iyimi boyle bilgi sitesi

Evlerdeki Tehlike Bisfenol A Nedir

Güncel Bilgiler 4 Ağustos 2016
Evlerdeki Tehlike Bisfenol A Nedir

Bisfenol A, iki fenol ve polikarbonat moleküllerinin birleşmesiyle elde edilen bir tür organik bileşiktir. Plastik, naylon, polyester gibi maddelerin üretilmesinde etkin rol oynayan Bisfenol A, insan vücudu için çok zararlıdır. Evlerinizde kullandığınız plastik ürünler, sağlığınız açısından büyük risk taşır.

Sert plastik ürünlerini zararlı kılan plastiğin içindeki ”Bisfenol A” denilen ham maddedir. Hergün kullandığımız plastik bardak, pet şişe, plastik çatal ve kaşıklar potansiyel bir tehlikedir. Kanserojen maddeler arasında gösterilen Bisfenol A, Plastik saklama kaplarında da bulunur.  Bisfenol, yüksek ısıda gıda ve sıvılara nüfuz eder. Özellikle plastik bardaklarda çay içenler büyük risk altındadır. Sıcak ile temas eden plastik maddeler, vücudumuz için ciddi bir tehdit unsurudur.

Plastiğin hammaddesi petrol atığıdır. Plastik, hormon sistemini bozar. Bisfenol A insan vücudunda östrojen ve diğer hormanlara benzer yapı gösteril. Bisterol A, triod hormonu, büyüme hormonu, östrojen ve testesteron hormonlarının üretimini azaltır. Vücudumuzda sahte bir hormon gibi davranarak tehlike oluşturur. Bisfenol A, öğrenme ve davranış üzerinde son derece olumsuz etkilere sebep olur. Plastiklerdeki bu toksik hammaddeler vücuda girer ve vücutta yağ dokusuna depolanır. Yağ dokusunda depolanan toksik maddeler uzun süre atılamayarak birikir. Plastikteki toksit maddeler gıdalara geçmeye eğilimlidirler bu zamanla olur ve ısı ile hızlanır.

Bisfenol A’nın Zararları

-Kanser hastalıklarına yol açar

-Obezite rahatsızlıklarına yol açar.

– Diyabet hastalıklarına yol açar.

-Kalp ve damar hastalıklarına sebep olur.

-Karaciğere hasar verir.

-Kadınlarda meme kanseri riskini arttırır.

-Erkeklerde prostat kanseri riskini yükseltir.

Bisfenol A ve Plastik Maddelerin Olumsuz Etkilerinden Korunmak İçin Ne Yapmalıyız?

Gıdaların tüketiminde cam şişe ve cam kaplar kullanılmalıdır.  Mümkün olduğu kadar plastik maddelerden uzak durmalıyız.

Plastik kapları buzdolabına koymamalıyız. Plastik kapları mikrodalgaya koymamalıyız. Plastik kaplar bulaşık makinesinde yıkanmamalıdır.

Sıcak ortamlarda beklemiş pet şişelerdeki suları tüketmemeliyiz. En tehlikeli tüketimdir.

Eve alınan damacanalardaki suyu hemen cam kaba boşaltmalıyız. Hatta mümkünse cam damacana alınıp kullanılmalıdır.

Cam biberon kullanmalıyız. Bebekleri mümkün olduğu kadar plastik maddelerden uzak tutmalıyız. Örneğin sert plastik diş kaşıyıcıları da oldukça tehlikeli olabilmektedir. Plastik biberon kesinlikle kullanılmamalıdır.

Sıcak çay, kahve gibi sıvıların sunulduğu plastik bardak ve plastik karıştırıcıların kullanımı yasaklanmalıdır. Örneğin plastik bardaklar ve küçük plastik kaşıklar sıcak suyla temas ettiğinde eğilir ve şekli değişir. Bu esnada açığa çıkan plastik atık maddeleri içtiğinizde, kansere davetiye çıkarmış olursunuz. Kesinlikle plastik bardakla sıcak içecekler tüketmeyin.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.