iyimi boyle bilgi sitesi

Okey Nasıl oynanır

Güncel Bilgiler 8 Kasım 2019
Okey Nasıl oynanır

Okey oyunu, 106 tane özel okey taşı ile oynanır. Oyunu oynamak için ise taşların üzerine konduğu 4 adet de ıstaka ismi verilen tahta gereklidir. Okey oyunu az 2 en fazla 4 kişi ile oynanır. Okey oyununun geçmişi 1930’lu yıllara dayanır. Modern okey oyununun öncüsü olan bir oyunu, 1930’ların başlarında Filistin’e göç eden, Romanya doğumlu Rummikub Ephraim Hertzano adında bir Yahudi tarafından icat edilmiştir. İlk oyun setini el yapımı olarak ailesi için evinin arka bahçesinde imal etti. Oyun rummy ve mahjong karışımı bir oyundu. Bu oyun zamanla günümüzde oynadığımız Okey oyununa dönüştü.

Okey Oyunu Nasıl Oynanır

okey-oynamak1- Taşların dizilimi: Öncelikle “okey taşları nasıl dizilir” ona bakalım. Oyuncular ilk olarak masadaki taşları iyice  karıştırırlar ve 5’erli olarak dizerler. 105 adet taş 5’li şekilde dizilir ve belirli bir düzen şeklinde, oyun taşlarının dağıtımını yapacak kişinin önüne konulur. Ortada kalan 106. taş ise, okey belirlendikten sonra onun eksiğini kapatacak olan taştır.

2- Okey taşının belirlenmesi: Birçok oyunda olduğu gibi okey oyununda da bir zara ihtiyaç duyulur. Bu zar oyunda taşların dağıtımında ve okey taşının belirlenmesinde kullanılır. Dağıtım yapacak kişi iki el zar atışı yapar. Dağıtıma nereden başlanılacağını belli etmek amacı ile yapılan zar atışlarından birincisi, 5’erli perlerden(dizili taşlar) hangisinden başlanacağını tayin eder. İkinci zar sonucu ise, 5’erli perlerden hangisinin o el ki okey taşı olduğunu belirler. Okey taşı açık olarak 5’erli perin en üstüne konulur ve taş servisi başlatılır. Okey açılmış olan taşın bir üst rakamıdır.

Kafalar biraz karışmış olabilir. En iyisi bir örnek verelim.

Örnek: 2 kere zar atıyorduk, ilk zar taşı nereden dağıtmaya başlayacağımızı söyleyecek. Mesela 4 attınız. Önünüzde dizili taşların en başından 4 ileri sayın ve 4. dizilmiş 5’li taşın üzerine gelin. İşte okeyi bu dizinde bulacağız.

2. kez zarı bir daha attık ve 3 geldi diyelim. ayırdığınız dizinden en alttan sayarak 3. taşı açın. Açılan taş kırmızı 7 olsun, bu el boyuncu okey taşı kırmızı 8 olacaktır. Neden 8 diyorsanız. Açılan taşın aynı renginin bir fazlası OKEY taşıdır. Açılan taş ise GÖSTERGE taşıdır.

3- Taşların dağıtımı: Sıra geldi “okey taşları nasıl dağıtılır” kısmına. Okey taşı tayin edildikten sonra, dağıtımı yapan oyuncu sıra ile taş servisi işlemine başlar.Okey taşının hemen sağındaki ilk 5’li sağ taraftaki oyuncuya verilir. 4 set dizi atlanır ve sıradaki 5’li ikinci oyuncuya servis edilir. Aynı sistematik oyunculara 10 taş servis edilene kadar devam edilir. Son set serviste ise, dağıtım oyuna başlayacak oyuncuya 5 taş, diğer oyunculara 4 taş şeklinde yapılır. Ve ortaya oyuncuların çekmesi için, en az 10 okey taşı kapalı olarak konulur. Her oyuncuda 14 er taş olmalıdır. İlk taş atacak kişiye sadece 15 taş verilir. 15 taşı olan ilk oynayacak kişi yerden taş çekmeden elindeki taşlardan işe yaramayan 1 taşı direk yere atar. Sonraki oyuncu yerdeki taşa ihtiyacı varsa alır yoksa da yerden kapalı olan taşlardan birini çeker.

okey-oyunu-oyna4- Taşların ıstakada dizilimi: Oyunda 1-2-3 gibi perler ve/veya 6-6-6 gibi aynı rakamlardan oluşan perler yapma esasına dayalı dizim gerçekleştirilir. Kırmızı 7 ve sarı 7 okey sıralamasında bir önem arz etmez iken bu ikilinin yanına gelen, mavi 7 ile beraber anlamlı bir sıralama elde edilmiş olunur.

Sayı sıralamasında ise, rakam sıralaması esastır. 1’den 13 rakamına kadar giden okey taşları, sırası ile dizilimi yapılabilir.

Örnek: Mavi 5-6-7 -8 gibi rakam sıralama diziminde, aynı sayı dizimindeki gibi 3 ve üstü dizilimlerde olmalıdır. 13’den sonra tekrar 1 rakamı kullanılabilinir. Ancak 13-1-2 kullanılamaz. 11-12-13-1 anlamlı ve geçerlidir.

Oyuncu eline gelen karışık taşları kendi mantığı doğrultusunda dizer ve elinde en az işe yarayacak olan taşı yan taraftaki oyuncunun önüne yere açık bir şekilde atar. Sırası gelen oyuncu ya rakibinin yere attığı taşı kendi ıstakasına alır, yada yerden kendisi taş çeker. Karar tamamen oyuncuya aittir. Aynı şekilde oyuncuda kendi karar verdiği taşı seçer ve elindeki en işe yaramayan taşı yan taraftaki oyuncunun önüne bırakır. Oyun bu şekilde devam eder.

5- Okey de gösterge kullanımı: Okey gösterge taşı, dağıtıma başlamadan önce belirlenen taşın bir diğer eşidir. Yani bu taştan 1 adet vardır. Okey de göstergenin kullanılması için, oyuna henüz başlanmamış olması yani yere taş atılmamış olması gerekir. Örneğin dağıtım sırasında açılan taş mavi 5 diyelim. O zaman gösterge taşı da mavi 5’tir. Elinde mavi 5 olan gösterge deyip herkese mavi 5’i gösterir ve kendisi hariç diğer oyunculardan 1 puan düşülür. Bu arada bu örneğe göre okey ise mavi 6’dır.

6- Sahte okey kullanımı: Yalancı okey her el değişen okey taşı yerine kullanılan taştır. Örnek vermek gerekirse o el okey taşı turuncu 6 olsun. İki çift yalancı okey bu el boyunca turuncu 6 olarak kullanılacaktır.

7- Okey kullanımı: Oyunda eksik olan her yerde kullanılabilinen okey, bir nevi joker olarak da tanımlanabilinir. Sıralı per veya aynı rakamlardan oluşan perlerinizde eksik olan her taş yerine okey taşını koyabilirsiniz. Okey taşını diğer taşlarla karıştırmamak için ıstaka üzerinde arkası kapalı olarak koyabilirsiniz. Böylelikle yanlışlık yere atmazsınız.

8- Okey de çifte gitmek: 106 adet taştan oluşan okey setinde, her renk ve 1’den 13’e kadar sıralı olan dizinden iki adet seri bulunmaktadır. Okey de çifte gitmek şans ve oyun takibine dayalıdır. Ancak okey de çifte gidip bitmeyi başaran oyuncuların kazanacağı puanda çift olacaktır. Yani oyunda yere okey atarak bitirmek gibi etkilidir.

Bu yüzden okey de çifte gitmek oyunun sonucunu direk olarak etkileyen bir stratejidir. 14 taştan oluşan oyuncu ıstakasında, çifte giderek oyunu bitirmek için, 7 çift taş toplamak gereklidir. Okey taşını çift yapmaya çalıştığınız taşın yanında çift olarak kullanabilirsiniz. Çifte giden oyuncuların taş takibini çok iyi bir şekilde yapmaları gerekmektedir. Yanlış şekilde taş takibi, çıkmış olan taşın çiftini beklenmesi anlamına geleceği gibi, çifte bitmeyi zorlaştırır.

9- Okey de el bitirme: Okey oyununun son aşamasına geldik. Okeyde elinizi bitirmeniz için elinizdeki tüm perlerin okey kurallarına uygun nizami bir şekilde dizilmesi ve son taşı yere atarak ıstakanızdaki perleri oyunculara göstermeniz gereklidir. Eğer çifte gitti iseniz, 7 adet çift yapmanız gerekmekte. Normal oyun modülünü tercih etti iseniz, elinizdeki tüm taşların sıralanması gerekmektedir. Okey atacaksanız, bitme taşı olarak okey taşı yere atılır. Bu hamle diğer oyunculardan 2 kat fazla ceza puanı anlamına gelmektedir.

Örnek: Elinizdeki ıstakada 3,4,5,6,7 ve 3333 ve 9,10,11,12,13 gibi bu elle bitebilir. Bunun gibi birçok varyasyon yapabilirsiniz.

İlk önce elindeki tüm taşları per yapan oyuncu, o elin galibi sayılır. Okey, oyun başlamadan önce belirlenen bir ceza puanı tabelası içerisinde gelişir. Biten oyuncu, diğer oyuncuların puanlarını azaltır. İlk önce puanını 0 yapan oyuncu oyunun yenileni olurken, masadakilerden birinin puanı 0 olduğu anda en yüksek puandaki oyuncu o elin galibi sayılır. El açma işleminden sonra, taşlar ters çevrilir ve karıştırılarak diğer oyuna hazırlık yapılır.

Okey Oyununda Puanlama Nasıl Yapılır

Oyun ceza puanı oyunun başında oyuncuların ortak kararı ile belirlenir. Bu puandan ceza puanları sırayla düşülmeye başlanır. Okey de puanlama aşağıdaki şekilde yapılabilir.

Normal Bitme, Yani Yere Okey Atmadan Bitme: Oyunculardan birinin elindeki bütün okey taşlarını sıralı perler halinde tamamlaması ve ıstakasını yere açması ile gerçekleşir. Ceza puanı: 2 dir. Diğer oyunculardan 2 şer puan düşülür.

Örnek: Oyuna başlamadan önce oyunun kaç puan üzerinde düşüleceğine karar vermeniz gerekir. Genellikle 20 veya 30 dan düşülür. Mesela siz ilk eli kazandınız. 20 den düşülecek varsayalım, siz kazandığınız için sizin puanınız düşmez siz yine 20 de kalırsınız. Diğer kaybeden oyunculardan 2 şer puan düşer ve onların puanı 18’e iner.

Okey Oyununda Çifte Bitme: Oyunculardan birinin elindeki tüm taşları çift halinde tamamlaması ve 7 çifte ulaşması ile gerçekleşen olaydır. Ceza puanı: 4’tür.

Okey Atma: Eğer bir oyuncu ıstakası üzerindeki taşları sıralı perler halinde tamamlamış ve yere atacağı boşta kalan son taşı okey ise, bu hamleye okey atmalı bitme denilir. Ceza puanı: 4’tür.

Çifte Bitme ile Okey Atma: Karşınızdaki oyuncuları darmadağın etmek için biçilmiş kaftandır. Adamı hasta eder. Bu durum, okey oyununun cezası en yüksek olan, ancak bitme ihtimalide en az olan oyun bitimi. Eğer bir oyuncu ıstakasında 7 adet çift tamamlamış ve yere atacağı taş oyunun o el ki okey taşı ise, bu hamleye çifte gidip yere okey atmak denilir. Ceza puanı: 8’dir. Rakibin halini siz düşünün artık :)

Gösterge Cezası: Okey de gösterge gösteren oyuncunun haricindeki diğer oyunculardan 1’er puan düşülür.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.