iyimi boyle bilgi sitesi

Tangşan Çin Depremi 1976

Eğitim 9 Aralık 2015
Tangşan Çin Depremi 1976

Çin depremleri içerisindeki en ölümcül depremlerden biridir. Etkisi uzun yıllar devam edecek yıkımlara yol açmıştır. Deprem, 28 Temmuz 1976 tarihinde, Çin’in kuzeydoğusundaki maden ve sanayi kenti Tang-Shan (Tangşan)’da, insanların tam da uykuda olduğu bir sırada, gece saat 03:45’te meydana geldi.

1976 Tangsan cin DepremiOrtalama 8 şiddetindeki sarsıntı sadece 23 saniye sürmesine rağmen, 30 km2 içindeki bütün evler ve binalar yıkıldı. Çünkü, depremin merkez üssü şehrin tam altındaydı ve bu yüzden de resmi rakamlara göre 255.000 (gerçekte bundan çok daha fazla, tahminen 500.000) insan ölmüş; 800.000’e yakın insan da yaralanmıştı.Bu deprem, muhtemelen son 400 yılın en çok ölü sayısı olan depremiydi ve ölü sayısına göre de, 1556 yılında yine Çin’de meydana gelen depremden sonra tarihin kaydettiği ikinci en büyük depremdi. Bu durum, tarihte en büyük ve ölümcül depremlerin Çin’de meydana geldiğini göstermektedir. Başkent Pekin’de dahi etkileri görülen deprem çok büyük hasar da yaratmıştı; demiryolu rayları bükülmüş, toprakta uzun yarıklar oluşmuş ve ekinler toprağa gömülmüştü.

Zayıf görünmek istemeyen Çin Komünist yönetimi bu depremin yıkımını ve ölü sayısını dünyadan gizlemek yolunu seçerek sansür dahil her şeyi denedi. Bu şekilde dış yardım da gelmeyince felaketin sonuçları daha da ağırlaştı. Dünya kamuoyu ise, depremin boyutlarını ancak yıllar sonra öğrenebildi.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.