iyimi boyle bilgi sitesi

ALT Nedir ve Neden Yükselir

ALT Nedir ve Neden Yükselir

Kandaki ALT değerleri karaciğer ile ilgili sorunları teşhis etmemizde çok önemli bir rol oynar. ALT ve AST hekimler tarafından en çok istenen kan testlerdir. AST/ALT oranı sağlıklı kişilerde 0.7–1.4 arasında olmalıdır.

yuksek-alt-degeri

AST ile ilgili yazımıza ulaşmak isterseniz AST Nedir ve Neden Yükselir linkine tıklayabilirsiniz.

ALT Nedir?

Normalde kanda düşük düzeylerde seyreden ALT değerleri, en çok karaciğer hasarı olduğu durumlarda hasarlı hücrelerden açığa çıkarak kanda yükselir. Karaciğer dışında, böbrek hasarında da ALT seviyesi yükselir.  ALT, az miktarlarda kalp, iskelet kasları, pankreas hücrelerin hasarında kana salınan bir enzimdir.

ast-neden-yukselirALT testi, kandaki alaninaminotransferaz (ALT) enziminin seviyesini ölçer. Vücutta çeşitli organ ve dokularda üretilen ALT enziminin kandaki seviyeleri bazı hastalıklarda tanı koymada yardımcı olur. Viral hepatit, kronik hepatit gibi karaciğer hastalıklarında ALT, AST enzimine göre daha fazla yükselir. AST daha yüksekse, bu laboratuvar verisi kötü prognoza yani hastalığın kötüye gittiğine dair önemli bir bulgudur.

ALT (SGPT) Normal Düzeyi Nedir?

ALT enziminin normal kan düzeyi: 7 – 40 U/L\”dir.

Erkeklerde: 10-40 U/L’nin arasındadır,

Kadınlarda: 7-35 U/L arasındadır

ALT Neden Yükselir?

alt-nedir-ve-neden-yukselir1- Safra yollarının tıkanması

2- Alkol kullanımı

3- Karaciğer yağlanması: Obezite(şişmanlık), sağlıksız beslenme

4- İlaçlar ve toksinler. Özellikle Statinler, aspirin ve bazı uyku ilaçlarının yan etkileri ALT değerini etkiler.

5- Wilson Hastalığı

6- Karaciğer kanseri

7- Viral hepatitler

8- Polimiyozit

9- Şoklar ve şiddetli yanıklar

10- Alfa 1 antitripsin eksikliği

11- Dermatomiyozit

12- Lösemi

13- Kaslarda gelişen nekroz ve gangren durumlarında

14- Çölyak hastalığında

15– Pankreas iltihabı olan pankreatit durumlarında yükselebilir.

16– Şeker hastalığında

ALT Neden Düşük Çıkar?

1- Mağnezyum eksikliğinde

2- Aşırı kahve tüketimlerinde

3- Dengesiz beslenme

4– İdrar yolu enfeksiyonlarında

5- B16 vitamin eksikliğinde ve kullanılan bazı ilaçlar.

ALT değerinin yüksek olmasının birçok sebebi olabilir. Örneğin Hepatit hastalıklarında da yüksek çıkabilir. Hepatit karaciğerin iltihabı demektir. Bu iltihap çok ilaç kullanımı, alkol kullanımı veya virüsler sebebiyle olabilir. Tam olarak sebebinin anlaşılması için bazı testler yapılması gerekir. Ayrıca batın ultrasonu yapılması gerekebilir. Virüslerden Hepatit A, B,C, E  virüsleri neden olabilir. HBs Ag, Anti HBc Ig G ve M, HBe Ag, Anti HAV Ig G ve M, Aniti HCV bakılması gerekir.

Sonuç olarak ALT yüksekliğinin sebebi doktorunuz tarafından mutlaka bulunmalı ve tedavi edilmelidir.

Yorumlar

Yazıya 224. yorum yapılmış.

1 2 3 4
Kadri 6 Haziran 2017

Hocam ast 67
Alt 146
Ferritin 132.8 sizce önemli bir sorun varmı bide epilepsi ilaçlarını kullanıyom şimdiden teşekürler hocam

gökce demirel 3 Temmuz 2017

Hocam alt değeri 39 çıkmış 17.yasindayim sınır 23 sıkıntı var mıdır

betül dondurmacı 9 Temmuz 2017

hocam 26 yasındayım ALT 6 referans arali[i 0-45 UL
AST 10 0-35 UL

Sevim Sağır 17 Temmuz 2017

Merhaba hocam kizim 2.5 yasinda bebekliginden beri karaciger enzimleri yuksek cikiyor. En son ast 50 cikti korkulacak birsey var mi acaba..

Yusuf dursun 11 Eylül 2017

Merhaba hocam çocuğum beş aylik ast 73 alt 120 çıktı bi sorun var mi

Zerrin Taşkıran 21 Eylül 2017

Hocam iyi akşamlar, benim Creatine Kinase(CK) 1321 çıktı normal aralık (29-168) imiş.

irfan çakır 7 Kasım 2017

HOCAM AST 50.26 ALT 83.93 BU NE ANLAMA GELİYOR TEŞEKKÜRLER.

Nuran Büyüksaraç 9 Kasım 2017

AST – 52. AlT-83 yüksek gözüküyor fikriniz nedir çokmu yüksek tşkler

Gökhan TUAL 22 Kasım 2017

Hocam 29 yaşındayım 84 kilodan alkol sıfata kahve içmem (ast 30.6) 1-40 (alt 44.5) 1-41 arası olmasına ramen alt yüksek çıkıyor ben birde rejim yapıyorum teşekkür ediyorum şimdiden

admin 22 Kasım 2017

Merhaba gökhan, değerleriniz kötü değil ama biraz kilo verdiğinizde daha iyi olacaktır. Özellikle göbek çevresindeki yağlardan kurtulmanızı öneririz.

Hasan uzun 27 Kasım 2017

Merhaba hocam işyerinden kantahlili yapıldı
Alt90
Alp 118
Çıktı bu değerler çalışmama engelmidir büyük hastaneye sevketdi iş yeri doktorumuz şimdiden teşekkürler

admin 27 Kasım 2017

Merhaba, değerleriniz yüksek. Bir dahiliye hekiminin kontrolü uygun olacaktır. Göbek çevrenizde fazla kilolarınız varsa zayıflamanızı öneririz.

Seyfi 5 Aralık 2017

Alt 679
Ast 351
Hocam babam 2000 de baypas ameliyatı oldu yaş 74 şeker hastası kalp ilaçları kullanıyor ve insülin kullanıyor değerlerin düşmesi için öneriniz nedir

admin 6 Aralık 2017

Değerleri çok yüksek, kullandığı ilaçlardan da olabilir. Kardioloji ve dahiliye hekimlerinin karşılıklı görüşüyle durumunda bir değerlendirilme yapılmalıdır. Uygun olursa karaciğeri etkileyen bazı ilaçlar değiştirilmelidir. Göbek çevresinde yağlanma varsa, basit bir diyet ve günlük yürüyüş yapmalıdır. Geçmiş olsun.

Rabia 13 Aralık 2017

Merhaba bebeğim 3 aylık ALT değeri 106 çıktı çok mu yüksek bi değer

selim bodur 5 Ocak 2018

merhaba hocam benim alt değeri 56 digeride o -41 cikti alkol kullanman size nasil peki bu durum

Melek 5 Ocak 2018

Tiroid ilacı kullanıyorum haşimato hastayım 75”ilk ilaç kullanıyorum doz yüksek gelmiş bu yüzden ast 69 Alt 109 sorunum nasıl çözülecek cevabınız içim şimdiden teşekkür ederim

Vediha Dönmez 6 Ocak 2018

Meraba hocam 54 yaşındayım ALT 60 AST 58 ALKALEN Fosfataz 150 cıkdı sizce nasıl

Hakan 9 Şubat 2018

Uzman Erbaş İçin Heyet Raporu Hazırlıyordum Her şeyi geçtim iç hastalıkları doktoru ALT (SGPT) dedi ve Tekrar Kan ver dedi. ( Aç Karnına ve Bol Su İç Dedi ) ALT IU/L değeri 50 Acaba Nasıl Düzelebilir Yada Sıkıntı Cıkar mı ?

Hacer türk 12 Şubat 2018

Ast 44 alt 76 Alp 171 ggt 51 bir sorun var mı acaba cevaplarsaniz sevinirim

Ahmet 13 Şubat 2018

Hicam merhabalar kan değerinde hepsi normal olup alt değeri 63 cıktı alkol kullanmıyorum 19 yasindayim doktorum yüksek dedi ama ilaç felan vs yazmadı sizce değer normalmidir

mustafa 19 Şubat 2018

mrb ben ms hastasıyım fingolimod ilaç kullanıyorum ALT 59 norma mi aralıgı 0-50

Buketkya 3 Mart 2018

Merhaba bugün kan testi yaptırdım annemle Alt sgpt
0-33 u/l çıktı alkalen fosfataz (Alp ) 35-105 U/L çıktı bu nedir ?

Ercan Yeniçeri 23 Mart 2018

Hocam 150 lik eutrox troid ilacı kullanıyorum. Ast 47 alt 116 geldi. Sonuçlar hakkında bilgi verir misiniz.
Ne yapmam gerekir.

MUSTAFA KILINÇ 26 Mart 2018

ALT DEĞERİM:86 AST DEĞERİM DE : 37 ÇIKTI,İKİ DOKTORA GÖSTERDİM NORMAL DEDİLER,SİZCE DE NORMAL MI?

Mercan akın 27 Mart 2018

Alt değerim 6 ay önce 33 iken şimdi alt değerim 143 hocam neden olabilir

cigdem has 11 Nisan 2018

merhaba hocam 14 yaşında bir oğlum var alt118 ast 74 trigliserit 213 ürik asit 7,5 bu sonuclara göre ne yapmam gekekir.dr 2, kez kan tahlili yaptırmamızı istedi.tesekkürler

Halil SARILAR 14 Mayıs 2018

ALT SONUCUM 58.9 CIKTI SIKINTI OLURMU.GGT DEMDE 110 CIKTI YARDIMCI OLURMUSUNUZ

Semih koran 26 Mayıs 2018

Hocam benim oglum 1 yasında ast 500 alt arastırıyolar ama hic birsey bulamiyolar birsey bulamamalini nedeni nedir bide riski varmi

yavuz zıvralı 28 Mayıs 2018

alt 174 hocam çok acil durum varmı hastaneye gitsem acil servis ilgilenirmi

admin 28 Mayıs 2018

Merhaba, değeriniz yüksek. Genel bir şikayetiniz yoksa ve genel durumunuz iyiyse acil olarak değil ama mutlaka bir hekime görünmeniz uygun olacaktır.

Kılıç 29 Haziran 2018

Yüksek (kırmızı çıkan sonuçlarım)

BIYOKIMYA SONUÇLARIM
Glukoz: 111
AST (SGOT): 49
ALT (SGPT): 112
Kolesterol: 250
LDL Kolesterol: 167,2
VLDL Kolesterol: 40,8
Trigliserid: 204

HEMOGRAM SONUÇLARIM
Lökosit: 12,10
Lenfisid Sayısı: 5,20
Eozinofil %`si: 5,1
Platokrit: 0,25

HORMON SONUÇLARIM
İnsülin: 32,03

Bu sonuçları yorumlayabilirseniz sevinirim

admin 29 Haziran 2018

Merhaba Murat, en doğru değerlendirmeyi doktorunuz yapacaktır. Kolesterol değeriniz biraz yüksek. HDL, halk arasında iyi kolesterol olarak bilinir. Hdl değeriniz düşük. Hareksiz masabaşı bir işle mi uğraşıyorsunuz. Mutlaka spor yapmalısınız.

Tuba topuz 1 Temmuz 2018

Merhaba ben 24 yaşındayım benim alt139 ast138 çıktı dahile doktoru ultrasyon çektirdi bişe çıkmadı sizce neden olabilir ilaç kullanmıyorum

NERMİN ÇALKAR 19 Temmuz 2018

Merhaba benim oğlum 18 yaşında AST 46 çıkmış çokmu yüksek ne yapabiliriz yardımcı olurmusunuz

Ebru yılmaz 26 Ağustos 2018

Hocam 30 yasındayım benim ALT121 ciktıU/L055 ve AST52 U/L 40 150 CIKTI hocam bir yardımcı olurmusunuz korkuyorum

Hande arkan 13 Eylül 2018

Merhaba hocam kizim 8 aylik bugün tahlil sonucuna gore alt 94, ast 91 çıktı. 5 aylikken alt 80, ast 89 idi. 1 aylikken alt 20, ast 30 idi. Değerler bize neyi gösteriyor lutfen yardimci olur musunuz?

admin 13 Eylül 2018

Merhaba Hande, bebeğiniz ilaç içtiği dönemlerde mi yapıldı testleriniz.

Mesut bektas 14 Eylül 2018

Slm hocam
Babamin kan sonucu ast 72
Alt 174
Hbsag 0.37 –
Anti hiv 0.28 –
Anti hcv 0.04 –
Anti hbs 0 –
Ayakkbi iisinde clisiyo sikinti olurmu bide seker ilaci kullaniyo

Cesur kulgu 2 Ekim 2018

Merhaba hocam kardeşim 2 yaşına yeni girdi
ALT değeri 113
AST değeri 292
Değerler neyi gösteriyor lütfen yardımcı olun

Burak tas 4 Aralık 2018

Is icin verdigim saglik raporunda alt degeri 86 cikti . Bu ne anlama geliyor

hüseyin kacar 18 Aralık 2018

hocam 2 ay önce ALT 155 çıktı şu an 98 diğer sonuçlarımın hepsi normal değerlerde. herhangi bir sorun teşkil eder mi?

murtaza yalıkavak 25 Aralık 2018

hocam2 gün önce alt değerim 63 çıktı.doktor yüksek dedi sebebi neden olabilir?1 hafta sonra bademcik ameliyatı olucam bir engel olur mu .?

Funda Demirhan 26 Aralık 2018

Hocam ALP sonucun 106 çıkmış bu sonuç normal mi acaba

Ömer guzen 27 Aralık 2018

25 yaşindayim Alt 168 hocam gittikçe daha çok yükseliyor yanlis verilen ineler sonucunda karaciğerim kötüyü gidiyor doktorlar bisey demiyor sadece her ay gel kan tahliline bakalım diyurlar ne yapabilirim psikolojim bozulmuş waziyetteyim

admin 27 Aralık 2018

Merhaba Ömer bey,fazla kilolarınız varsa özellikle bel çevresinde fazla kilonuzu vermeniz gerekiyor. Bol bol yürüyüş ve spor yaparsanız bu sorunu çözebilirsiniz. Karaciğerinizdeki değerler zamanla normale inmezse karaciğerinize ultrason ile baktırabilirsiniz. Psikolojinizi bozmayın bu yaş ile bu tip sorunları rahatlıkla tedavi edebilirsiniz. Bize durumunuz hakkında biraz daha ayrıntılı bilgi verirseniz yardımcı olmaya çalışırız. Kilo ve yaş ve varsa tanı bilgilerini verirseniz daha sağlıklı yorum yapabiliriz.

Ahmet can kaya 4 Ocak 2019

24 yaşındayım alt degeri 58 çıktı normal mi neden ı nedir

ahmet 10 Ocak 2019

iyi günler hocam sonuçlarımda sıkıntı var mı? teşekürler?
31.12.2018 ABO + Rh tayini (forward gruplama) + ABO reverse gruplama B Rh (-) Negatif
31.12.2018 TSH 3.35 mIU/L 0.38 – 5.33
31.12.2018 İdrar tetkiki (tam otomatik idrar biyokimyası ve mikroskopisi)
31.12.2018 APTT 32.5 sn 25.1 – 36.5
31.12.2018 Protrombin zamanı (koagülometre)
31.12.2018 Tam Kan (Hemogram)
31.12.2018 Sodyum (Na) (serum ve vücut sıvılarında) (her biri) 141 mEq/L 136 – 146
31.12.2018 Potasyum 4.18 mEq/L 3.5 – 5.1
31.12.2018 Alanin aminotransferaz (ALT) 57 U/L 3 – 50
31.12.2018 Aspartat transaminaz (AST) 44 U/L 3 – 50
31.12.2018 Bilirubin (total,direkt), her biri 0.1 mg/dL 0 – 0.2
31.12.2018 Bilirubin (total,direkt), her biri 0.54 mg/dL 0.3 – 1.2
31.12.2018 Kreatinin 0.90 mg/dL 0.84 – 1.25
31.12.2018 Kan üre azotu (BUN) 28 mg/dL 17 – 43
31.12.2018 Glukoz 114 mg/dL 74 – 106
31.12.2018 Anti HCV (ELISA) 0.17 0.00 – 0.90
31.12.2018 HBsAg (ELISA) 0.56 0.00 – 0.90
31.12.2018 Anti HIV (ELISA) 0.39 0.00 – 0.90

Ahmet --- 14 Ocak 2019

Kardeşim alt referans aralığı 0_41 benim alt 52 çıktı
3 gün oldu bişey yemedim sadece salatalık domates maydanoz ve sivri biber yedim limon yedim 6 litrede şu içtim dusmusmudur normale

Ahmet ___ 14 Ocak 2019

Kreatin 0.69 D

Bun 17.4

Alt 52 Y

Ast 26

Alp 47

Kolestrol 167
Trigliserid 67

Total bilrubin 0.2
Direk bilrubin 0.2
Lhd 148

3 GÜNDE SADECE SEBZE YEDİM ŞU İÇTİM LİMON YEDİM ALT DUSMUSMUDUR

Harun 15 Ocak 2019

Hocam merhaba ast degerim 34 alt degerim 81 cikti. Bu durumda hepatit olma riskim var mi? Alkol kullanmiyorum 15 kilo fazlam var bu arada 21 yasindayim ve hepatit bulasacak bir etkinlikte bulunmadım

admin 15 Ocak 2019

Merhaba Harun, yakın zamanda kullandığınız bir ilaç da alt ve ast değerlerinizde yükselme yapabilir. 15 kilo fazlanızı da vermenizi öneririz.

Ahmet 20 Ocak 2019

İyi günler hocam ast 37 alt degerim ise 80 cıktı kilo fazlamda yok 178 boyum 75 kilom alt neden yükselmiş olabilir acaba karacigerimde olabilecek bir yaglanma mi buna sebebiyet veriyor

Sevilay yıldırım 15 Şubat 2019

Hocam bugun oglumun sonuçlarını aldım alt 14 ast19 bu nedemektir oğlum 13 yaşında

Gökhan 19 Şubat 2019

Merhaba hocam alt değerim 51wbc 10,35 yorumlarmısınız

Harun Akduman 2 Mart 2019

Hocam eşim 22yaşında safra kesesinde 4mm taş var iltihap yaptığı için doktor ilaç yazdı kan testinden de Alt değeri 569 çıkınca bi an önce yatırılması gerek dedi sizce ameliyat mı yoksa hastane tedavisi mi

admin 2 Mart 2019

Merhaba Harun, doktorunuzun dediği gibi önce ilaç tedavisi yapılmalı. Düzelme olmazsa ameliyat ile taş alınmalıdır. ALT değeri çok yüksek.

Yunus emre 4 Mart 2019

Hoca iyi günler ALT değerim 66 çıktı yüksekmidir?

Ufuk Er 5 Mart 2019

Merhaba hocam AST değerim 67 ALT 178 çıktı. Heyete girecem sizce nasıl bi sonuç çıkar geçermiyim. Bu değerler beni tedirgin ediyor..