iyimi boyle bilgi sitesi

Bağırsak Sağlığı İçin Tüketilmesi Gerekenler

Sağlık 11 Ocak 2018
Bağırsak Sağlığı İçin Tüketilmesi Gerekenler

Bedenimizin en önemli organlarından biri olan bağırsaklar, sağlıklı ve mutlu bir vücut için etkili olan milyarlarca yararlı bakteriyi içeriyor. Peki, sağlıklı bir bağırsak florası için nasıl beslenmeliyiz. Hangi tür besinleri tüketmek gerekiyor?

Bağırsak Dostu Yiyecekler

1- Çiğ sarımsak: Her derde defa sarımsak bağırsak dostu yiyeceklerin başında geliyor. Sarımsak bağırsakları temizliyor. Sağlıklı bir vücut için öncelikle sindirim sistemini iyileştirmek gerekir. Bu konuda antibiyotik etkisi yaratan sarımsak, içerdiği birçok vitamin ile bağırsaklarda bir savunma mekanizması oluşturur. Sebze ile pişirilen yemeklerde pişmeye yakın atılan 1 baş sarımsak ya da yemeklerin yanında tüketilen çiğ sarımsak bağırsak sağlığı için çok önemlidir. Sarımsağın mümkün olduğu kadar çiğ tüketmek gerekiyor. Eğer pişirilecekse de ısı 60 dereceden fazla olmamalıdır; çünkü yüksek ısı içerisindeki etken ve önemli bir madde olan “Allicin”i yok edebilir.

2- Lahana turşusu: Bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu bir özelliğe sahiptir. Lahana çok güçlü bir probiyotik kaynağıdır. Ev ortamında ve az tuzlu olarak yapılan lahana turşusu bağırsaklar için doğal temizleyicilerden biridir. Ev turşusunu kurarken tuz yerine sirke tercih edilmesi daha doğru olacaktır. İçeriğindeki vitaminler ve minerallerle faydalı bir kış sebzesi olan lahana; pişmiş, çiğ ya da turşu olarak tüketildiğinde bağırsakları temizler ve daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Lahana, zengin bir lif kaynağıdır.

3- Kemik suyu: Sağlıklı bir besin kaynağı olan kemik suyu, bağırsak duvarlarını onarıyor. Bağırsaklar normal fonksiyonlarını sürdürürken bakteri, toksin, virüs, ağır metal gibi birçok zararlı madde ile karşı karşıyadır. Bunun için bağırsakların sağlıklı kalabilmesi için güçlendirilmesi gerekir. Sağlıklı bir bağırsak florasında kemik sularının önemi çok büyüktür. Vitamin ve minarelerin dışında jelatin, doğal yağlar ve sağlıklı aminoasitler içeren kemik suyu bağırsakların onarılması ve güçlenmesi için oldukça faydalıdır. Kemik suları, yemeklere ve çorbalara eklenerek tüketilebilir.

4- Pırasa: .Çok güçlü bir probiyotik kaynağıdır. Pırasa, yararlı bakterileri çoğaltıyor. Bağırsak sağlığı için vücuttaki yararlı bakterilerin arttırılmasını gerekir. Yararlı bakterilerin arttırılmasında lif içeren doğal besinler en önemli yardımcılardır. Kış aylarının vazgeçilmez besini pırasa, bir çeşit lif olan inülini vücuda çokça sağlar. İnülin; bağırsaklarda sağlıklı bakterilere dönüşen, iyi bakterilerin beslenip, çoğalması için çok önemli bir maddedir. Pırasa mutlaka beslenme alışkanlığınızın içinde olmalıdır. Pırasa adeta bir sağlık kaynağıdır.

5- Antep fıstığı: Oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Antep fıstığı, bağırsak hareketlerini hızlandırıyor. Antep fıstığı, bağırsaklar için tam bir sağlık deposudur. Bağırsak kaslarının güçlenmesi, düzenli çalışması konusunda etkilidir. Gün içerisinde ara öğün olarak 12-15 adet tüketilen Antep fıstığı, günlük lif miktarını sağlar ve yararlı yağ asitleriyle de bağırsak hareketlerini hızlandırır. Antep fıstığı gibi polifenol içeren besinler bağırsaklardaki iyi bakterileri arttırıp kötü bakterilerin azalmasına destek olur.

Bağırsak sağlığı için probiyotiklerin önemi çok büyüktür. Bu konuda Probiyotik Nedir ve Faydaları Nelerdir linkini inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.