iyimi boyle bilgi sitesi

King Oyunu Nasıl Oynanır

Güncel Bilgiler 18 Mart 2019
King Oyunu Nasıl Oynanır

King kağıt oyunu oldukça eğlenceli, şans, zeka ve beceri gerektiren bir kağıt oyunudur. Bir deste yani 52’lik iskambil kağıdı ile oynanır. King oyunu 4 kişi ile oynanır. King oyunu, 12 ceza ve 8 koz elinden oluşur. King oyununda amaç oyun sonunda puan toplamı bakımından en üste yer almaktır. Oyunda kağıtlar birer birer dağıtır. Her bir oyuncuya toplamda 13 kart dağıtılır. Oyun saat yönünde oynanır. Oyun ilk başladığında oyunun kiminle başlayacağını tespit için, elinde karo 2 olan oyuncu oyuna başlar. Sonraki oyunlarda da artık bir sonraki oyuncu(saat yönünde) oyun ilerler.

King’de Koz Oyunları ve Ceza Oyunları

A- KOZ OYUNU

King oyunu, 12 tur ceza ve 8 tur koz oyunu olarak toplam 20 tur oynanır. Koz oyunundan anlatıma başlayalım.

Koz oyunununda amaç mümkün olduğu kadar çok el almaktır. Oyuncunun koz söylemesi için elinde koz rengi olarak belirleyeceği renkten A, K, Q, J gibi değerli kartlar ve diğer renklerden de bu eli destekleyecek büyük değerli kartlar olması gerekir. Çünkü koz oyununda en az 5 el alabilecek durumda olmanız sizin avantajınıza olur. Yoksa oyunda siz koz dersiniz rakipleriniz sizden fazla kağıt alır. Bu durumda kaybeden siz olursunuz. Bu yüzden koz oynamayı seçecekseniz, elinizde büyük kağıtların fazla olmasına ve koz olarak (sinek, maça, kupa, karo) türlerinden birinin sayısının diğerlerinden fazla olmasına dikkat edin.

Şimdi Bilmeyenler İçin Koz Oyununu Biraz Daha Açalım

1– Dört tip koz oyunu vardır. Bunlar; Koz Sinek, Koz Karo, Koz Kupa, Koz Maça.

2– Bu oyunda en büyük kağıdı atan o eli alır. İskambil kağıdında küçükten büyüğe doğru kağıtlar değerlerine göre aşağıdaki gibi sıralanır: 2,3,4,5,6,7,8,9,10,vale,kız,papaz ve As(1)

3– Koz olarak seçilen renk diğer renklerden daha güçlü hale gelir. Yerde oynanan renk sıradaki oyuncunun elinde yoksa koz atmak zorundadır ve yere atılan kozun sayısal değerine bakılmaksızın o eli koz atan oyuncu almış olur.

Örnek: Koz oyununda koz maça dediniz diyelim. Yerde herkes sinek atmış ama sizde sinek yok. O zaman sizde koz olan maça türünden dilediğiniz kağıdı atıp, yerdeki kağıtları alabilirsiniz. Fakat yerde başka koz maçalar varsa, koz maçası büyük olan yerdeki kağıtları atar. Bu yüzden kozunuzu yere atarken rakiplerinizi takip edin.

4– Koz oyununda yere kağıt atacak oyuncu elinde varsa, yerdeki kağıdın büyüğünü atmak zorundadır. Büyük olan kağıt yerdeki kağıtları alır.

5– Eğer oyuncunun elinde koz olarak oynatılan kağıttan yoksa herhangi bir kağıt atabilir.

6– Oyuncunun yerdeki kozdan daha büyük kozu yoksa veya oyuncudan önce koz as atılmışsa herhangi bir koz kağıdı yere atılabilir.

7– Oyuncunun aldığı her koz eli +50 koz puanı olarak değerlendirilir.

B- CEZA OYUNLARI

El Almaz Oyunu: Olabildiğince az el almak veya hiç almamak üzerine oynanır. En büyük kartı atan eli alır. Alınan her el 50 ceza puandır. Bu cezayı seçen kişinin mutlaka elindeki tüm kağıtların ufak sayılan kağıtlardan olması gerekmektedir. El almaz oyunlarında alınan her elin puanı -50’dir.

Kupa Almaz Oyunu: Bu oyunda amaç Kupa serisinden hiç kağıt almamaktır. Elinde yerde dönen kağıttan olmayan oyuncunun Kupa atması zorunludur. O zaman o eli alan o Kupa’yı da “yemiş” olur. Oyunda Kupa çıkana kadar hiç kimse bir ele Kupa ile başlayamaz. Ancak Kupa çıktıktan sonra ise her oyuncu kupa atabilir. Kupa almaz oyununda alınan her kupanın cezası -30 puandır.

Kupa Almaz Oyununda Küçük Bir Tüyo Verelim. Örnekle açıklayalım. Yere bir oyuncu kupa attıysa, artık isteyen herkes, ele başlama sırası geldiğinde kupa ile başlayabilir. Mesela ele başlama sırası sizdeyse, sizde çok büyük kupalar yoksa bunu yapın. Yere kupa 10 attınız diyelim, rakipler varsa 10 kupadan büyük atmak zorundalar. büyük kupayı atan yerdeki 4 kupaları afiyetle yer.

(K ve J) Erkek Almaz Oyunu: Bu oyunda amaç erkekleri, yani papaz ve valeleri almamaktır. Kupa almaz gibi oynanır. Erkek almaz oyununda her kız -60 puandır.

(Q) Kız Almaz Oyunu: Bu oyunda da amaç kızları almamaktır. Bu oyunda kupa almaz gibi oynanır.

Son 2 Oyunu: Bu oyunda amaç, son 2 eli almamaktır. Son iki ele kadar dönen elleri kimin aldığı önemli değildir. Kısacası son 2 ele sıra gelene kadar elindeki büyük kağıtları kaçırın ve keyfinize bakın. Oyunda yerde hangi kağıt varsa o tür kağıt atmak zorunludur. Yerdeki kağıttan elinizde yoksa, o zaman istediğin en büyük kağıdı kaçabilirsin. sona kalan 2 el ayrı ayrı değerlendirilir. son 2 eli farklı oyuncular alabilir bu durumda cezayı paylaşmış sayılırlar.
Son iki oyununda iki elden her biri -180 puandır.

Rıfkı Oyunu: En eğlenceli cezalardan biri de şüphesiz Rıfkı oyunudur. Rıfkı, bizim Kupa papazıdır. Dolayısıyla bu oyunun amacı Kupa papazını almamaktır. Kupa papazını alan Rıfkıyı yer. Aynı Kupa Almaz gibi oynanır ama biraz fark vardır. Elinde yerdeki kağıttan olmayan oyuncunun elinde Rıfkı varsa atması zorunludur. Bu durumda o eli alan oyuncu “Rıfkı”yı da yemiş olur. Rıfkı yoksa elindeki diğer kupaları atar, kupa yoksa istediği kağıdı atabilir.
Rıfkı ceza oyununda bir istisnai durum vardır, Diğer oyuncu ceza olarak rıfkıyı seçtiğinde ve senin elinde kupa papazı (RIFKI) dışında başka kupa yoksa oyunu bozma hakkın vardır. Kağıtlar tekrar dağıtılır.
Rıfkı’nın puanı -320’dir.

Bazı kuralları tekrarlayalım ki iyice anlaşılsın

1– Koz seçerek tüm elleri alan oyuncu King yapmış sayılır ve oyun biter. Kolay iş değildir ama yaparsanız efsane olur. Diğer oyunculardan o anda (+) puanda olanlarda olsa bile King yapan oyuncu tek başına çıkmış sayılır. (Kimi versiyonlarda King yapacak oyuncunun oyundan önce King yapacağını beyan etmesi ön koşulu vardır. Bu durumda, eğer King yapacağını beyan eden oyuncu el sonunda King yapamazsa tek başına batmış kabul edilir ve oyun biter.
2– Ele koz atılarak başlanmış ise Kozu yükseltmek zorunludur.
3– Her oyuncu 3 ceza 2 koz seçebilir.

King Oyununda Bitiş

Ceza turlarında alınan puanlar (-) koz turlarında alınan puanlar (+) olarak hesaplanır. Oyun sonunda her oyuncunun puanları toplanarak hesaplanır. Oyunu 0 veya + bitirenler oyunu kazanır. En çok puanı olan kraldır :)

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.