AST Nedir ve Neden Yükselir

Sağlık 2 Kasım 2015

Karaciğer testi olarak da bilinen ALT ve AST değerleri doktorların hastalıkları teşhis etmesinde önemli rol oynar. ALT ve AST değerleri arasındaki oran karaciğer ile ilgili sorunları teşhis etmemizde çok önemli bir rol oynar. ALT ve AST sık olarak istenen kan testlerdir. AST/ALT oranı sağlıklı kişilerde 0.7–1.4 arasında olmalıdır.

ALT ile ilgili yazımıza ulaşmak isterseniz ALT Nedir ve Neden Yükselir linkine tıklayabilirsiniz.

AST Normal Değeri kaç olmalıdır?

AST enziminin normal seviyesi 5 – 40 U/L\”dir.

ast-neden-yukselirAST Nedir?

Aspartat aminotransferaz enzimi; alyuvarlarda, karaciğerde, kalp, iskelet kaslarında, pankreasta ve böbreklerde bulunur. AST, adı geçen doku ve hücrelerin hasarında kana salınır. AST’nin kandaki miktarı hücrelerdeki hasarın şiddeti ve büyüklüğü ile doğru orantılıdır.

AST testi, kandaki aspartat aminotransferaz enziminin seviyesini ölçer. Vücutta çeşitli organ ve dokularda üretilen AST enzimi testi daha çok organ veya dokulardaki hücre hasarı ile ilgili bilgi verir. Genellikle karaciğer fonksiyon testleri içinde yer alan bir test olan AST, sadece karaciğere özgü hastalıklarda değil, farklı doku ve organların hastalıklarında da değişiklik gösterir.

GGT, AST ve ALT karaciğer ve safra yolu hücreleri başta olmak üzere birçok hücre grubunda bulunan önemli enzimlerdir. Bu enzimlerin normal değerleri AST ve ALT için 40’ın altında olmalıdır. Bir diğer karaciğer fonksiyon testi sonucu olan GGT ise yaklaşık olarak 50’nin altında olması gerekir.

AST ve ALT Yüksekliği Nelere İşaret Eder?

İlaç kulanımına bağlı gelişen karaciğer hasarlarına işaret edebileceği gibi karaciğer hücre nekrozuna, obstrüktif sarılığa, kronik hepatit’e, alkolik hepatit’e de işaret edebilir. Bu gibi durumlarda AST değeri ALT’den daha yüksek çıkmaktadır. Bu durum karaciğer hastalıklarının teşhisinde doktorlara önemli bilgi vermektedir.

Hücrelerde oluşan hasarlar sebebiyle AST, ALT ve GGT enzimlerinin kan değerleri artar. AST ve ALT çoğunlukla karaciğer hasarında yükselirken, GGT enzimi ise alkol kullanımına bağlı olarak gelişen karaciğer hasarı, safra yolu tıkanıklıkları ve pankreas hastalıklarında yükselir.

ast-nedir-ve-neden-yukselirAST Testi Neden Yapılır?

  • Karaciğer hasarının olup olmadığının araştırılmasında yapılır.
  • Hepatit ve siroz gibi karaciğer hastalıklarının belirlenmesinde kullanılır.
  • Karın ağrısı, bulantı, kusma ve sarılık gibi belirtilerin sebeplerinin bulunmasında kullanılır.
  • Sarılığın sebebinin belirlenmesinde önemli bir etkendir.
  • Aşırı alkol kullananlarda oluşan karaciğer hasarının aşamalarının tespitinde kullanılır.
  • Karaciğer hastalıklarının tedavisinin izlenmesinde AST testi önemli bir unsurdur.

AST ve ALT Değerlerini Yükselten İlaçlar

Birçok ilaç karaciğer enzimlerinde yükselmeye sebep olabilir. Bu ilaçların başlıcaları şunlardır:

  • Ağrı kesiciler: Aspirin, asetaminofen, ibuprofen, naproxen, diclofenac, fenilbutazon
  • Psikotik ilaçlar: Fenitoin, valproik asit, Karbamazepin ve fenobarbital
  • Antibiyotikler: Tetrasiklin, sulfonamid, isoniyazid , sulfametaksazol, trimetoprim, nitrofurantoin
  • Kolesterol düşürücü ilaçlar: Statinler ve niasin
  • Kardiyovasküler ilaçlar: Amiodaron (cardarone), hidralazin (hydralazine), guinidine
  • Trisiklik antidepresanlar AST ve ALT değerlerini yükseltebilir.

İlaca bağlı karaciğer yüksekliklerinde, ilacı bıraktıktan sonra AST ve ALT seviyelerindeki yükseklik birkaç hafta veya birkaç ay içerisinde normale dönmesi beklenir. İlaçlar bırakıldığı halde AST ve ALT değerleri normal değerlerine geri dönmüyorsa, karaciğer hastalıklar yönünden hasta tekrar değerlendirilmelidir.

Ast Neden Yükselir?

1- Hepatit hastalıklarında Ast değerleri yükselir: Hepatit yani karaciğer intihaplanması akut hepatit ve kronik hepatit olmak üzere 2 grupta incelenir. Akut hepatitte AST, genellikle normalin 10 katına kadar yükselir. Bu durumda 1-2 ay kadar kalabilen AST düzeyleri,  3-5 ay sonra normal seviyelerine geri döner. Akut hepatit geçici bir rahatsızlıktır. Kronik hepatitte ise AST değeri en fazla 4 katına kadar yükselir. Uzun yıllar süren bir rahatsızlıktır. Alkolik hepatitlerde de yine AST değerleri yüksektir.
2- Siroz: Karaciğer hastalıklarından biridir. Siroz durumunda AST değerleri yüksek çıkar.
3- Kalp kası veya iskelet kası hasarında: Kalp kasında ya da iskelet kaslarınında oluşan hasar durumlarında AST değerleri yüksek çıkar.
4- Uzun süreli ilaç kullanımı: Sürekli ilaç kullanımı nedeniyle karaciğerde hasar oluşabilir. Bu durumda AST değerlerinde artış olur. Yukarıda ilaç etkileşimi yapan bazı ilaçlar gruplarına örnek vermiştik.
5- Yüksek A vitamini düzeylerinden dolayı: Yüksek miktarda A vitamini alımı da AST değerinin yükselmesine sebep olmaktadır.
6- Akciğer veya böbrek hasarında: Bu gibi durumlarda AST düzeyleri yüksek çıkabilmektedir.
7- Ekinezya gibi bitkisel ilaçların kullanımı: Ekinezya ve buna benzer bazı bitki çayları da Ast değerlerini yükseltebilir.
8- Göbek çevresi yağlanma ve dengesiz beslenme: Kilolu ve hareketsiz yaşam karaciğer yağlanmasına sebep olabilir Bu durumda da AST değerlerinde yükselme görülebilir.

Sonuç olarak AST ve ALT değerleriniz yüksek çıktıysa mutlaka bunun sebebi bulunmalı ve tedavi edilmelidir.

Yorumlar

Yazıya 263. yorum yapılmış.

1 2 3 4
Gökhan 11 Ağustos 2017

hocam kolay gelsin 8.5 aylık kızım var ast 60 alt 31 bir sorun mu var hocam.doktor bişey yok dedi.

NİHAL AKTÜRK 26 Ekim 2017

KOLAY GELSIN KIZIM ÜÇ YASINDA VE AST DEGERİ 65 . BEN HEPTİT B AŞILIYIM.SİZCE B
NEDENİNEDİR

Hakan ercan 1 Kasım 2017

Merhaba hocam kızım 2 yaşında alt ve ast hizlica yukselip 3900 kadar çıktı sonra bu degeri normale düştüğünu soylediler fakat çocuk hep karnım agiriyor diyiyor yardımcı olurmusunuz.

Osman Ölmezoglu 5 Kasım 2017

Merhaba hocam ne olur çok önemli annen hastanede tedavi altında enfeksiyonu var yaşı 77 ve kalbi durdu sonra tekrar hayata döndü doktorları AST oranı çok yüksek olduğunu ve umutsuz bir vaka olarak kabul edildiği söyleniyor Allah celle cellu hu bilir deniliyor eGFR * 59.47 mL/dk/1.73 m² >= 90
Ürik asit 4.63 mg/dL 2.6 – 6.0
Aspartat transaminaz (AST) * 1230 U/L < 35
Alanin aminotransferaz (ALT) * 461 U/L 0 – 50
Alkalen fosfataz (ALP) * 181 U/L 30 – 120
Gamma glutamil transferaz (GGT) * 65 U/L 0 – 38
Laktik Dehidrogenaz (LDH) * 1493 U/L < 248
Total Protein * 4.44 g/dL 6.6 – 8.3
Albümin * 2.34 değerleri bunlar 4 gündür yoğun bakımda durumu kritik düzelme ihtimali yok mu lütfen hocam

admin 5 Kasım 2017

Merhaba Osman, karaciğer değerleri oldukça sıkıntılı görünüyor. Yoğun bakımda doktorlarınız en uygun tedaviyi mutlaka yapıyordur. Ama iyileşme ihtimali her zaman vardır. Umarım en yakın zamanda tekrar sağlığına kavuşur. Sizin yapacağınız en uygun şey ise, doktorlarınızın önerilerini uygulamak olacaktır. Ziyaretlerinizde annenize pozitif şeyler söyleyin ona sizi duymuyor olsa bile olumlu güzel sözcükler söyleyin. Geçmiş olsun.

Muhammed saka 7 Kasım 2017

Hocam oglum 21 ay 12 günlük doğuştan karaciger enzimleri 120 lerdeydi.şimdi ast 67 alt 51 ck 1511 den 400 e indi.sizce büyük bu sıkıntı var mi

Esra aktaş 21 Kasım 2017

Ast değerim 337 alt değerim 80 cikti (referans değerleri 0-35 arasi) 19 yaşındayım bir sorun mu var demektir

İBRAHİM KAVAL 22 Kasım 2017

Günaydın Hocam karaciğer değerlerim de normalin az üstünde çıktı TRİGLİSERİT H 184 TOTAL KOLESTEROL H 222 AST H 37 ALT H 61

Safiye gurbuz 24 Kasım 2017

Merhaba hocam 4 aylik torunumun karaciger enzimleri yüksek çıktı.ast.120 alt94 bu durum çocuk için tehlike arzedermi şimdiden teşekkürler..

admin 25 Kasım 2017

Merhaba Safiye, bebeklerde karaciğer enzim yüksekliğinin erken dönemde tespiti, karaciğer hastalığının klinik belirtileri ortaya çıkmadan yapılabilir. Bu sayede daha erken müdahale edilmesi sağlanabilir. Bir çocuk hekiminin kontrolünde olmanızda fayda vardır.

lamia sevik 29 Kasım 2017

Merhaba hocam 50 yaşındayım
AST:45
Demir:38 ve demir bağlama kapasitesi ( UIBC ):322 önemli ir sorun olabilir mi ? teşekkürler

Eyüp BELLİ 10 Aralık 2017

Hocam kolay gelsin. 3 gün boyunca çok ağır ishal geçirdim hastaneye gittim serum taktılar ve kan tahlili yaptılar alt 58 ast ise 165 çıktı. İshal olduğum dönemde buscopan metpamit erceyfuril kullandım. Acaba bu ilaçlara bağlı olarak olmuş olabilir mi? Bi de o hafta spora başlamıştım kendimi aşırı yordum bu da etken olabilir mi acaba. Alkol çok nadir ama sigara kullanıyorum. Yaşım 24 1.75 boyunda 82 kiloyum. Şimdiden ilginize teşekkür ederim.

admin 10 Aralık 2017

Merhaba Eyüp Bey, bazı ilaçlar AST ve ALT değerleri üzerinde etki yapabilir. Geçici bir yükseliş olabilir. Size tavsiyemiz göbek çevresinde yağlanmanız varsa, zayıflamanız ve sigarayı bırakmanız olacak. İshalin AST ve ALT değerleri üzerinde etki etme ihtimali çok düşüktür. Karaciğer yağlanması ve bazı ilaçlar bu değerlerde yüksekliğe sebep olabilmektedir.

Ebru ışık 13 Aralık 2017

Merhaba hocam ALT 3,111 AST 1,785 ALP 2,244 diz kapağında bileklerine ağrılar var merdiven inip çıkamıyorum bu değerlerin sebebi ne olabilir yaşım 33

Yunus tasdemir 15 Aralık 2017

Iyi günler hocam ilk test te ast 45 alt 20 çiktı 2. Testte ast 49 alt 21 çiktı ama ultrasonda hic bi prolbel yok. bu degerleri nasıl düsurebilirim heyet raporunda sıkintı olur dediler

admin 15 Aralık 2017

Merhaba, değerleriniz çok yüksek değil ama sağlıklı beslenme(doğal besinler) ve bol yürüyüşle bu değerlerinizi daha iyi hale getirebilirsiniz. Göbek çevresindeki fazla yağlarınızdan kurtulun ve bol bol spor yapın.

HATİCE AĞCA 20 Aralık 2017

hocam merhaba,
babam karaciğer kanseri ast deri 250 seviyerinde çıkıyor.normalde bu değer bu kadar yüksek değildi.yaklaşık 1 ay önce grip oldu ve ondan sonra değer yükselmeye başladı.2 haftadır da kemoprepi alamadı.bugünde kemoprepi günü değer yine yüksek ama ilaç almaya başladı.sizde bir problem olur mu ?
bu değer nasıl düşer.

Ömer demir 21 Aralık 2017

Mrb hocam ast degerim 90 çıktı bundan on gün önce tetenoz iğnesi oldum ayrıca soğuk algınlığı ve ağrı kesici ilac kullandim subaylık için sorun teşkil ediyor bu değerler ve bir hafta sonra tekrar kan vermemi istedi doktor sizce bu deger bir haftalik çalışmada düşer mi

admin 21 Aralık 2017

Merhaba kullandığınız ilaçlara bağlı olarak da yükselmiş olabilir. Ağrı kesici ilaç kullanmayın. Bol bol spor yapın ve su için. Karaciğer ile ilgili bir sorun yoksa, muhtemelen yok. Değerleriniz normale gelecektir.

sema özen 26 Aralık 2017

hocam iyi akşamlar alt 883,ast 537,ggt 392,alkalen fosfataz ise 194 çıktı karnimda ise sürekli bi agrim var dr tahlillerimi yorumlamadi dahiliye dru sonuclardan korkup gastroentroloji druna sevketti oda sil baştan tahlil mr ve tüm batin ultrasonu istediğini soyledi ama 3 hafta sonraya gun verdi bnmse o kadar bekleyecek gücüm yok sancim çok fazla lütfen cvp yazabilirmisiniz

admin 27 Aralık 2017

Merhaba Sema, bir üniversite hastanesinin aciline başvurmanızı öneririz. Vakit kaybetmeden tedavinize başlanması gerekiyor.

Ayşenur akgun 27 Aralık 2017

Merhaba annem 48 yasinda ast 52 alt 82 ne yapmasi lazim risk var mi

teslime a. 11 Ocak 2018

Merhabalar, 3,5 yaşında bir kızım var, dilindeki kızarıklık oluşması nedeiyle doktora götürmüştük, b12 133 çıkta aynı zamanda beklemediğimiz ast ve alt yüksekliği çıktı. İlk bakılınca AST:109, ALT:72 çıktı. oniki gün sonra baktırdığımızda AST:175, ALT:111 e çıkmıştı Alkalen fosfataz:185 LDH:671. yirmi gün geçinde tekrar baktırdığımızda ise AST:119, ALt:73 çıktı. 1 aydır bu şekilde yüksek , sarılık çıkmadı, hafif bir iştahsızlık var gibi yiyor ama az, yolda yürürken yoruldumdiye çok diyor ama ben kucak istediği için mi yoksa halsizlik mi bilmiyorum gün içinde oyunlarda aktif, 3,5 yaşında sabah 7 de uyanıp gün içinde uyuması da nadir akşam 8,30-9,00 da uyuyor. Nedeni ne olabilir ne yapmalıyız.

Sıdıka çoşkun 17 Ocak 2018

AlT 8
ASO 151
AST 11
CRP 12.8
DEMİR 10
UIBC 486
GLUKOZ 89
HDL-KOLESTEROL 39.6
TOTAL KOLESTEROL 193
KREATİNİN 0.61
LDL-KOLESTEROL 117
RF 15
TRİGLİSERİD 183
UREA(BUN) 8.63
Hocam ne olur cevap verirmisiniz?

Meral Soy Yağcı 24 Ocak 2018

Hocam merhaba kizimin yapilan tahlil sonuclarinda ALT 153 AST 86 Cikti.sebebi ne olabilir doktor birseyi yok dedi ..lutfen bilgi verirmisiniz..kizim 5 yasinda..

Hurşit Vidin 25 Ocak 2018

Sayın Hocam,
AST: 15, ALT: 11, Kreatinin: 1.35, AKŞ: 279 (1 aydır bu seviyelerde, Novanorm 2+1+2 mg/gün, Glifor 500 mgx2/gün alıyorum), HbA1C: 9.6, Hiperkalemim var Antipotasyum granül 2 poşet/hafta alıyorum, K: 4.93 ,
Yaş: 72, Kilo: 74 ,Boy: 1.73, hergün 10.000 adım yürüyorum. Buna rağmen şekerim düzensiz gidiyor, AST ve ALT sonuçları (düşük) ne demektir, şeker için insüline geçme zamanımı gelmiş. Saygılar.

İpekA 1 Şubat 2018

Ben taşıyıcı hepatit b hastasiyim Alt 40 Ast 39 çıktı biyopsi yapılması gerekiyor karaciğerinde bi hasar var midir bi sorun çıkar mi

Ercan kilinc 1 Şubat 2018

Hocam merhaba spora başladıktan sonra alt değerin 104 ast değerin 170 çıktı ultrason gittim temiz dedi spordan kaynaklı olabilirmi

Ömer duman 1 Şubat 2018

Alt 25.1
Ast 76,4 h
Admin 4 gun sonra heyete girecem sorun neyde yardım edermisin bi sıkıntı var mı lutfen acil bi cevap verirmisin nasıl yapacam

admin 1 Şubat 2018

Bu değerleri yükseltebilecek bir ilaç kullanıyorsanız, o ilacı doktora tanışmanızı öneririz.

Ercan kilinc 1 Şubat 2018

Hocam Merhaba:Ben on gu önce tahlil yaptırdım.sonuclarim gayet normaldi daha sonra spora başladım.yogun ağır tempoda çalıştım dinde hastanede tahlil yaptırdığımda alt ast değerlerin yuksek çıktı.Spordan kaynaklı olabilirmi

Mehmet UYANIK 1 Şubat 2018

Merhaba hocam.Kız arkadaşım AST ve alt çok yüksek cıkıyor AST 1200 lerdeydi simdi 800lere kadar düştü 1 haftadır hastanede yatıyor.Sebebi hala bulunamadı hepatit taraması yapıldı karaciğer ve safra kesesine ultrason ile bakıldı.Sebebi hala bulunamıyor.Şimdi romatizma testleri yapılacağı söylendi.Kendisi çok fazla ağrı kesici ve kan ilacı kullandı ben bunlara bağlıyorum kendimce fakat doktorlar sebebi bu değil diyor lütfen yardımcı olun.Sebebi sizce ne olabilir?Saygılar..

admin 1 Şubat 2018

Merhaba Mehmet, arkadaşınızın değerleri çok yüksek, fazla kiloları var mı, karaciğer yağlanması var mı, ilaç kullandı demişsiniz en son ne zaman kullandı. Bu soruların cevabını bilmemiz gerekiyor.

Mehmet 3 Şubat 2018

Kirmizi pancar , limon , madonoz,sarimsak ac Karnina

İpekA 3 Şubat 2018

Hocam cevap verir misiniz pazartesi heyete gircem acill

mehmet söyler 5 Şubat 2018

hocam merhaba, otoimun hepatit hastasıyım. 25 yaşındayım. 2006 dan beri kortizon tedavisi ve imuran kullaniyorum.Ancak 2011 den sonra düzenli ilaç kullanmamaktayım. Belki aylar boyunca 6 7 tablet zor aliyorum. Çünkü herhangi bi fiziki hastalığım ağrım sızım yok. İlaçlarımı kullanmamama rağmen ast alt hiç yükselmiyor. En son ki tahlilimde ast 48 alt 92 çıktı.Ancak dediğim gibi aylardan kullanmamama rağmen böyle. Son 6 yıldır hiç düzenli kullanmadım.Bunlara rağmen kan değerlerim böyle çıkıyor. Acaba hastalığım gerilemiş olabilir mi? Allaha şükür rahatsızlığım ağrım sızım yada bir olumsuz etkisini görmüyorum hiç. Teşekkürler.

Çağla bük 9 Şubat 2018

Mrb benim ast 54 alt 73 degerlerim normalmi

Mehmet akif 16 Şubat 2018

Hocam bizim bebek 44 günlük iken sağ testisindeki fıtık icin kan alındı ve alt 74 ast 76 çıktı. Hocam son bir haftadi anne sütü alırken hirlama oluyordu ve az da balgami var. Sizce nedeni ne olabilir?

Bedia öz 18 Şubat 2018

Merhaba hovam
Alt 375,1
Ast 190,6
Sedimentasyon 48
Bun 4,6

19 yaşında kız.hiç alkol kullanmadı.sürekli can sıkıcı bir baş ağrısı var.hiç ilaç kullanan birisi de değil aslında neden yükseldi anlamadık. Ne olabir ?cevabınızı bekliyorum…

admin 18 Şubat 2018

Ast yükselişi sadece alkol ile ilgili değildir. Fazla şekerli gıda tüketimi, cips gibi yapay gıdaların fazla tüketimi, fazla kilolar, sağlıksız beslenme, bol makarna ve ekmek ile beslenme. Bu tip sağlıksız beslenmeler karaciğer yağlanmasına sebep olabilir. Karaciğer yağlanması sonucu AST ve ALT gibi değerler yükselir. Bazı ilaç kullanımları da değerleri yükseltebilir. Öncelikle sağlıklı beslenme ve düzenli spor yapmanızı öneririz.

Mehmet akif 20 Şubat 2018

Merhabalar hocam bebek 44 günlük iken sağ testisindeki fıtık icin kan alındı ve alt 74 ast 76 çıktı.Kreatinin 0.33 çıktı. Hocam son bir haftadir anne sütü alırken hirlama oluyordu ve az da balgami var. Sizce nedeni ne olabilir?Lütfen cevap verin kari koca huzursuz olduk uyku uyumaz olduk.

Ali 20 Şubat 2018

bebek 47 günlük iken sağ testisindeki fıtık icin kan alındı ve alt 74 ast 76 çıktı. Hocam son bir haftadi anne sütü alırken hirlama oluyordu ve az da balgami var. Sizce nedeni ne olabilir?

Ali 20 Şubat 2018

Hocam çok merak ediyoruz. Doktor viral enfeksiyon olabilir dedi bu hafta yine kan alınacak. Gece gündüz bunu düşünüyorum hocam lütfen yardim edin?

admin 20 Şubat 2018

Merhaba Ali bey, bebeklerde kan değerleri sürekli değişiklik gösterir. Önemli olan bebeğin genel durumunun iyi olmasıdır. Doktorunuz viral enfeksiyondan şüphelendiğine göre, 1 hafta kadar bebeğinizde balgam, grip ve öksürük gibi belirtiler olabilir. Viral enfeksiyonlar 1 haftalık süreçten sonra iyileşme dönemi başlar. Size tavsiyemiz doktor gözetiminde panik ve huzursuzluk yapmadan süreci kontrol etmenizdir. Bu esnada anne sütüyle beslemeye devam edin. Bebeğiniz viral enfeksiyonu 1 hafta içinde yenecektir. Bebeklerin savunma sistemleri güçlüdür. Endişe etmeyin ama doktor gözetiminde bulunmaya devam edin.

Ali 23 Şubat 2018

Hocam merhabalar geçen haftaki sonuclari yazmıştım. Bebegimiz 54 günlük oldu . Gecen hafta ast 74 ve alt 76 idi. Bugün ki tahlil sonuclari ise ast 89 alt 84 olarak Crp 0.20 cikti aralığı da 0 ile 0.5 crp nin.
Sizce aon durumu nasil hocam lütfen bilgi verir mısınız?

Bunlar da var!
Arjit Taneja Kimdir

Arjit Taneja Kimdir

18 Kasım 2017
Ashish Sharma Kimdir

Ashish Sharma Kimdir

4 Mart 2016
Kerem Bürsin Kimdir

Kerem Bürsin Kimdir

15 Aralık 2016
Hava Olayları

Hava Olayları

28 Kasım 2017
İbrahim Selim Kimdir

İbrahim Selim Kimdir

15 Ağustos 2017