iyimi boyle bilgi sitesi

PRP Tedavisi Nedir

Sağlık 8 Mart 2019
PRP Tedavisi Nedir

Son zamanlarda adını sıklıkla duyduğumuz PRP (Platelet Rich Plasma-Platelet), trombosit, pıhtı hücresi yönünden zenginleştirilmiş bir tür tedavi yöntemidir. PRP tedavisi için, hastanın kendi kanı alınarak, 8 dakika boyunca 3000 devir/ dakika santrifüj edilir. Yani alınan kan, tüpler içinde Santrifüj cihazına konularak sabit eksenli şekilde, dairesel dönme hareketi ile beyaz ve kırmızı kan hücreleri ayrıştırılır. Ardından beyaz kan hücreleri, yani iyileştirici hücreler dediğimiz trombositler (PRP) dolgu ve mezoterapi gibi yöntemlere tekrar deriye enjekte edilmektedir. Enjekte edildiği alanlarda kök hücrelerini uyarıp aktive eder ve dokuların yenilenmesine yardımcı olur. Bu yöntemin en önemli avantajı hastanın kendi kanından alınmasından dolayı alerji riski gibi problemlerin olmamasıdır.

PRP Uygulaması Ne Kadar Sürer

Kan alındıktan sonra PRP hazırlanması yaklaşık 8-15 dk. sürer. İşlemler yapılırken hastanın cildine anestezik krem sürülür. Kremin etki göstermesi yaklaşık 20 dakikadır. Ardından PRP’nin cilde uygulanması da 10-20 dakika sürmektedir.

Prp Tedavisinin Amacı Nedir?

– Cilt gençleştirme ve yenileme,
– Cilde canlılılık vermek ve deri altında kolajen yapımını uyarmak,
– Cilt sarkmalarını ve kırışıklarını giderme,
– Ciltteki güneş lekeleri ve yara izlerin giderilmesinde,
– Doğum çatlakların giderilmesi,
– Selülit oluşumunu engelleme ve oluşmuşları giderilmesinde,
– Saç dökülmesi,
– Akne izleri tedavisinde,
– Gözaltı morluklarında,
– Eklem ve kas hastalıklarında, akut ve kronik ağrıların giderilmesinde.

PRP Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?

-Kan sulandırıcı alanlara
-Kanser öyküsü olanlara
-Kan hastalığı olanlara,
-Otoimmün hastalığı (bağışıklık sisteminin  düşüklüğü) olanlara
-Yapılacak olan bölgede enfeksiyon yada iltihap olanlara
-Hamile ve emziren annelere
-Trombosit sayısı çok düşük kişilere uygulanmaz.

PRP Kaç Seans Yapılmalıdır?

Kişinin şikayetlerine göre değişen seanslar genellikle 2 hafta aralıklarla yapılan 4 seans yeterli olacaktır. Bazı hastalara 4 seanstan az PRP yeterli olabilirken, bazı kişilere ise birkaç seans daha yapılması gerekmektedir. Yüz parlatma ve gençleştirme amacıyla yapılan PRP işlemini, 4 seans bittikten sonra 6-12 ayda bir tekrarlanması tedavinin daha kalıcı ve etkili olmasını sağlamaktadır.

PRP İşlem Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

PRP Uygulama sonrası günlük yaşantınıza hemen geri dönebilirsiniz. Uygulama yapıldığı bölgelerde küçük iğne  izleri ve kızarıklar görülebilir bu 1-2 gün içinde geçecektir. Uygulama sonrası 24 saat boyunca uygulanan bölgeye su temasından kaçınılmalıdır. 3 gün boyunca havuza ve denize girilmemesi tavsiye edilir. Güneşe çıkarken de koruyucularla çıkmak yerinde olacaktır. Uygulama öncesi ve sonrası mümkün olduğu sürece sigara ve alkol den uzak durulmalıdır. Özellikle sigaradan uzak durmaları kök hücrelerin daha hızlı yenilenmesi açısından oldukça önemlidir.

Not: PRP işlemleri gibi tıbbi uygulamalarının mutlaka doktor gözetimde uygulanması gerekir. Uzman hekimlerin bu tip işlemler için onay vermesi ve uygun bir şekilde yapılması önemlidir.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.