iyimi boyle bilgi sitesi

CRP Nedir ve Neden Yükselir

CRP Nedir ve Neden Yükselir

CRP, karaciğer hücreleri tarafından üretilir. CRP testi, kandaki CRP (c-reaktif protein) seviyesini ölçen bir kan testidir. CRP proteini vücutta iltihabi bir durum olup olmadığını gösterir. Yapılan CRP testi vücutta iltihabi durumun varlığını belirler fakat iltihaplanmanın nerede olduğuna dair bilgi vermez. Özetle söylemek gerekirse; yüksek CRP seviyesi vücutta akut iltihabi bir reaksiyon veya bir enfeksiyon olduğunu gösterir. CRP seviyelerinin azalıp tekrar normal seviyesine dönmeye başlaması ise, iltihabi reaksiyonun veya enfeksiyonun azalmaya başladığını işaret eder.

Normal CRP Değeri

Ortalama sağlıklı bir insanda CRP seviyesi 4.9 mg/L’nin ya da  8.0 mg/dL’nin altında olması beklenir. Bu değerler laboratuvardan laboratuvara farklılık gösterebilir.

CRP Neden Yükselir

Vücutta iltihap olduğunda kandaki CRP seviyesi hemen yükselişe geçer. Kanda CRP yüksekliği birçok nedenle ortaya çıkabilir.

-Enfeksiyon durumlarında CRP yükselir.
-Romatizmal hastalıklar durumlarında CRP yükselir.
-İltihaplı bağırsak hastalığı durumlarında CRP yükselir.
-Eklem enfeksiyonu durumlarında CRP yükselir.
-Bazı bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalık durumlarında CRP yükselir.
-Pelvis enfeksiyonları durumlarında CRP yükselir.
-Koroner arter hastalığı ve kalp hastalıkları durumlarında CRP yükselir.
-Aşırı kilolu kişilerde CRP yükselebilir.
-Lupus gibi bağışıklık sisteminin hata ile sağlıklı vücut hücrelerine saldırdığı bazı hastalıklar
-Bakteriyel veya mantar enfeksiyonları durumlarında CRP yükselir.
-Ameliyatlardan sonra enfeksiyon gelişirse CRP yükselir.
-Kemik enfeksiyonları durumlarında CRP yükselir.
-Yanık durumlarında CRP yükselir.
-Bazı tür kanser durumlarında CRP yükselir. Özellikle göğüs, akciğer ve sindirim sisteminde ortaya çıkan kanserlerde CRP yükselebilir.
–Kötü huylu tümörlerde CRP yükselebilir.
-Sigara dumanına maruz kalmak
-Çok hareketsiz olmak
-Aşırı düzeyde duygusal veya fiziksel stres altında olmak
-Aşırı miktarda işlenmiş gıda tüketmek

Ayrıca Kalp ve damarlara ilişkin sorunlar CRP yüksekliğine neden olabilir. Kalp krizi veya damar içi pıhtı sonrası felç gibi ani gelişen bir sorunun varlığını gösterebilir veya buna neden olabilir. Bu yüzden hasta, yüksek CRP değeri normal değerine gelene kadar hekim tarafından kontrol altında tutulmalıdır.

Kalp hastalığında CRP

Özel metotlarla ölçülen bir CRP türevi de yüksek hassasiyete sahip (high sensitivity- ya da hs-CRP) C-reaktif proteindir. hs-CRP genellikle koroner arter hastalığı olan veya koroner arter hastalığından şüphelenilen kişilerde ölçülen bir değerdir.

Amerikan Kalp Derneği‘nin önerileri doğrultusunda hastaları hs-CRP seviyelerine göre koroner arter hastalığı riski açısından aşağıdaki şekilde derecelendirilmiştir.

-Litrede 1 miligramdan az olan hs-CRP: Düşük risk
-Litrede 1 – 3 miligram arası olan hs-CRP: Orta seviyeli risk
-Litrede 3 miligramdan fazla olan hs-CRP: Yüksek risk
-Litrede 10 miligramdan yüksek olan hs-CRP: Kalp krizi veya damar içi pıhtı sonrası felç gibi ani gelişen bir kalp sorunun varlığını gösterebilir veya buna neden olabilir.

CRP Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir

Yüksek CRP değeri genellikle vücuttaki enfeksiyon durumlarında görülür. Hekim kontrolünde uygun ilaç tedavileriyle CRP değerleri tekrar normal seviyelerine döndürülmeye çalışılır. Zayıf ve sağlıklı bireyler bu süreci daha hızlı atlatacaktır.

CRP Düşüklüğü

CRP değerinin düşük olması sağlıklı olduğunuzu ve vücudunuzda enfeksiyon olmadığını gösterir. Düşük kilolu ve sağlıklı bireylerde enfeksiyon olmadığı sürece CRP seviyesi düşük çıkar.

Yorumlar

Yazıya 171. yorum yapılmış.

1 2 3
Sevinç çınar 18 Ocak 2018

Merhabalar
Ürik asit 2.1
Ldh 224
Pct 0.307
Bas# 0.2
Bas% 2.2
60 dk 38
Sensıtıf crf 19.6 çıktı hocam diğer tahliller normal bu sonuçları yorumlayabilirseniz sevinirim hayırlı akşamlar

Murat ucar 19 Ocak 2018

CRP 0.13 tehlike arz ediyorumu su an stres ve yorgunluk hissi veriyor eklem ağrıları var.düşürmemek için ne yapmam gerekli.karaciğer hdatik kış ameliyatı oldum 3 kere takip altında CRP yuksekliginden korkuyorum tomagrafi korkuyorum ilaçlar dokunuyor

Izzet Emre 6 Mart 2018

CRP 250 idi.48 gundur antibiyotik tedavisi oluyorum ancak 30 a düştü. Arastirilmadik organim yapilmayan tahlil cekilmeyen us kalmadi.pet de çektirdim birşey cikmadi.yuksek ateş halsizlik kas agrisi ve çok şiddetli dayanilmaz bir kemik agrim vardi diger herseyom normaldi.Antibiyotikle 30 a düştü agrilarim halsizligim atesim hafifledi ama tam bitmedi.Simdi dr herseyi yaptık bilamadik daha fazla antibiyotik veya bir olac kullanamayiz diyor
Simdi hastaneden çıkarsam birkac gutn sonra trkrar yukselirse ne yapacagim.Bir tedavi merkezo veya dr bilen varsa litfen yazsın

sunay kolaylı 7 Mart 2018

merhaba
crp 8.7
rf 156 çıktı romatoloji doktorum tahlil istedi . Sizce neden bu kadar yüksek

Derya kaygın 26 Nisan 2018

Merhaba ben 14 yaşından beri iltihaplı eklem romatizma hastasıyım o dönem 1 sene boyunca tedavi gördüm ve bıraktım tedaviyi şimdi 29 yaşındayım ve son 4 ayda 28 kilo aldım ve bir dahiliye uzmanına başvurdum insülin direnci çok yüksek dedi onun yani sıra eklem agrilarim çok şiddetli arttı dayanılmaz bir ayrı çekiyorum en son romatoloji ye gittim kan tahlili verdim bugün doktorun bakması lazımdı ama doktor rahatsızlık geçirdiği için bakamadi CRP 3,38 0-5 mg/L RF 10,8 0-15 IU/mL çıktı acaba bu normalmi cevaplarsaniz sevinirim şimdiden teşekkürler

Zubeyde 26 Nisan 2018

Meraba benim kizimin cpr si109,6 kani ise cok dusuk8,09 sizce nasil tesekkurler cok endiseliyim

Merve bozbahce 25 Mayıs 2018

Benim oglum su an 10 aylik ama dogdugundan beri hep crp yuksek artik bugun 66 cikti surekli yatis diyorlar doktorlar. Ama ben altinda ne var arastirilsin istiyorum. Surekli yukselmesinin altinda neler olabilir

YÜCEL ŞAHİNALP 10 Haziran 2018

crp 32.47 antibiyotik almama rağmen ishalim geçmiyor ne yapabilirim

Ayşe koc 9 Eylül 2018

Merhaba hocam kan testi yapıldı bana CRP .087.mlg çıktı ne yapmam lazım

Şeyma çolak 6 Kasım 2018

Merhabalar crp değerim 13 çıktı ve 3 aydır vücudumun her yerinde bitmek bilmeyen kaşıntılar var doktorum çinko takviyesi yaptı sizde nedeni nedir

İlkan Ersöz 7 Kasım 2018

Selam arkadaşlar kandegerimcrp30 çıktı çokmuyüksek yardımcıolursanız.sevinirim.

Şule altun 19 Kasım 2018

Merhaba hocam benim CRP 44.90, glukoz 120 ,sesimentasyon 36 mm, RBC 5.18 , IG% 1.30 , IG# 0.13 , MCV 75.5, MCH 24.9 çıkmış ne olabilir ?

Dilek demirkut 7 Ocak 2019

Hocam merhaba yapılan crp nefelometrik tahlilinde 3.13 mg L çıktı normal referans ağırlığı 0.5 sizce çıkan sonuç normalmidir saygılar

Müjdat daşçi 15 Ocak 2019

Crp haziran ayında 2.6 iken şimdi 11.2 olmuş ne olabilir bu

admin 15 Ocak 2019

Merhaba viral bir enfeksiyon geçiriyorsunuz merak etmeyin.

admin 15 Ocak 2019

Merhaba Müjdat, viral bir enfeksiyon geçiriyor olabilirsiniz merak etmeyin.

Hasibe yıldırım 22 Ocak 2019

Hocam annem kalp hastası kalp kapakcigi mekanik.ve pili var.suan yogun bakimda crp si 43 cıktı.

admin 23 Ocak 2019

Merhaba crp değerinin yüksek olması bir enfeksiyon göstergesi olabilir. Yoğun bakımda doktorlarınız en uygun tedaviyi uyguluyordur. Geçmiş olsun.

Gulsum 29 Ocak 2019

Benim crp 4 yildir 20 ’22 arasi cikiyor dok rum normal oldugunu strese bagimli olabilecegini soyluyor ve korkuyorum her an kotu birdey diyecekler diye fikrinizi alabilirmiyim sizce korkmalimiyim

admin 30 Ocak 2019

Bir üniversite hastanesinde kapsamlı muayene olmanızı öneririz.

Mustafa ersoy 7 Şubat 2019

Merhaba bende eklem romatizması var intahaplı crp 0.506 mg/dl yazıyor. bu nedemek yardımcı olursanız sevinirim

Cemil Aliyev 8 Şubat 2019

İyi gunler ocam. Benim yiyenim 4 yasinda kiz cocugudur ve onda crp 44 cikmis. ne yapmamizi onerirsiniz? ben su an Azerbaycandan yaziyorum size. ne yapmamiz gerekir ve neden boyle cikmis?

Ahmet bayrak 26 Mart 2019

Benim CRP 114 cikti 16 yaşındayım sizde normalmidir teşekkürler