iyimi boyle bilgi sitesi

MCH nedir? Neden Yükselir

MCH nedir? Neden Yükselir

Tam kan sayımı ya da diğer bir deyişle Hemogram testi yapıldığında gördüğümüz değerlerden birisi de MCH değeridir. MCH (Mean Corpuscular Hemoglobin), her bir kırmızı kan hücresindeki ortalama hemoglobin miktarını ifade eder. Hemoglobin, oksijeni akciğerlerden hücrelere taşıyan moleküllerdir. Kan testi ile tespit edilebilen MCH düşüklüğü veya yüksekliği, vücutta vitamin ve mineral eksikliklerinden kronik hastalıklara kadar farklı sorunlara işaret edebilir.

MCH normal değeri kaç olmalıdır?

Normal MCH değerleri 27-34 pikogram (1 gramın trilyonda biri) arasındadır.

Aşağıda belirtilen değerler ise bebekler ve çocuklar için belirlenen normal değer aralıklarıdır.

1-3 günlük bebeklerde: 31-37 pikogram
1 hafta-1 aylık bebeklerde: 28-40 pikogram
2 aylık bebeklerde: 26-34 pikogram
3-6 aylık bebeklerde: 25-35 pikogram
6 ay-2 yaş arası bebeklerde: 23-31 pikogram
2-6 yaş arası çocuklarda: 24-30 pikogram
6-12 yaş arası çocuklarda: 25-33 pikogram
12-18 yaş arası gençlerde: 25-35 pikogram

MCH Neden Yükselir ?

Yapılan tam kan testinde MCH değeri 34 pikogramın üstündeyse yüksek MCH olarak kabul edilir.
MCH yüksekliği, makrositik anemi hastası olduğunuz anlamına gelebilir. Bu kan bozukluğunun nedeni folik asit eksikliği veya B12 eksikliğidir. Bu vitamin eksikliklerinde kırmızı kan hücreleri normalden daha büyük üretilir. Büyük olan kan hücreleri bu yüzden daha fazla hemoglobin içerirler.

Makrositik Aneminin Belirtileri

-MCV artmış (> 100 fL), MCH artmış (>35 pg), MCHC normal (31-35 g/dL).
-Hastada sürekli bitkinlik hali vardır.
-Hasta kalp çarpıntısı ve kalp sorunları yaşar.
-Hastanın cildi solgundur.

MCH Yüksekliği Neden Olur?

MCH-Tiroid bozukluklarında MCH yükselebilir.
-Kemoterapi alımlarında MCH yükselebilir.
-Bazı enfeksiyonlar MCH yüksekliğine sebep olabilir.
-Östrojen içeren ilaçların aşırı kullanımı yüksekliğine sebep olabilir.
-Kan kanseri MCH yüksekliğine sebep olabilir.
Not: MCH düzeyi normalden düşük veya yüksekse başka testler de yapılır. Doktorunuz ayrıca MCH değerlerini diğer sonuçlarla (MCV, MCHC gibi) değerlendirerek bir teşhis koymaya çalışacaktır. Anormal sonuçlar her zaman bir sağlık sorununa işaret etmez. Bazı değer değişiklikleri anlık olabilir. Testler bir süre sonra tekrarlanmalıdır.

Yorumlar

Yazıya 1. yorum yapılmış.

Kemal Bayraktar 19 Temmuz 2017

Cok faydalı bilgiler verdiniz. Teşekkürler.