iyimi boyle bilgi sitesi

Doğru Bildiğimiz Ama Yanlış Olan 8 Gerçek Bilgi

Güncel Bilgiler 19 Nisan 2017
Doğru Bildiğimiz Ama Yanlış Olan 8 Gerçek Bilgi

Hayatımız boyunca öğreniriz ama bazı şeyleri doğru olduğunu düşünüp yanlışını öğreniriz. Bu yanlış bilgilerle sağlığımızı tehdit altına soktuğumuzu farkında bile olmayız. sağlıklı bir yaşam için doğrularınızı bir kez daha düşünün. Hepimizin çok sık yaptığı hatalı davranışlarının bazılarını sizlerle paylaşmak istiyoruz. Sizlerde çevrenizde gördüğünüz ve duyduğunuz doğru sanılan ama yanlış bilgileri yorum olarak bu sayfaya yazabilirsiniz.

1- Yemeklerden Sonra Çay, Kahve Tüketimi: Çoğumuzun alışkanlık haline getirdiği ve keyif yapmak düşüncesi ile yemeklerden hemen sonra çay ve kahve içme alışkanlığı vardır. Yemek esnasında ya da hemen sonrasında çay içilmesi, vücudun demir alımını engeller ve kan üretimini durdurur. Kansızlığın en büyük sebeplerinden biridir. Bu yüzden yemeklerden hemen sonra değil,  2-3 saat sonra çay veya kahve tüketmek gerekir.

2- Yemeklerden Sonra Sigara İçmek: Yemeklerden hemen sonrası içilen tek bir sigara, 10 sigara içmeye bedeldir. Bu durumda kansere yakalanma riskiniz daha da artar.

3- Göz Yorgunluğu: Gözlerimiz yorulduğunda rahatlatmak düşüncesi ile dinlendirici gözlük kullanılmasının gerektiğini düşünülür. Halbuki tıbbi olarak dinlendirici gözlük diye bir kavram yoktur. Genellikle halk arasında düşük numaralı gözlüklere verilen bir isimdir. 0,25 veya 0,50 gibi çok az göz bozukluğu olup her zaman gözlük kullanması gerekmeyen durumlarda kullanılır. Gözlerinizde miyop ya da hipermetrop gibi görme kusuru yoksa ve gözleriniz yorulmuşsa, 5-10 dakika karanlık bir odada yatın dinlendirin. Işığa sürekli bakmayın. Pc ve televizyon kullanımınızı düşürün.

4- Dondurma Boğaz Ağrısına Sebep Verir: Dondurma boğaz enfeksiyonuna yol açmaz. Ancak kötü koşullarda hazırlanan, hijyen kurallarına uygun olmayan ortamlarda üretilen ve uygunsuz saklama koşullarda satılan dondurmalar, mikroorganizma üremesinden dolayı bir takım  enfeksiyonlara yol açabilir. Güvendiğiniz ve sağlıklıklı koşullarda hazırlanmış yerlerden alınan dondurmalar boğaz ağrısı olan kişi yediğinde, boğaz ağrısına iyi bile gelebilmektedir.

 5- Sık Yapılan Ultrasonun Bebeğe Zararı: Gebelik esnasında yapılan ultrason çekimi bebeğe zarar vermez.  Ultrason, insan kulağının duyamayacağı ses dalgalarıyla çalışmaktadır. Şimdiye kadar yapılan araştırmalarda bu ses dalgalarının canlı dokuya zarar verdiği yönünde bir bulguya rastlanmamıştır.

 6-Bademcikler Şiştiğinde, Sıcak Sıvılar Tüketmek: Sıcak ya da ılık su içmek, boğaz enfeksiyonu rahatlatmaz. Aksine mikropların üremesi için zemin hazırlar ve bu bölgedeki enfeksiyonun daha da artmasına neden olur. Aksine soğuk su içilmelidir. Çünkü soğuk su, bu bölgedeki mikropların ölmesine neden olur.

7- Ballı Sıcak Süt Karışımı: Genellikle anneler, çocuklarının içtikleri sütün içine bal katıp verirler. Bu şekilde daha faydalı olduğunu düşünürler. Halbuki, kaynayan sıvı ile karıştırıldığında balın tüm besin değerleri yok olur. Balı ısıtarak ya da sıcak içeceklerin içine katarak tüketmek, balın vitamin değerlerinden yararlanmak yerine sadece tatlandırıcı olarak tüketmemize sebep olur.

8- Ispanak Yemeğine Yoğurt Dökmek: Hepimiz genelde ıspanak yemeğine yoğurt dökeriz. Peki bu şekilde yemek ne kadar doğru sizce. Biz söyleyelim her ne kadar bu uygulama lezzet katarsa da tamamen yanlış bir uygulamadır. Demirli gıdaların kalsiyumlu gıdalar ile birlikte tüketilmemesi gerekiyor. Aynı şekilde pekmezin yanında yenilen yoğurt da demirin emilimini azaltmaktadır.

Yorumlar

Yazıya 1. yorum yapılmış.

Chani 31 Ağustos 2018

chou insan kilo almamak ichin gunluk olarak almasi gereken kaloriyi almiyor halbuki yeterli miktarda yemek yemelisin ama chalisharak mesela egzersiz yaparak o kalorileri yakmalisin diylmi admin?