iyimi boyle bilgi sitesi

Finlandiya ve Türkiye Eğitim Sistemleri Arasındaki Farklar

Eğitim 20 Mayıs 2019
Finlandiya ve Türkiye Eğitim Sistemleri Arasındaki Farklar

Finlandiya ne yapıyor da PISA sınavlarında böyle başarılı oluyor. İlkokulda ödevin yasak olduğu, günde ortalama 4 saat ders olduğu ve  sınav diye bir şeyin olmadığı bir eğitim sistemi ile başarılı bireyler yetiştiriyorlar. Güney Kore, Singapur ve Finlandiya gibi ülkeler, eğitim konusunda Türkiye’ye büyük farklar atıyor. Peki neden, neler farklı bizde. Biraz araştırma yaptık ve aradaki birçok farktan bazı farkları sizlerle paylaşmak istedik.

Finlandiya ve Türkiye Eğitim Sistemleri Arasındaki 10 Fark

1- Bıktık şu ev ödevlerinden: Türkiye’de en başarılı öğretmen en çok ödev verendir anlayışı ne yazık ki hala devam ediyor. Ama Finlandiya’da öğrencilere ödev verilmiyor. Ödev de neymiş. Öğrenmenin yeri okuldur diyorlar. Türkiye’de ise öğrenciye üstesinden gelemeyeceği boyutta zorluk seviyesi maksimum olan ödevler veriliyor. Çocuk dersten soğuyor. Çocuk ödevi yapamıyor doğal olarak. Bu durumda velilere iş düşüyor. Aile ev ödevinden bırakın eğitimi, sosyal bağ bile kuramıyor.

2- Okul yaşı yenidoğan dönemine çekilsin: Biz okula başlama yaşını, çocuk çiş diyorsa okula gitsin modundayız. Finlandiya’da ise zorunlu okula başlama yaşı 7. Çocuk çocukluğunu yaşamadan okulda nedir. Berbat bir eğitim anlayışı ama Türkiye’de uygulanmaya devam ediyor. Minicik çocuklar oyun çağında okulda eziyet görüyor.

3- Sağlıksız kantinler: Finlandiya’daki okulların kantinlerinde su, süt ve meyveden başka hiçbir şey satılmıyor. Bizdeyse ne ararsan var. Her teneffüs çikolata ve fastfood yiyen çocukları 8 saat sırada oturtmaya çalışıyorlar.

4- Servis de neymiş: Türkiye’de çocuklar birkaç sokak ötedeki okullarına bile mutlaka servisle gidiyor. Finlandiya’da ise çocuklar birinci sınıftan itibaren okula yürüyerek veya bisikletle gidiyorlar. Bunu Türkiye’de denememek çok zor. Her gün haberlerde kaçırılan çocuklar oldukça bırakın servisi, insan çocuğunu koruma eşliğinde götürmek istiyor. Sağlıklı bir eğitim için sağlıklı toplum gerekiyor.

5- Sınav derdi bitsin artık: Türkiye’de birinci sınıf öğrencilerinin velileri “Bizim çocuk bugün Matematikten 95 aldı,” diye gururla gezerken, Finlandiya’da çocuklar sınav nedir bilmiyorlar. Buradaki öğrenciler ilk olarak 16 yaşına geldiklerinde ülke genelinde bir sınava giriyorlar.

6- Çocuklar eğitimin bir parçası: Türkiye’de öğrencilere çöp toplatsanız ertesi gün muhtemelen velileri okulu basıp olay çıkarır. Ama Finlandiya’da öğrenciler okulun tüm işlerini birlikte yapıyorlar. Yani Fin okullarında hizmetli yok, tüm işler öğrenciler tarafından yapılıyor. Böylece sorumluluk duyguları gelişiyor.

7- Sürekli ders stresi:  Türkiye’deki özel okullarda ders saati 8. Ama yetmediği için okul çıkışında etütler, hafta sonu kursları ve özel derslerle bu sayı günde 12-14 saate ulaşıyor. Finlandiya’da ise günlük ortalama ders saati 4 saat. Demek ki neymiş adam gibi bir eğitim sistemiyle günde 4 saat ders süresiyle başarı sağlanırmış.

8- Öğretmenlik saygın ve gözde bir meslek: Finlandiya’da öğretmenlik mesleği toplumun en gözde mesleklerinden bir tanesi! Öğretmenler master derecesi olanlar arasından seçiliyor. Finlandiya’da öğretmen olabilmek için üç aşamalı bir testten geçmek zorundasınız. Bu aşamalar arasında mülakat, ders anlatma gibi bölümler de var. Bizde ise saçma sapan KPPS ve siyasi kimliğinizi analiz etmeye çalışan mülakat sistemiyle öğretmen seçiliyor.

9- Öğretmenler ek iş yapmak zorunda değil: Finlandiya’da öğretmenlerin gelir düzeyi oldukça iyi. Kendi mesleği haricinde bir iş yaparak ek gelir elde etmeye çalışan öğretmen yok. Bizde de ek gelir için bir şeyler yapmayan öğretmen yok denecek kadar az. Çünkü aldıkları maaş faturalara bile yetmiyor.

10- Öğrencilere sus otur yerine diye bağırmıyorlar: Bizim sınıflarımızda eğer bütün öğrenciler yerlerinde oturuyor ve ses çıkmıyorsa, o sınıfın öğretmeni süperdir. Ama Finlandiya’da durum tam tersi. Fin eğitim sisteminde ders anlatan bir öğretmen yok. Hep birlikte etkinlik yapan sınıflar var. Bu yüzden Fin okullarındaki sınıflarda, “Ayakta gezinme evladım, sus ve otur yerine,” sözü pek duyulmuyor. Tahtaya kalkıp ceza alan da yok, bizde ceza alamadan okul bitiren yok.

Herkesi Sosyal Paylaşıma Davet Ediyoruz.

EN AZINDAN EĞİTİME BAŞLAMA YAŞI 7 OLSUN. ÇOCUKLARIMIZ ÇOCUKLUKLARINI YAŞASIN !!!

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.