iyimi boyle bilgi sitesi

Hayat Kurtaran Bilgiler

Güncel Bilgiler 26 Haziran 2015
Hayat Kurtaran Bilgiler

Tehlike durumlarında çoğunlukla ne yapacağımız bilemeyiz ve paniğe kapılırız. Aslında biraz araştırsak acil durumlarda ne yapacağımız konusunda bilgi sahibi oluruz. Kim bilir belki bugün bu sitede okuduğunuz bilgi, bir gün sizin hayatınızı veya bir arkadaşınızın hayatını kurtarır. İyimiböyle sitesi olarak bugünkü yazımızda hayat kurtaran bilgiler vereceğiz.

1- Denize gittiniz ne güzel yüzüyorsunuz, eğleniyorsunuz ama bir anda ters bir akıntıya kapıldınız ne yaparsınız? Öncelikle sakin olun ve paniğe kapılmayın. En önemli şey sakin olmak ve sağlıklı düşünmektir. Böyle bir durumda kıyıya paralel şekilde yüzün. Kıyıya, doğrudan dik yüzmek sadece daha fazla yorulmanıza neden olur.

2- Soluk borunuza bir şey kaçtı yada yanınızdaki birinin boğazına bir şey kaçtı. Bu durumda kendinizi boğulmaktan kurtarabileceğiniz Heimlich manevrasını uygulamayı mutlaka öğrenin. Heimlich manevrasının nasıl yapılacağı konusunu Heimlich Manevrası yazısına tıklayarak ulaşabilirsiniz.

3- Yanan bir binadaysanız panik yapmayın. Çıkış yollarını deneyin ve nefessiz kaldığınız anlarda çömelin. Solunabilir hava yere yakın yerde olur. Size zaman kazandırır.

4- Masa başı işinde mi çalışıyorsunuz? Yada çok mu hareketsiz bir hayatınız var? Ortalama iki saatte bir masanızdan veya oturduğunuz yerden kalkıp en az 5-10 dakika yürüyün. Bunu yapmak bacak ve baldır bölgenizdeki damarlarınızda pıhtı oluşması ihtimalini azaltır. Bunu yaptığınızda kalp krizi ve beyin felci rahatsızlıklarına yakalanma riskinizi azaltmış olursunuz.

5- Trafik lambasının yeşil yanması, geçmenin mutlaka güvenli olduğu anlamına gelmez. Trafikte giderken birçok defa şahit olmuşsunuzdur. Bırakın yeşil yanmasını, sarı yandığı anda tüm araçlar hareket ederler, hatta siz etmezseniz size korna basarak bir an önce hareket etmenizi isterler. Peki karşı yoldan itfaiye, ambulans gibi trafik önceliği olan araçlar geliyorsa bu durumda kaza yapmanız kaçınılmaz olacaktır. Bu yüzden trafik kuralına mutlaka uyun. Yoksa kendinizi ebedî bir uykuda bulabilirsiniz.

6- Eğer bir fotoğrafınızda sadece bir gözünüz kırmızı çıktıysa, bu retinoblastom (bir çeşit göz kanseri) belirtisi olabilir. Aklınızda bulunsun.

7- Eğer erkekseniz ve hamilelik testine işediğinizde pozitif çıkıyorsa, sizde testis kanseri olabilir. Tabii bir de bir erkek olarak neden gebelik testine işediniz, bu konuda da bir psikolog ile görüşmenizi öneririz :)

8- Tehlike durumunda hayatta kalma ile ilgili şu 3’ler kuralını hatırlayın.

a- Havasız 3 dakika
b- Susuz 3 gün
c- Yemeksiz 3 hafta (ben o kadar dayanamam valla :))

9- Kızartma yağınıza bir kıvılcım düştü ve bir şekilde alev alırsa su ile söndürmeye çalışmayın. Sakın aman ha! Yoğunluk farkından dolayı su alta geçecek, yağ üste çıkacak ve yanmaya devam edecektir. Birdenbire parlayan yağ da yüzünüzü, kolunuzu, saçınızı vs. yakabilir. Bu durumda en mantıklısı, battaniye ile havayla teması kesmek yada yangın söndürücü kullanmaktır. Bence her evde bir yangın söndürücü olmalıdır.

10- Bir kalp krizi anında öksürmeye çalışmak krizi önlemek için en önemli eforlardan birisidir.

11- Emniyet kemerinizi bağlayın arkadaş! Saatte 100 km. hızla giderken bir yere çarptığınızda olacakları bir düşünün isterseniz… Mutlaka ama mutlaka her arabaya bindiğinizde emniyet kemerinizi takın.

12- Denizde yüzerken yoruldunuz, kaslarınıza kramp girdi. Bu durumda sakın panik yapmayın; bu geçici bir durum. Sakin olun. Akciğerinizde nefes tuttuğunuz sürece suda batmazsınız. Ya da suya düştünüz yüzme de bilmiyorsunuz. Yine sakin olup akciğerinizde mümkün olduğu kadar uzun süre hava tutun, nefes alıp verin ama nefesi hızlı alıp yavaş verin. Bu size zaman kazandırır. Umarım yardım çabuk gelir.

13- Hava kapalı ve şimşekler çakıyor ve siz de böyle bir havada cep telefonuyla konuşuyorsanız, konuşmayın arkadaş, yoksa o şimşek gelir size çakar benden söylemesi.

14- Yanıkla karşılaştığınızda ilk önce yanan yerinizi akan soğuk suyun altında beş dakika tutun. Sakın direk buz koymayın. Hiçbir zaman buzu direkt uygulamayın mutlaka bir bezin üzerinden koyun. Yanığın üzerine sakın yoğurt, diş macunu, zeytinyağı sürmeyin. Bir acil servise gidin.

15- Deprem konusunda da Türkiye’nin bunca tecrübeye rağmen hala hazır olmadığını hepimiz biliyoruz, peki bu konuda önlem alıyor muyuz? Öncelikle uygun bir binada oturup oturmadığımızı bilmemiz gerekiyor. Bu arada komşularımızla aranızı iyi tutun çünkü onlar size ilk yardım edecek kişilerdir. Herkesin kendisine göre ihtiyacı olan eşyaların bulunduğu bir deprem çantası olmalı. Eşyalar duvara monte edilmelidir. Genel kural olan sakin kalmak deprem esnasında çok önemlidir. Sallantı halinde ortamı terk etmemek, merdiven kullanmamak hayat kurtaran bilgilerdir.

Şimdilik 15 madde halinde sizlere hayat kurtaran bilgileri sunmaya çalıştık. Sizin de eklemek istediğiniz hayat kurtaran bilginiz varsa, yazının yorum kısmına yazarsanız, biz de yazınızı titizlikle yayınlarız. Kendinize iyi bakın.

Yorumlar

Yazıya 2. yorum yapılmış.

Sanya 24 Kasım 2017

Çok önemli bilgiler

bilal özmen 12 Haziran 2018

kalp krizi geçiren kimseyi bir toplu iğne ile kurtarabilirsiniz toplu iğnenin ucunu ısıtın ve kalp krizi geçiren insanın parmğına batırın bu kalp krizi geçiren insana iyi olacaktır