iyimi boyle bilgi sitesi

Zeka Gelişimini Sağlayan 5 Hobi

Güncel Bilgiler 9 Mayıs 2017
Zeka Gelişimini Sağlayan 5 Hobi

Bazılarımız yeteneklerinin doğuştan geldiğine inanır. Halbuki durum öyle değildir. Bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre genlerden gelen bir yeteneğin varlığından söz etmek mümkün ama asıl faktör yaşam şeklimiz. Beyni doğru şekilde kullanarak ve belirli yüklemeler yaparak zeka gelişimini en üst düzeylere çıkarabiliriz. Hobilerin, kişisel gelişimde olduğu kadar zeka üzerinde de etkisi büyük. Bu araştırmanın ışığında zeka gelişimine büyük katkı sağlayan 5 hobiyi sizlerle buluşuyor.

Zeka Geliştirmek İçin Neler Yapılmalıdır

1- Okumak: Edebi yönü ağır basan bir roman ya da herhangi bir magazin dergisi hiç fark etmez; uzmanlar sistemli bir şekilde okumanın zekanın gelişiminde çok önemli olduğunu söylüyor. Özellikle ilgi duyduğunuz alanlarda bol bol kitap okuyabilirsiniz. Ayrıca kitap okumak gündelik stresi büyük oranda azaltıyor.

2- Müzik: Bildiğimiz üzere müzik ruhun gıdasıdır. Yapılan son araştırmalara göre müzik aynı zamanda zekanında gıdasıymış. Müzik duygusu gelişmiş insanlar inanılmaz yetenekli oluyorlar. Müzikle uğraşmanın duygusal zekaya katkısı olduğu kadar, sayısal zekaya da katkıları büyük oluyormuş. Ayrıca müzik de gündelik stresi büyük oranda azaltıyor.

3- Yabancı Dil: Bir dil bir insan, iki dil iki insan sözü zeka içinde geçerli. Dil öğrenmek ciddi anlamda zeka gelişimini hızlandırıyor. Beyin daha hızlı ve daha dinç çalışıyor. Uzmanlara göre iki dil bilenlerin tek dil bilenlere göre daha başarılı oluyor. Yabancı dil öğrenirken kısa bir sürede öğrenme yerine daha uzun bir döneme yayarak öğrenme daha etkiliymiş. Dil tek seferde değil, belirli bir sürede öğrenilebilen bir aktivite. Ana dili dışında başka diller bilen kişiler, zihinsel aktivite gerektiren çalışmaları daha iyi yapabiliyor.

4- Spor: Sağlıklı bir vücut için spor şart ama sağlıklı bir zeka gelişimi içinde spor şart. Spor yapmak vücuda olduğu kadar beyindeki hücrelere de katkı sağlıyor. Düzenli idman yaptığınızda hücrelere BDNF (hafızaya, öğrenmeye, anlamaya, odaklanmaya ve yoğunlaşmaya faydalı bir protein) taşınıyor. Sporun yanında meditasyon yapmakta oldukça faydalı oluyormuş. Meditasyon yaparak beynimizi geliştirebilir, onu istediğimiz yönde bir amaca yönelik olarak kullanabiliriz. Farklı faaliyetler beynimizin farklı bölgelerini tetikler, yani güçlü yanlarımızla ilgili olarak daha güçlü olabileceğimiz gibi, zayıf yanlarımızı da güçlü hale getirebiliriz.

5- Beyninizi açık tutun: Puzzle, bulmaca, satranç, sudoku gibi aklınıza gelebilecek her türlü oyun nöroplastisitenizi artıyor. Sürekli açık zihin beyninizdeki sinir yollarının tekrar şekillenmesini sağlıyor. Beyin sürekli bir gelişme yeteneğine kavuşuyor.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.