iyimi boyle bilgi sitesi

Localhost Nedir

Bilim ve Teknoloji 17 Haziran 2015
Localhost Nedir

Eğer bir site yöneticisi olacaksanız mutlaka bilmeniz gereken konulardan biri de Localhost’dur. Peki lokalhost nedir, öncelikle bunu anlamamız gerekiyor. Localhost, kendi bilgisayarınızda internet ortamına ihtiyaç duymadan, siteniz için gerekli her türlü düzenlemeyi basitçe yapabileceginiz bir sistemdir. Özellikle sitenizi yayınlamadan önce localhost ile inceleyebilirsiniz. Aynı zamanda tema çalışmalarınızı deneyebileceğiniz yerel bir İnternet sistemidir. Örneğin, bir internet sitesi açacaksınız ama henüz siteniz hazır değil, temanız istediğiniz gibi değil bu yüzden de sunucu da hemen yayınlamak istemiyorsunuz. İşte bu durumda bir hosting şirketine ihtiyaç duymadan sitenizi bilgisayarda localhost sunucusunda çalıştırabilirsiniz. Sitenizi sadece siz görürsünüz ve sitenizin sorunlarını çözene kadar localhost ortamında çalışabilirsiniz. Kısaca özetlemek gerekirse;  localhost, internet siteleri için dünya genelinde yayınlanmadan önce kullanılan bir test etme yöntemidir.

Bilgisayara Localhost Kurulumu;

Öncelikle bilgisayarınıza bir server kurmamız gerekiyor. Sizlere önerebileceğim server ise öncelikle WampServer programıdır. Son derece basit kullanımı olan ve içerisinde tüm gerekli yazılımları paket halinde bulunduran ücretsiz bir programdır. Eğer bu programı kullanmak istemezseniz AppServer veya Xampp server önerebilirim. Ayrıca Php, Mysql ve PhpMyAdmin kurmanıza gerek yoktur, çünkü wampserverda tüm gerekli yazılımlar hazırdır. Tek yapmanız gereken wampserver yazılımını bilgisayarınıza indirmek ve aktif etmektir.

Wampserver Nasıl Çalışır; Wampserver programını açtıktan sonra, bilgisayarınızın ekranının sağ alt kısmında çıkan ikona mouse ile sol tıklayıp oradan www dizinine gidebilirsiniz. Burası sizin çalışmalarınızı yapabileceğiniz ve dosyalarınızın saklandığı yerdir. Eğer daha önce ftp kullandıysanız bilirsiniz, ftp’ye sitenin dosyasının bulunduğu yer www bölümüne sitenizin tema dosyalarını koyarsınız, bunu Localhost sisteminde Wampserver sayesinde C:\Wamp\www“. klasörüne koyabiliyoruz. www klasörünün içerisine attığınız tüm PHP ve diğer türdeki dosyalara http://localhost adresinden ulaşabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, www klasöründe Wamp’ın varsayılan olarak eklediği index.php’nin içini silerek içine aşağıdaki kodları yazdığımda ” <?php   echo “merhaba adamım iyi mi böyle “;?>” şöyle bir sonuç ile karşılaşırım. browserdan http://localhost/index.php adresine girdiğinizde yaptığınız değişikliği hemen görürsünüz. Yaptığınız değişiklik sonucunda “merhaba adamım iyi mi böyle ” yazısını görürsünüz. Yine aynı klasöre örneğin deneme.php diye bir dosya açtınız diyelim bunun içerisine yazdığınız kodların sonucunu, http://localhost/deneme.php yazarak görebilirsiniz. Database girişi için http://localhost/phpmyadmin/ adresini kullanabilirsiniz.

Wampserver sayesinde Database ile ilgili işlemleri de kolaylıkla yapabilirsiniz. Bunun için wampserver üzerinde bulunan wampserver phpmyadmin kısmına bastığınızda database sistemine girebilirsiniz. Burada dilediğiniz database işlemini rahatlıkla yapabilirsiniz. Wampserver kullanmanın faydaları saymakla bitmez, mesela wordpress sistemini kurmak istiyorsunuz, yine wampserver ile wordpress ve diğer internet scriptlerini kurabilirsiniz. İnternet ortamında bir sunucu da ne yapabiliyorsanız, Wampserver Localhost sisteminde aynısını yapabilirsiniz.localhost-kullanimi

 

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.