iyimi boyle bilgi sitesi

Dioksin Zehirlenmesi Nedir ve Dioksin İçeren Ürünler Nelerdir

Güncel Bilgiler 15 Haziran 2017
Dioksin Zehirlenmesi Nedir ve Dioksin İçeren Ürünler Nelerdir

Dioksin, çok zararlı kanserojen bir maddedir. Benzer yapıya sahip olan karbon, oksijen, hidrojen ve klor atomlarından oluşmaktadır. Dioksinin zararlı olmasının en büyük nedenlerinden biri de ne yazık ki bedene bir kere girdikten sonra bir daha dışarı atılamaz olmasıdır. Yağ dokuda birikerek hayat boyu orada kalır. Ve zamanla kansere neden olabilir. Yaşadığımız çevrenin hemen hemen her tarafında dioksin kirliliği görülmektedir. Özellikle yanan plastik, köpük, kauçuk, boya, cilalar gibi kontrolsüz atık yakma işlemiyle dioksinin yayılması artmaktadır. Dioksinler kağıt sanayilerinde klorla ağartma işlemi sırasında da oluşmaktadır. Araştırmacılar, zehirli kimyasallar sıralamasında, dioksinler başı çekmektedir.  Yetişkinlere göre, bebekler 200 kat daha fazla dioksine maruz kalma riskini taşımaktadırlar.

Dioksin İçeren Ürünler Nelerdir ?

Plastik ürünler: Plastik, bardak, tabak, çatal, kaşık, pet şişeler, damacanalar, PVC pencere sistemleri, sandalye, masa, çocuk oyuncakları, elektronik eşyalar gibi..Plastik kaplara sıcak besin koymak ya da mikrodalga fırında ısıtılan plastik kaplardaki yiyeceklere Dioksin bulaşır. Yine plastik bardaklarda sıcak çay, su, kahve gibi içecekleri tüketmek dioksin oluşmasını arttırır. Plastik şişelerin güneşte ısıya maruz kalması sonucu yine dioksin oluşarak insan sağlığına olumsuz etkiler yaratmaktadır. Böylelikle zamanla kansere davetiye çıkarmış oluyoruz.

Kağıt ürünler: Tuvalet kağıtları, süt veya meyve suyu kartonları, kağıt mendiller, kalitesiz ıslak mendilleri, tek kullanımlık çocuk bezleri, bilhassa peçeteler eğer klorla ağartma işleminden geçiyorlarsa düşük dozda da olsa dioksin içermektedir.

Poşet Çaylar: Kağıt çay poşetleri, suya girer girmez eriyip yırtılmalarını engellemek için epiklorohidrin denen bir maddeyle işlemden geçiriliyor. Epiklorohidrin, aynı zamanda pestisit (böcek ilacı) olarak da kullanılan, kanserojen bir maddedir. Sallama çayı içerken bunu bir kez daha düşünelim derim.

Dioksin bulaşmış hayvan yemleri:  Dioksin bulaşmış yemleri yiyen tavuklara ve oradan tavuğun yumurtasına geçerek insanlara yine dioksin geçer. Dioksin bulaşmış yemleri yiyen hayvanın sütünden de tekrar insanlara geçerek kısır döngü olarak besin zinciri yoluyla canlıdan canlıya taşınması mümkündür.

Dioksinin Sebep Olduğu Sağlık Sorunları

-Kansere

-Ölüme

-Karaciğer hastalığına

-Şeker hastalığının artmasına

-Bağışıklık sisteminin zayıflamasına

-Kronik yorgunluk sendromuna

-Psikolojik bozukluklara

-Kısırlığa

-Hamile anneden bebeğe bulaşmasına

-Hiç doğum yapmamış kadınlarda göğüs kanseri görülmesine

-Hormonal bozukluklara

-Testosteron hormonunun yetersizliğine

-Otizm gibi anomali bozukluklara

-Deri üzerinde lezyonların oluşumu

Dioksin İçin Nasıl Önlem Almalıyız

  • Bir kere ambalajın en sağlıklısı camdır. Mümkün olduğunca plastik ürünlerden kaçınmalıyız.
  • Plastik kapları asla bulaşık makinesinde yıkamamalıyız.
  • Meyve ve sebzeleri özenle yıkamalıyız.
  • Güvenli ortamlarda üretilmiş tavuk eti ve yumurta almalıyız.
  • Evimizde kullandığımız plastik damacanaların yerine cam damacanalar yer almalıdır.
  • Don yağı içeren sabunlar ve antibakteriyel sıvı sabunlar kullanmamalıyız.
  • Sigaranın zaten başlı başına insan sağlığına ne boyutta zararı olduğunu biliyoruz. Peki tütünü sarılmış olan beyaz kağıt kısmı, dioksin direkt olarak ağızla temas ettiğinden bu risk daha da artmaktadır.
  • Tehlikeli atık bulunan topraklar ile temastan kaçınmalıyız.
  • Kontrolsüz atık yakma işlemiyle dioksinin yayılması artmaktadır. Firmalar düşük emisyonlu, kontrollü atık yakma işlemine olanak sağlayan teknolojiler kullanmalarını konusunda uyarmalıyız.
  • PVC kullanılan kişisel ürünlerden ve oyuncaklardan uzak durmalıyız.
  • Klor içeren böcek ve ot ilaçlarından uzak durmalıyız.
  • Kimyasal içeren, kalitesiz ve merdiven altında üretilen deodorantlardan kaçınmalıyız.
Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.