iyimi boyle bilgi sitesi

Suriye Topraklarında Hangi Medeniyetler Yaşadı

Güncel Bilgiler 5 Temmuz 2015
Suriye Topraklarında Hangi Medeniyetler Yaşadı

Suriye devletinin bugünkü topraklarının bulunduğu Mezopotamya’nın bereketli ovaları üzerinde tarih boyunca birçok medeniyet kurulmuştur. 1922 yılına kadar Suriye adıyla herhangi bir devlet veya beylik kurulmamıştır. Suriye’nin bulunduğu coğrafyada birçok devlet kurulmuştur. Bunlardan bazılarını inceleyeceğiz.

Samiler, ülkeye ilk yerleşenler Hazret-i Nuh’un oğlu olan Şam’dan türeyen ve Sami dilini konuşan Samilerdir.

İslam dininin Suriye’ye hakim olmasına kadar bu bölgede hakim olan güçler ise;

Amoritler, Fenikeliler, İbraniler, Hititler, Persler, Makedonyalı İskender, Roma ve Bizans imparatorlukları olarak sayabiliriz.

Hazret-i Ebu Bekir’in halifeliği devrinde, Suriye topraklarına gönderilen İslam orduları, Hazret-i Ömer zamanında 635 yılında bu bölgeyi fethetti. Bu tarihten sonra bu bölge bir İslam devleti bölgesi oldu. 662 yılında Emevî devleti bu bölgede kuruldu. Zamanın önemli devletlerinden olan Emevîlerin başkenti Şam şehri oldu. Dört Halife döneminden sonra Müslüman Arap İslam Devleti’ne egemen olan hanedan Ali bin Ebu Talib’in 661 yılında öldürülmesinden sonra başa geçen Emevîler, 750 yılında Abbâsîler tarafından yıkılıncaya kadar hüküm sürdü.

Abbasiler,Emevîlerin iktidarı Hazreti Muhammed’in amcası Abbas bin Abdülmuttalip’ın soyundan gelen Abbâsîlerin, Emevî yönetimine karşı ayaklanarak 750 yılında halifeliği ve iktidarı ele geçirmesiyle son buldu . Bu tarihten başlayarak Abbâsîler 1258 yılına kadar İslam dünyasının büyük bölümüne egemen oldular

Suriye toprakları sürekli el değiştirmiştir. Suriye’de tarih boyunca Kenanlılar, İbraniler, Aramiler, Asurlular, Babilliler, Persler, Yunanlar, Romalılar, Bizans, Emevîler, Abbâsîler, Eyyubiler, Selçuklular, Memlûklular, Haçlılar ve Osmanlı Devleti tarafından yönetilmiştir. Suriye’nin başkenti Şam, Emevi İmparatorluğu’nun merkezi ve Memlûk Devleti’nin bölgesel yönetim merkeziydi. Memlükler o dönemin en güçlü devletlerinden biriydi. Şam, 1260 yılında Memlük Sultanlığı’nın başkenti olmuş, 1400 yılında Timur tarafından saldırıya uğrayıp yok edilmiştir. 1517’de Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine girmiş ve 403 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu tarafından yönetilmiştir. I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyetinden çıkmıştır. 1920 yılında gerçekleşen Fransa-Suriye Savaşı sonucunda Suriye bağımsızlığını kaybetmiş ve 1920’den 1946’ya kadar Fransa yönetiminde kalmıştır. Suriye 1946 yılında kendi bağımsızlığını ilan etmiştir. Uzun yıllar istikrarsız bir yönetim sonucu ülke halkı çok zor yıllar yaşamıştır. Ülkede yaşayan farklı mezhepler arasında sürekli sorunlar çıkmıştır. Suriye’de bulunan mezhepler içerisinde Sunni, Alevi, Hristiyan, Druzi ve Yezidiler çoğunluktadır. 2015 yıllarına Suriye devleti iç çatışmalar sebebi ile bölünme sürecine girmiştir.

Suriye’de Etnik Yapı ve Dini Dağılım

Etnik Gruplar: Suriye nüfusunun % 77-83’ü Araplardan oluşur; % 7-8’i Kürt, % 5-6’sı Türk, % 2’si Ermeni, % 1 Çerkes, % 1’i ise Filistinli ve Iraklı mültecilerdir.

Dini gruplar: Sünni (% 74), Nusayri (% 12), Hristiyan (% 10), Dürzî (% 3) ve az sayıda diğer Şiî İslami hizipler (İsmailî, Câferî), çok az sayıda da Yahudi ve Yezidi bulunur.

Ülkede yaşanan iç savaş sebebi ile komşu ülkelere çok büyük oranlarda göç vermektedir. Ülkede milyonlarca Suriyeli hayatını kaybetmektedir.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.