iyimi boyle bilgi sitesi

Japonya Büyük Kanto Depremi 1923

Eğitim 26 Aralık 2015
Japonya Büyük Kanto Depremi 1923

Japonyanın yaşadığı en ölümcül depremlerden biridir. 4 dakika kadar devam eden bu şiddetli deprem, 1 Eylül 1923’te, öğle saatlerinde (yerel saat ile 11.58’de) gerçekleşmiştir. Yaklaşık 8 Richter ölçeğinde olduğu tahmin edilmektedir. 48 saat içinde 273 yer sarsıntısı daha kaydedildi. Depremin merkez üssü ise, Japonya’nın en büyük adası olan Honşu üzerinde bulunan Kanto (Kwanto) bölgesiydi. Dünya tarihindeki en yıkıcı depremlerden biri olup, deprem bölgesindeki yerleşim alanları yerle bir olmuştur.

Deprem ve sonrasında özellikle Tokyo’da patlayan gaz borularından çıkan yangınlarda (büyük Tokyo yangını) 150.000’e yakın insanın öldüğü tahmin edilmektedir. Depremden  başkent Tokyo ve Yokohoma  şehirleri  de nasibini  alarak  büyük  yıkım gerçekleşmiş; Yokohama’da  yer  yarılarak  mahalleleri  yutmuş; yer kabuğu 2 metre kadar yükselmiş; 4.5 metre horizontal yer değiştirme gerçeklemiştir.

Izu ve Boso yarım adalarında 12 metrelik tsunami dalgaları görülmüştür. Hojo’da  kum  püskürmeleri  kaydedilmiştir. Ayrıca, depremden sonra oluşan tayfun ve dalgalar şehre hücum etmiş (tsunami), liman yakınındaki evler tamamen sulara gömülmüştür. Yarattığı tahribat sebebiyle, yoğun bir iç göç de başladığından 1930’lara kadar Osaka’nın nüfusu ikiye katlanmıştır. Öte yandan, deprem sonrası ülkeye kanunsuzluk hakim olmuş; ülkede yaşayan 6000 Koreli Japonların hışmına uğrayarak öldürülmüştü. Bu yönleriyle deprem Japon tarihinde ve kamuoyunda derin izler bırakmış; depreme dair kitaplar ve filmler hazırlanmıştır.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.