iyimi boyle bilgi sitesi

Tabu Nasıl Oynanır

Güncel Bilgiler 3 Ekim 2018
Tabu Nasıl Oynanır

Kalabalık arkadaş grupları için oldukça eğlenceli bir oyundur. Tabu oyununun da kendine has kuralları bulunmaktadır. Tabu oyunun kendine ait bir oyun şablonu vardır. Tabu oyununda oyuncular bu şablon üzerinde piyonlarıyla ilerlerken şablonun üzerinde yer alan kutucuklarda yazan kurallar çerçevesinde oyunu oynarlar.

Tabu oyunu içerisinde yüzlerce kelime bulunduran kartlar bulunmaktadır. Oyunda amaç bu kelimeleri oyun kartında yazan kelimeleri kullanmadan anlam olarak karşıdakine anlatabilmektir.

Tabu Oyunu Nasıl Oynanır

1– Öncelikle 2 ayrı grup belirlenmelidir.

2– Oyunun oynanacağı tahtayı düz bir masaya koyarak kelimelerin bulunduğu kartları renklerine göre ayırarak hepsini bir alana yerleştirin. Kartların üzerindeki renkler mavi, kırmızı, yeşil ve sarı olarak ayrılmaktadır.

3– Her takım kendisi için bir piyon seçtikten sonra başlangıç noktasına bu piyonları yerleştirir.

4– Tabu setinin içerisinden çıkan mor Tabu kuklasını, kum saatini, kağıdı ve kalemi de bir köşede hazır tutulur.

5– Oyunda her takımda sırayla o gruba sıra geldiğinde anlatıcı olacak kişiler sırasıyla belirlenir. Her seferinde oyun döndükçe anlatıcılar değişerek herkesin oyunda aktif bir şekilde yer alması sağlanır.

6– Oyun paletinde sırayla ilerledikçe paletin üzerinde bulunan karelerin renklerine göre bir kart seçilir ve bu renklerin gerektirdikleri kurallar çerçevesinde oyun oynanır.

7– Oyun tahtasında yer alan çift zaman bonusuna gelindiğinde anlatım süresi çift süre olarak ayarlanır. Oyun süresi normalde 1 dakikadır. Çift süre bonusuna geldiğinizde 2 dakika sürede ne kadar çok kelime atlatırsanız o kadar çok puan kazanırsınız.

Tabu Oyunundaki Renklerin Anlamları

Sarı : Piyon sarı renkli hanede ise sadece kalem ve kağıt kullanmak serbesttir. Onun dışında sözlü anlatım, maskotlu anlatım ve mimikli anlatım kesinlikle yasaklanmıştır. Elinizdeki kartta bulunan kelimeyi yine altında bulunan kelimeleri ifade etmeyecek şekilde anlatmanız gerekmektedir. Sarı renkte oyunun süresi ise 2 dakikadır.

Kırmızı : Tabunun klasik oynandığı alandır. Kartınızda yazan kelimeyi, altında yazan ilgili kelimeyi ifade etmeden anlatmanız gerekmektedir. Eğer ki anlatım sırasında anlatıcı bir şekilde kullanmaması gereken kelimeyi kullanırsa Tabu‘nun maskot oyuncağı öttürülür ve grubun piyonu bir hane geriye götürülür. Sıra otomatikman karşı takıma geçer. Kelimenin bilinme süresi olarak takıma 1 dakikalık süre tanınır.

Yeşil : Anlatıcı olan oyuncu, anlatması gereken kelimeyi sadece 15 adet kelime sınırıyla anlatabilmektedir. Kartın üzerindeki tüm kelimelerin anlatılma zorunluluğu olduğundan kartın üzerindeki kelimeler grup tarafından bilinmeden bir diğer karta geçilememektedir. Eğer ki kartta yazan kelimeyi hiç anlatamayacağınızı düşünüyorsanız “pas” deme hakkınız vardır ancak bu sefer kelime sınırınız 15 kelimeden 14 kelimeye düşmektedir. Yeşil alanda ise toplam süreniz 2 dakikadır.

Mavi : Bu haneye gelindiğinde, anlatıcı elindeki karttaki kelimeyi anlatırken grup arkadaşlarıyla asla konuşamamaktadır. Anlatıcı, Tabu oyununun maskotu öncelik olmak koşuluyla çok zorda kaldığı zamanlarda sadece el – kol mimikleriyle kelimeyi anlatmak zorundadır. Mavi alanda ise toplam süreniz 1 dakikadır.

Tabu Oyununda Pek Uyulmayan ama Uyulması Gereken Diğer Kurarlar

Bu kurarlar Hasbronun yayınladığı kural kitapçığından direkt alınmıştır.

1– Birleşik kelimeleri, örneğin “Oyunbozan” kelimesini “oyun” ve “bozmak” şeklinde bölerek anlatamazsınız.
2– Eğer açılımları karttaki kelimelerden biriyse veya bu kelimelerden türetilmişse kısaltmalar kullanılamaz. Örneğin “televizyon” yerine “TV” diyemezsiniz.
3– Kartın üzerinde yazılı herhangi bir kelimeden türetilen kelimeler ipucu olarak kullanılamaz. Örneğin Tabu kelimeleri arasında “içmek” varsa “içki” veya “içecek” diyemezsiniz.
4– Patlama veya motor sesi gibi ses efektleri kullanılamaz; şarkı melodisi mırıldanarak veya şarkı sözleri söylenerek anlatılamaz.
5– Soru kelimesi örnek olarak “Hanımeli” ise “hanım” veya “el” diyemezsiniz.
6– Soru kelimesini anlatmak için onunla bağlantılı marka isimlerini kullanamazsınız. Örneğin “Motosiklet”i anlatmak için “Harley Davidson” diyemezsiniz.
7– Soru kelimesinin ses veya kafiye bakımından benzediği kelimeler ipucu olarak kullanılamaz. Örneğin “Künye”yi anlatmak için “Fünyeye benziyor” diyemezsiniz.
8– Tabu kelimelerini takım üyeleri söylese bile anlatıcı bu kelimeleri kullanamaz.
9– Türkçe dışında herhangi bir yabancı dili kullanarak kelime anlatamazsınız. Buna şarkı ya da film adları dahildir. Örneğin “örümcek adam” sorusunu anlatırken “spiderman” diyemezsiniz.
10– İşaret dili kullanılamaz. Örneğin “alkış” kelimesini anlatmak için ellerinizi birbirine vuramazsınız.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.