alt 46 sonuç iyimidir tşkrler

yılmaz öztürk 28 Nisan 2017

Hocam size bir soru soracagım Alt değerim 77 ast 130 aksam sabah 150 cıktı kan değerlerimde diger normalın cok az üstü sonucları da vereyim kand plt 328 cogu labratuar 400 üst alrken bura 304 almıs yuksek cıkmıs hct 50.6 hgb 16.9 rbc sürekli 6.00 ile 6.40 arası cıkıyo wbc 11.20 devamlı iltihbabım bu aralıklardacıkıyor hocam hepatit negatif sizce birşeyim varmı bundan bir ay öncesine kadar bi sefer yüksek cıkmıstı alt ast degerim hep normal seviyelerdeydi ikinci defa böle cıktı sizce neden oılur birde Egsersizde kendini sakatlıcak kadar spor yaparsan yükselebilir dediler aynen bende öle yaptım karın kaslarımı zedeledim sizce ondan olablirmi öle aşırı yaptımkı karnımı kastırıp ayağa kalktıgımda ağrıdan karnım yırtılacak sanıyordum 3 4 gün ama hafifledi epy şimdi

admin 28 Nisan 2017

Merhaba Yılmaz, herşeyin fazlası zarar. Spor yaparken dengeli yapmak gerekir. Düzenli spor ve sağlıklı bir beslenme programıyla değerlerinizi düzeltebilirsiniz. Göbek çevresinde yağlanma varsa o bölgedeki yağlardan kurtulmalısınız. Sigara ve alkol kullanıyorsanız bırakmalısınız.

Ömer yıldırım 3 Mayıs 2017

Hocam merhaba hocam ben hepatit be taşıyıcısıyım testlerimi yaptırdım ALT 388 ASP 64 AST 171 sonuçlardan sonra ne yapmam gerekiyor lütfen yardımcı olabilir misiniz teşekkür ederim hocam

Rüveyda uzar 7 Mayıs 2017

Merhaba hocam annemin 2 gundur mide ve karin sırt bölgesinde kramp var geçmiyor. Ast 503. Alt 475 ne yapmalıyız sizce

Volakn 8 Mayıs 2017

Merhaba hocam 40 günlük bebegimiz.
AST 108
ALT 80
GGT 100
Biogaia ve kaleidon damla kullanıyoruz bunlar etkilemiş olabilir mı endişe edilecek bir durum söz konusu mı değerler çok mu yuksek

Sena Gülşen 17 Mayıs 2017

Merhaba hocam, benim AST değerim 390 ALT ise 500. Bunun sebebi ne olabilir? Doktorlar cevap vermiyor yardımcı olun lütfen

Tarık yalcin 20 Mayıs 2017

Merhaba hocam 5 yaşında kız çocuğum var yaklaşık olarak 1 ay önce aile hekim ligine kontrole getirdiğimde alkalen fosfataz değeri yuksek çıkmıştı kilosu yaşına göre baya bir düşük dün gece mide bulantısı ateş ve ishal şikayetiyle acile getirdim ve doktorumuz kan tahlili istedi Ast 39 Alt 14 Gür 6 kreatininin 0.42 alkalen fosfataz ise 485 geldi Cep si ise 2.86 hocam sizce karaciğerde hasar meydana gelmiş olabilirmi ne yapmalıyız aşırı olarak antibiyotik kullanıldı bu aralar

Sevinç sert 26 Mayıs 2017

Hocam nokur yardim edin benim bebeğim 9 aylık uç gündür ateş ve haflf ishal var ast 1233 alt değerlendirme 1210 çıktı adenivirus mevcut ayrıca dolven kulndik 4*bir ölçek günde acaba be olabilir hala düzelmesi ateş ve devam tedavi olarak sadece mai var başka yok dedlier oğlum yemii icmioo nolursunuzzzz

admin 26 Mayıs 2017

Enfeksiyona bağlı olarak ve kullanılan ilaçlarında etkisiyle ast ve alt değerleri yükselir. Çok endişe etmeyin. Önemli olan enfeksiyonu atlatması. Virüs olduğu için antibiyotikler etki etmeyecektir. Sanırım serum veriliyor. Enfeksiyon tedavisinde yeterli sıvı alımı önemlidir. Ateş düşürücü ilaçları 38.5 derece altındayken vermeyin. 38.5 dereceyi geçtiğinde ateş düşürücü verebilirsiniz. Ateş takibi ve yiyebildiği kadar ev yapımı doğal yoğurt yemesini öneririz. Muz ile yoğurdu karıştırıp mama gibi verebilirsiniz. Merak etmeyin 2-3 gün içerisinde çocuğunuz iyileşme aşamasına geçecektir. İyileştiğinde bize mesaj atarsanız seviniriz. Geçmiş olsun.

stêrk Karadeniz 1 Haziran 2017

Hocam merhaba sürekli göğsümün sağ tarafından başlayıp sırtıma doğru çıkan şiddetli ağrılarım oluyordu hastaneye gittim alkol sigara dedi bende alkol olması imkansız alkol kullanmıyorum sigara nadir dedim bu AST ALT GGTP WBC değerlerim çok yüksek bunun için ne yapmam gerekiyor yardımcı olun bana

Emel 2 Haziran 2017

5 yaşındaki kızımın ast 29, alt 12, b12 951 çıktı. 6 ay önceki testlerde de bu civardaydı. Kızımda kaşıntı ve kronik kabızlığı var. Kabızlık ast değerinin yüksekliğine sebep olabilir mi? Doktorumuz bişey demedi ancak AST / alt oranı yaklaşık 3, ne yapmalıyım? Teşekkürler

Erkan Kökler 5 Haziran 2017

Merhaba hocam benim karın ağrım var diye kan tahlili yaptırmıştım.alt 88 ast 53 çıktı sigara kullanıyorum alkolü ise kullanıyordum fakat 6 aydır kullanmıyorum.Endişe verici bir durum var mıdır sizce

Mehmet ali inan 9 Haziran 2017

Merhaba hocam Benim kana değerlerinde ALT (SGPT) HP/13 12-78 U/L AST(SGOT)H189 15-37 U/L GGT 299 enzimlerde yűkselme var dediler őnemli bir şey var mı hocam.

Tosyalı 10 Haziran 2017

Hocam benim 16 aylık bir kızım var. 4ay önce grip oldugu için hast. Gittik ilaç kullanımı için damar yolundan verelim dediler ve bir hafta hast kalfık ve bu süre zarfında ast ve alt yüksek çıktı ve gastroenteroloji bölümüne gifin dedi korkulacak bir şey varmı tum sonuçları renkli ultrasonda bile bir sey çıkmadı degerleri bunlar ast:69.5 alt:77.1 ve ldh.346 bilgi verirseniz sevinirm

Serkan mengil 11 Haziran 2017

Bende ast 51 alt 91 karaciğerde 3. Derece yağlanma var endişe duyuyorum bu değerler 200 300 olan var demektir daha olmeyecegim

Onur Kahraman 12 Haziran 2017

Merhabalar; AST oranım 118, ALT oranım 102, GGT oranım 61 çıktı ve LDH 373, yaklaşık 174 cm boyundayım 82 kilo civarındayım, göbek çevresinde yağlanma mevcut, ayrıca dün gece çok şiddetli göğüs boşluğunda sıkışma hissettim gaz sıkışması gibi bir şey, acil doktoru mide spazmı olduğunu söyledi tahliller de dün geceye ait, “efexor” isimli antidepresanı kullanıyorum AST, ALT, GGT ve LDH yüksek çıkmasının sebebi bu ilaç olabilir mi ? yine kiloları da bu ilacı kullanmaya başladıktan sonra aldım.

Özlem bozuklu 13 Haziran 2017

Hocam iyi günler. Oğlum 15 yaşında bir çok kez bebekliginde havale geçirdi kulak burun ameliyatı 4 kez oldu buna rağmen düzelme olmuyor midesinde özofajial ve özofajitsiz unsur çıktı. Biyokimya test sonuçlarımız AST 14 ALT 11 açlık kan şekeri 108 hemogram sonuçlarına RBC 5.51 HGB 16.9 HCT 48.8 MCH 30.7 EOS%4.4 ben 15 yıldır hastane hastane dolaşıyorum ne yapmam gerek bana yardımcı olurmusunuz ilginiz için şimdiden teşekkür ederim

Kamil morgil 15 Haziran 2017

Hocam merhaba 13 aylık ikizlerimiz var erkek cocugumuzun ast 82 alt 83 ck 380 cıktı sonra 7 gün sonra tekrar testi yeniledik ast 141 alt 111 ck 212 cıktı doktora götürdük doktor tekrardan baktı bugun ast 163 alt 175 cıktı boğazlarında enfeksyon var dedi oyuzden cıkar dedi sizce bukadar cıkması normalmı hocam yardımcı olurmusunuz kas hastalığımı bu ve tedavisi varmı hocam

admin 15 Haziran 2017

Merhaba, enfeksiyon durumlarında ast ve alt değerleri yükselebilir. Bazı ilaç kullanımları da ast ve alt değerleri yükseltebilir. Merak etmeyin enfeksiyon geçtiğinde değerler normale dönecektir.

Seçil ay 16 Haziran 2017

Hocam merhabalar kolay gelsin. Annemin testine göre Alt değeri 36 Ast değeri 36 çıkmış almış olduğu ilaç sayisi ekstra kullandığı vitamin çok fazla yorumunuz ne olur geri dönüşünüzu bekliyorum. Şimdiden çok teşekkürler.

admin 16 Haziran 2017

Bazı ilaçlar Ast ve alt değerlerinde yüksekliğe sebep olabilir. Genel durumu iyiyse bir sorun yok. Eğer rahatsızlığı varsa batın us ile karaciğerin ultrason görüntüsüne bakılabilir. Fazla kiloları varsa vermesi genel sağlık durumu için son derece olumlu olacaktır.

Seçil ay 17 Haziran 2017

Hocam son olarak sormak istediğim ve eklemek istediğim birşey daha var diğer değerlerinde hiç bir problem yok yine de ben çok evham yaptim bu gibi sonucun kanser riski var mi?

Behzad 22 Haziran 2017

Merhaba hocam benim erkak çocuğum var 16 aylık kan tahlil istedi ama kan tahlilinde alt83,2 ast95,4 yüksek çıkmış bir daha kan tahlili istedi .düzgün bir şey de demedi kafa yecem hocam ne yapmalıyım saygılarımla hocam

sdcn 22 Haziran 2017

Merhaba Behzad, bebeklerde bu tip değer yükseklikleri görülebilir. Hepsinin altında bir sorun çıkacak diye bir şey yok. Endişe etmeyin düzelecektir. Doktorunuzun kontrollerini takip edin. Çocuğun genel durumu iyiyse bu değerler zamanla normale dönecektir. İlaç kullanıyorsanız alt ve ast değerlerini kullandığınız ilaçlar etki edebilir.

1k1 23 Haziran 2017

Ast degerim. 42 alt degerim 29. 1 hafta oncede .Eliza (aids) testi , Frengi Testi ve Hepatit B testi. Yaptirdim hepsi eksi deger cikti. Alkol hic kullanmam.neden ast degerim yuksek cikti..

Mehmet Demir 24 Haziran 2017

Hocam merhaba ben 10 gün önce ameliyat oldum ve şuan antibiyotik kullanıyorum alt 548 ast 240 çıktı. Ultarason sonucum temiz çıktı. Ameliyat için alınan kan sonuçlarında alt 200 ast 80 çıkmıştı. Neden olabilir

admin 24 Haziran 2017

Merhaba Mehmet, kullandığınız ilaçların etkisi de olabilir. İlaçlarınız bitince 1 ay bekleyin ve bir dahiliye hekimin muayene olun.