iyimi boyle bilgi sitesi

Mülakatta Yapılması ve Yapılmaması Gereken Şeyler

Eğitim 21 Eylül 2015
Mülakatta Yapılması ve Yapılmaması Gereken Şeyler

mulakat-basari-yontemleriBirçoğumuz okulu bitirip iş hayatına atıldığımızda daha idealist ve hevesliydi; ancak bir o kadar da deneyimsizdi. İş başvuruları, olumlu ve olumsuz geçen mülakatlar ve çalışma hayatı vs. derken tecrübe edindik ve artık yeni iş başvurularımızda yapmamız ve yapmamamız gerekenleri biliyoruz. Bir de hayata yeni atılan genç, dinamik, hevesli ancak şimdilik tecrübesiz, iş hayatına yeni atılacak arkadaşlarımız mevcut. Hayatta en iyi öğrenme yolu tecrübe etmektir ancak bu öğrenme yöntemi, sonuç olumsuz olduğunda can sıkıcı ve can yakıcı olabilir. Onun yerine daha akıllıca olan öğrenme yöntemi ise başkalarının deneyimlerinden faydalanmaktır. İlla kendi başımızdan geçmesine gerek yok değil mi? Başkaları zaten uğraşmış ve sonucu öğrenmiş ne gerek var bir de acı çekmeye :) Onların sonuçlarını gözlemlemek ve ders çıkarmak daha akıllıca. Bu yazı da iş başvurusu yapan ve mülakata girenlerin tecrübelerinden derlenerek siz okuyucularımız için yazıldı. İşte iş başvuruları ve mülakatlarda yapılması ve yapılmaması gereken bazı önemli noktalar:

İş başvurusu ve mülakatta dikkat edilmesi gereken şeyler:

  1. İşinizi sevin. Bu en önemli maddedir. Sevdiğiniz, ilgi ve yeteneklerinize uygun mesleği seçmek, hayatta başarılı olmanın en önemli püf noktasıdır. Eğer sevdiğiniz işi yapıyorsanız karşınıza çıkan tüm zorlukları aşmak için tüm gayreti yılmadan gösterebilirsiniz. Ama sevmediğiniz bir işi yaparsanız her gün şikayet eder, kısa sürede yorulur ve bir süre sonra tahammül edemezsiniz; yılar ve mücadeleyi ve kaliteli iş yapmayı bırakırsınız. Maddi durumunuz gelecekte iyi olsun istiyorsanız sevdiğiniz işi yapmanızı tavsiye ederiz. Çünkü ancak sevdiğiniz işte çok kaliteli ve aranan biri olabilirsiniz.
  2. İş başvurusu yapmadan önce bilinmesi gereken en önemli şey, beklentinizi çok yüksek tutmayın. Evet, kazanacağınız parayla yurt dışı seyahatleri yapmak istiyor olabilirsiniz veya spor bir araba almak hayaliniz olabilir ama siz henüz işe başlıyorsunuz. Kendinize kısa ve uzun vadede planlar belirleyin ve gerçekçi olun. Ayrıca uzun vadeli planlarınızı mülakatta dile getirmenize gerek yok. Potansiyel yöneticileriniz gerçekçi kişilerle çalışmak ister. Hem o anda biraz komik bir duruma düşebilirsiniz hem de gerçekçi olmadığınızı düşünebilirler.
  3. Çalışacağınız işin zorlukları olacağını bilmelisiniz. Belki okul başarısı iyi olan bir öğrenciydiniz ve işinizi de seviyorsunuz. Buradan meslek hayatınızda her şey sizin elinize altın tabakla sunulacağı çıkarımını yapamayız. Siz başarılı, istekli, hırslı bir insan bile olsanız o işe yeni başladınız ve ayrıntılarını yaşadıkça göreceksiniz. Bu anlamda o işte çok çalışmanız ve pişmeniz gerektiğini bilin. Havalı değil, akıllı olmanız gerekir.
  4. İlk izlenim önemlidir. Hem kılık-kıyafet, hem de sizin duruşunuz, tavır ve davranışınız sizinle ilgili karşıdakinin ilk izlenim sahibi olmasını sağlar.
  5. Kılık-kıyafetiniz yerinde olsun. Artık bunu bilmeyen yoktur ama gittiğim pek çok mülakatta hala gördüğüm ve çok şaşırdığım hala bunu bilmeyen ya da önemsemeyen kişiler olduğu. O gün işin durumuna göre daha şık giyinmelisiniz. Eğer gündelik kıyafetlerle giderseniz o işi ve orada işe alımdaki kişileri önemsemiyor gibi görünürsünüz. Kimse kendini ve işini umursamayan birini işe almaz.
  6. Beden dilinize dikkat edin. Bu aslında en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden biridir. O işe alınmak istiyorsanız açık, net ve kendinize güvenli olun. Çünkü siz kendinize güvenmezseniz onlar da sizin o işi yapamayacağınız izlenimine kapılırlar.
  7. Dik oturun, oturduğunuz koltuğa yayılmayın elbette ama o koltuğa sırtınızı yaslayın. Çünkü siz, size verilecek koltuğa sahip çıkmaya geldiniz. Koltuğun ucunda oturan, elleriniz önünüzde ve birbirini sıkı sıkıya kavramış ya da dizlerini, bacaklarını sürekli hareket ettiren biri gergin ve muhtaç bir görüntü yaratır. Siz, o işi en iyi yapabilecek nitelikte olan kişisiniz. Sizi almayıp da kimi alacaklar izlenimini vermelisiniz.
  8. Rahat ama güvenli olmaya gayret edin. Heyecanlı olmanız çok normal ama bu elinizi ayağınıza dolaştırmadıkça, kontrol edebildiğiniz sürece sorun değil. Siz elinizden geldiğince soğukkanlı olun ve sorulan sorulara mantıklı cevaplar vermeye çalışın.
  9. Üslubunuza dikkat edin. Evet, açık ve net cevaplar verin ama gerçekçi olurken de gerçekleri düzgün bir ifade ile dile getirin. Sizin için nasılsa öylece şak diye söylemeyin. Sizin hakkınızda yanlış düşüncelere kapılmalarına mahal verecek cümleler, sonradan “keşke öyle söylemeseydim de şöyle deseydim” diye kendinizi yiyip bitirmenize sebep olabilir.

 Peki yapılmaması ve söylenmemesi gereken şeyler nelerdir?

 

mulakatta-yapilmasi-gereken-seylerKurumunuzda ne iş yapacağım?  Aman Allah’ım! O işe başvuruyorsunuz ama ne iş yapacağınızı, neye başvurduğunuzu bilmiyor musunuz? Böyle bir cümle kurduysanız arkanızı dönün ve kendiniz çıkın :)

Ne iş olsa yaparım. Niteliği bu kadar düşüren başka bir cümle yoktur sanırım.

Şu kadar ücret talep ediyorum. Ne kadar ücret talep ettiğiniz konusuna gelindiğinde siz bir ücret söylemeden önce onların verebileceğini ve imkanlarını öğrenin.

Ücret beklentim esnek. Ücret konusunda esnek olmak gerçekçi olmadığınızı düşündüren bir başka husustur. Çünkü ücret genellikle anlaşmazlıklara ve görüşmenin tıkanmasına  bile sebep olan bir durumken siz, sizin için pek de sıkıntı olmadığını söylüyorsunuz. Beklentinizi net bir şekilde dile getirin. Sonradan ücret size az görünmesin ve bu detay kafanıza takılıp çalışma motivasyonunuzu bozmasın.

Önceki yöneticilerinizle ilgili olumsuz şeyler söylemeyin. Gerçekten önceki çalıştığınız yerde yöneticilerinizden kaynaklanan sorunlar yaşamış olabilirsiniz. Ama bundan bahsetmek sizin kötü biri gibi algılanmanıza sebep olur. Ayrıca onlarla geçinmeyi başaramamış gibi de görünürsünüz ve bu da sizin profesyonelliğinizi zedeler. Daha önce bu sebeple işe alınmayan biri olarak kesinlikle bunu dile getirmemenizi tavsiye ederim. :)

Çok mükemmeliyetçi olduğunuzu söylemeyin ve tavırlarınızla da bunu yansıtmayın. İş verenler genelde işin pratik yapılmasına ve o işin zamanında yetişmesine önem verirler. Siz de mükemmeliyetçi olduğunuzu söylerseniz fazla ayrıntıcı olduğunuzu ve işleri zamanında yetiştiremeyeceğinizi düşünebilirler. Ayrıca kendinizi iyi göstermek istiyormuş gibi de görünebilir ki bu da oldukça klişedir.

“Geç kaldığım için özür dilerim.”  v.b. cümleler kullanmayı aklınızdan bile geçirmeyin. İş verenler zamanında işe gelen çalışanlar isterler. Sizse ilk günden geç kalmışsınız. Emin olun “Sizi ve işinizi zerre kadar umursamıyorum.” diye yüzlerine haykırsanız bu davranışınız kadar etkili olamaz. Üzgünüz bu işi baştan kaybettiniz.                                     

Bu işe çok ihtiyacınız olsa bile bunu dile getirmeyin. Çünkü bu kendi sorununuz. Bunu ifade ettiğinizde ise gerçekçi değil duygusal bir tablo çiziyorsunuz.

“Hiçbir sorum yok.” gibi bir cümle de kurmayın. O iş yerindeki detayları bilmek hakkınız. Çekinmeyin ve bunları sorun. Onlar sizi işe alıyor olabilirler ancak siz de orada ve oradaki iş arkadaşlarınızla gününüzün büyük bir kısmını, saatlerinizi geçireceksiniz. Ayrıca sizi bu kadar meraksız ve hazırlıksız gösteren başka bir cümle daha olamaz.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.