iyimi boyle bilgi sitesi

Karpuz Çekirdeğinin Faydaları

Güncel Bilgiler 5 Ağustos 2015
Karpuz Çekirdeğinin Faydaları

Karpuz sıcak yaz günlerininde bolca tüketilir. Serinletici etkisinin yanında sayısız faydası olan karpuz ve çekirdeğinin sağlığımıza katkısı çok büyüktür. Beslenme uzmanı Selma Uçar’ın verdiği bilgiye göre karpuz aç karnına ve çekirdekleriyle birlikte yenildiğinde böbrekler ve kalp için son derece yararlı oluyor.

karpuz cekirdegi faydalariFlorida State Üniversitesi tarafından yapılan güncel bir araştırmaya göre karpuz kilolu kişilerde yüksek tansiyonun düşürülmesine etkili bir şekilde yardımcı oluyor. 13 orta yaşlı, aşırı kilolu ve hipertansiyon hastasının katılımıyla 12 haftalık bir süreyi kapsayan araştırmada karpuzda bulunan L-citrulline’in hem dinlenir haldeyken hem de hareketli olduğumuz anlarda aorta olan basıncı azalttığı tespit edilmiştir.

Bazı beslenme uzmanlarına göre karpuz çekirdeği karpuzun en değerli yeridir. Karpuz çekirdeğinin faydaları saymakla bitmez.

karpuzun faydalariKarpuz Çekirdeğinin Bilinmeyen Faydaları

– Karpuz çekirdeği içinde bulunan ‘cucurbocitrin’ isimli madde kan basıncını düşürmeye yardımcı oluyor. Özellikle hipertansiyon hastaları için çok faydalı bir yiyecek. Bunun için karpuzun çekirdeklerini dişlerinizle kırarak tüketin. Karpuz çekirdeğini çiğneyerek yediğinizde karpuzun içindeki likopen maddesi kalp krizine karşı sizi koruyor. Karpuz çekirdekleri kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir.

– Karpuz çekirdekleri vücudumuzun ihtiyaç duyduğu amino asitleri karşılar. Ayrıca vücudumuz için gerekli bir mineral olan magnezyum acısından oldukça zengindir. Günlük ortalama 100 gramlık karpuz çekirdeği tüketimi çok iyi miktarda magnezyum ihtiyacını karşılar.

– Karpuz çekirdekleri cilt sağlığı için faydalıdır. Karpuz çekirdekleri sivilce sorunlarına karşı iyi gelir, cildi yumuşatır. Karpuz çekirdeği, saçların kırılmasını engeller ve saç dökülmesi sorunun çözümüne katkı sağlar. Güzel ve sağlıklı bir cilt için bol karpuz ve karpuz çekirdeği yiyebilirsiniz.

– Karpuz çekirdeği B vitamini açısından oldukça zengindir. Karpuz çekirdeği, sinir sitemini ve bağışıklık sitemini güçlendirirler. Ayrıca hafıza zayıflığı çekenler içinde çok faydalıdır. Karpuz çekirdekleri yemek hafızayı kuvvetlendirir.

– Karpuz çekirdekleri şeker hastalarına da iyi gelir. Ama çekirdeği yemek yerine, bir litre suda 45 dakika kaynatılarak günde bir bardak şeklinde tüketilmelidir.

– Karpuz çekirdeğinin büyüme hormonlarını tetikleyen özellikleri vardır. Ayrıca glukamik asit ve kas ve kemik yapısının oluşumu için önemli olan lizinin adlı protein yapı taşını içermektedir. Vücut Geliştirme sporuyla uğraşanlar için yapay protein tozlarından daha faydalıdır.

– Karpuz çekirdeği içeriğinde fosfor, demir, potasyum, sodyum, bakır, manganez ve çinko gibi önemli mineraller de bulunmaktadır.

karpuz cekirdegi yagiKarpuz Çekirdeği Yağı

ülkemizde üretimi pek fazla yapılmayan bir yağ türüdür. Üretimin yapılmamasının en büyük sebebi tanıtım yetersizliği. Ülkemizde karpuz yağı hakkında yeterli bilgi yoktur. Üzerinde araştırma yapılması gereken bir yağ olan karpuz çekirdeği yağı yurtdışında çok değerlidir. Karpuz çekirdeği yağı kilogram fiyatı yurtdışında 30-40 dolar arasında değişiyor. Saflık yüzdesi ise fiyatı değiştiriyor. Karpuzun çokça yetiştiği ülkemiz için güzel bir yatırım aracı olabilir.

Karpuz Çekirdeği Nasıl Yenilebilir ?

Yurdumuzun özellikle Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin gibi şehirlerinde tuz ile kavrularak, bilinen ayçekirdeği yada kabak çekirdeği gibi tüketilmektedir. Eğer bu şekilde yeme şansınız yoksa, karpuz ile birlikte çiğneyerek yiyebilirsiniz. Karpuz çekirdeği aşırı bir şekilde ve bütün olarak tüketilmemelidir. Faydalanmak için mutlaka dişlerle ezilerek tüketilmelidir. Bütün olarak yutulması nadir de olsa, apandist organını tıkayarak iltihaplanmasına yol açabilir.

Karpuz çekirdeği kadar elbette karpuz meyvesinin kendisi de çok faydalıdır. Karpuz yemenin faydaları hakkında yazımızı karpuz yemenin bilinmeyen faydaları linkine tıklayarak okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.