iyimi boyle bilgi sitesi

Sincaplar Hakkında Muhtemelen Bilmediğiniz 20 Bilgi

İlginç Bilgiler 3 Nisan 2017
Sincaplar Hakkında Muhtemelen Bilmediğiniz 20 Bilgi

Ormanlar aleminin en küçük ve en şirin canlılarından biri olan sincaplar, ormanlık ve ağaçlık bölgeler, parklar ve korularda yaşarlar. Bu sevimli hayvanlar hakkında ilginç bazı bilgileri sizlerle paylaşacağız.

Sincaplar Hakkında Bilgiler

1– Kış uykusuna yatmazlar ancak soğuk havalarda birkaç gün süren uyuşukluk dönemleri olur.

2– Düz bir duvara çok kolay bir şekilde tırmanırlar. Tırmanma konusunda uzman hayvanlardır. Çok iyi tırmanır ve sıçrarlar, hemen hemen bütün zamanlarını ağaçların üzerinde geçirirler.

3– Boyları 18-26 cm, kuyrukları 14–21 cm uzunluğundadır. Ağırlığı 15-50 gramdır.

4– Dünyada ki en meraklı hayvanlar arasında yer alırlar. Etrafta olup biten olayları incelemeyi ve izlemeyi severler.

5– Gebelik süresi 30-40 gün olmakla birlikte yavru sayısı 3 ile 7 arasında değişir.

6– Eski Türkçede ise sincaplara, teyin, deyin ve değin dendiği bilinmektedir.

7– Ağzında aynı anda 3 adet yer fıstığını rahatlıkla taşıyabilir.

8– Yaşam süresi yaklaşık olan 10 yıldır.

9– Bu memeliler çoğunlukla ağaçlarda yaşar.

10– Sincaplar otobur hayvanlardır. Genellikle tohum yerler. Meşe palamutları, ceviz, badem, fındık, tomurcuklar, mantarlar, taze ağaç kabukları, böcekler, salyangozlar ve kuş yavruları ile beslenirler.

11– Soğuk kış günlerinde kardan korunmak için kuyruklarını kullanırlar. Kuyruklarını üstlerine doğru kıvırıp soğuktan korunurlar.

12– Çiftleşme dönemi dışında yalnız yaşarlar. Çiftleşme mevsimleri şubat mayıs arasındadır. Eşlerine sarılarak uyurlar. Aile hayatına önem veren hayvanlardır.

13– Kendi boyutlarının 10 katı sıçrayabilirler.

14– Sabah ve akşam üzeri daha hareketli olurlar.

15– Ağaçlandırma faaliyetlerinin gönüllü çalışanlarıdır. Ceviz ve meşe ağaçlarını çoğaltabilmek amacı ile son yıllarda Kayseri civarında dağıtılan sincaplar ağaçlandırma ya katkı sağlamaktadır.

16– Unutkan hayvanlardır. Stok amaçlı gömdüğü tohumların yerini unutmasıyla her sene binlerce ağacın yetişmesini sağlarlar.

17– Sincaplar, yasak olmasına karşın postları için avlanırlar. Bu acımasız avlanma nedeniyle Türkiye’de sayıları hızla azalmaktadır.

18– Sincaplar özellikle sevimli görüntüleri ile dikkat çeken, kemirgen ailesinin belki de en sempatik üyeleridir.

19– Güzel kuyruklarına ek olarak sincaplar, oldukça iri ve büyük göz yapısına sahip olmaları ile de dikkat çekmektedir.

20– Sincapgiller ailesi, 5 alt familyaya sonrasında ise, 51 cins ve 300’e yakın türe ayrılmaktadır. En çok bilinen sincap türleri ise, boz sincap, Kuzey Amerika gri sincap, kızıl sincap, Hint sincap ve Sibirya çizgili sincap olarak sayılabiliriz.

Yorumlar

Yazıya 4. yorum yapılmış.

melhal isik 20 Ağustos 2017

İzmir e bagli ciglinin ev.ka 2 mahalladi terasevlerde oturan ogluma misafir geldim burdada gece siyah sincap gordum ve sanirim genis bir aile dikkaylice takip ediyorum filme alicam yada basarabilirsem en azindan resim cekicem gonderirim bayildim bu zeki ve sevimli hayvanlar hskkinda bu kadar bilgi sahibi degildim daha once.

admin 20 Ağustos 2017

Merhaba, sincaplar gerçekten mükemmel canlılar. Resim çekerseniz mail adresimize gönderin. Buradan paylaşırız.

Serdar erturgut 18 Mart 2019

Bugün aracın önüne sincap atladı geçtikten sonra durdum.yolda duruyordu üzüleceğim için gidip bakamadım.dönerken geçtiği yere tekrar baktı hiç bişey yoktu acaba ölmüş müdür? Çok üzüldüm bugün

Kadir şık 11 Nisan 2020

Bende bir gün uzun süre kullanmadığım aracımı çalıştırmak için motor kaputunu açtığımda çeşitli yerlerde onlarca ceviz bulmuştum.Aracımı çalıştırmaktan vazgeçmiştim.