iyimi boyle bilgi sitesi

Hematüri Nedir

Sağlık 11 Kasım 2016
Hematüri Nedir

Hematüri, kısaca idrarda kan görülmesi demektir. Makroskopik ve Mikroskopik olarak iki çeşit hematüri vardır. Makroskopik hematüri, idrarda çıplak gözle görülebilecek kadar kanama belirgindir. İdrar, kola ya da çay rengindedir. Mikroskopik  hematüri ise; Çıplak gözle idrara bakıldığında kan fark edilemez. Ancak mikroskop altında bakıldığında tahlillerde fazla sayıda eritrosit bulunması Mikroskopik  hematüri demektir. İdrarın rengi bazı sebeplerden dolayı koyulaşabilir. Az su içmek idrarın koyu sarı olmasına neden olabilir. Pancar ve böğürtlen fazla tüketildiğinde idrarın rengi kırmızı olabilir. Fazla havuç ve  C vitamini tüketildiğinde idrarın rengi turuncu renk olarak görülebilir. Eğer bulanık bir idrar görüntüsü varsa, idrar yollarında enfeksiyon ya da taş olabilme söz konusudur. Böbrek, idrar yolları, karaciğer, kan ve metabolizma hastalıklarında da idrar rengi koyulaşır. İdrarda kan görülmesi sonucu nedenleri uzman doktor tarafından mutlaka araştırılmalıdır.

Hematüri( İdrarda Kan) Nedenleri Nelerdir?

Sistit: Çeşitli mikrobik bakteriler tarafından oluşturulan mesane (idrar kesesi) iltihaplanmasıdır. İlerlemiş bir sistit zamanla böbreklerde ve mesanede kalıcı hasarlar bırakabilir. Sistit oluşumuna sebep veren etkenler, az su içmek, üşütmek, idrarda taş ya da kum görülmesi, nörolojik problemler ve idrar yollarında enfeksiyon olabilir.

Sistit belirtileri ise; acil tuvalete çıkma isteği, sık idrarın gelmesi, idrarın çokmuş gibi bir his verip az gelmesi, yanma, karnın alt kısmında ağrı, cinsel ilişki sırasında ağrı gibi belirtiler verebilir. Bu sebepten dolayıda idrar bulanık ve kötü kokulu olur.

Üretrit: Cinsel yolla buluşan bir hastalıktır. Ayrıca kişisel temizliğe önem verilmemesinden dolayı çıkan bakteriyel bir iltihaptır. Hemen hemen sistit ile aynı belirtiler mevcuttur. İdrar kanlı şekilde görülmektedir.

Hemolitik anemi : Akyuvarlar ve trombositler kemik iliğinde yapılırlar. Kırmızı kan hücrelerin ömürlerini tamamlayamadan yıkıma uğrayarak, kan dolaşımından uzaklaşırlar. Kan hücreleri öldüğünde, kemik iliği yerlerine yenilerini yapar. Fakat hemolitik anemide kemik iliği vücudun gereksimini karşılayacak kadar hızlı alyuvar üretemez. Bu durumda halsizlik, sancı, kalp büyümesi, kalp yetmezliği gibi sağlık problemleri meydana gelebilir. Bazı ilaç kullanımı sonucu da hemolitik anemi ortaya çıkabilir. Bu sebeplerden dolayı idrar kanlı olarak görülebilmektedir.

Mesane( İdrar Kesesi) Kanseri ve Prostat Kanseri: Bu iki çeşit kanserlerde en belirgin özellik idrarda kan görülmesidir. Erkeklerde daha fazla görülür. Kalıtsal bir hastalık olup, ailede bu kanser çeşidi varsa miras gibi babadan oğula geçme olasılığı yüksektir. 50 yaşından sonrası erkeklerde idrarda kan gelmesinin nedeni araştırılıp ona göre teşhis ve tedavi uygulanmalıdır.

Hematüri( İdrarda Kan) Tedavisi: İdrarda kan görülmesi bir çok hastalığın habercisidir. Bu durumda Üroloji uzmanına başvurmanız gerekir. Doktorunuz sizi gereken izlenimler ile takip altına alacaktır.

Not: Önlem amaçlı bol bol su tüketmemiz gerekir. Her gün 6- 8 bardak su içmeliyiz. Kafein ve alkolden uzak durun. Küvette banyo yapmak yerine ayakta duş alın. Genital bölge için kimyasal ürünler kullanmayınız.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.