iyimi boyle bilgi sitesi

Zika Virüsü Nedir

Güncel Bilgiler 1 Eylül 2016
Zika Virüsü Nedir

Zika virüsü, Flaviviridae virüs familyasının ve Flavivirus cinsinin bir üyesidir. İnsanlara sivrisineklerden ve cinsel yoldan geçen bu virüs, Zika ateşi ya da Zika hastalığı olarak bilinen bir hastalığa sebep olur. Daha önce maymunlarda görülen bu virüs, son yıllarda insanlarda görülmeye başlanmıştır. Oldukça tehlikeli olan virüs, özellikle hamile kadınlara bulaştığında bebeklerde kafa anomalileri görülmesine neden oluyor. Zika virüsü kapan bir anne adayının doğan bebeğinin kafası normalden boyutundan çok daha küçük olur ve beyin fonksiyonlarında bozukluklar olur. Zika virüsü Afrika, Amerika, Asya ve Pasifik’te yayılmıştır. Virüs 2015 yılında Orta ve Güney Amerika’da yaşanan salgınlarla, pandemik hâle gelmiştir. Zika virüsü ilk olarak Hint şebeği maymunlarının yaşadığı Uganda’nın Zika Ormanları’nda görülmüştür. Bu virüs, maymunlardan sonra sivrisineklerde görülmüştür. Bu yüzden virüse “Zika” adı verilmiştir. Zika virüsünün yol açtığı zika hastalığı genellikle hafif geçen bir hastalıktır, 4-7 gün sürer. Ölüm nadir görülür. En olumsuz etki gebelerde görülür. Anne adayları zika virüsü kaptığında anne karnındaki bebekte kafa anormalileri gelişir. Zika virüsü, bebek ölümlerine sebep olabilir. Bu virüse karşı bir aşı geliştirilebilmesi için en az 10 yıla ihtiyaç duyulduğu açıklandı. Bu yüzden anne adaylarının bu virüse karşı dikkatli olması önerilir.

Zika Virüsü Nasıl Bulaşır ?

1- Sivrisinek ısırığı ile bulaşma: En sık görülen bulaşma yoludur. Zika virüsü taşıyan bir sivrisinek sizi ısırdığında bu virüsü kapabilirsiniz. Aedes aegypti cinsi sivrisinekler insanlar arasında bu virüsü yayabilmektedir. Aedes aegypti cinsi sivrisinekler, gündüz ısırmayı tercih ederler. Sivrisinekler, Zika hastalığını geçirmekte olan bir kişiyi ısırdığında virüsü alırlar, daha sonra bu virüslü sivrisinekler, diğer sağlam kişileri ısırarak onlara da virüsü bulaştırırlar. İnkübasyon periyodu 3-12 gün arasıdır. Bu bulaşma yolunun önlenebilmesi için sivrisineklerin ürediği bataklık ve durgun sular ilaçlanmalıdır. Kişisel olarak önlem için ise sivrisinek kovucular ve spreyler kullanabilirsiniz.

2- Cinsel yolla bulaşma: Daha az görülen bulaşma yollarından biri de cinsel yolla bulaşmadır. Tüm Güney Amerika ülkeleri, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları bu virüsün en yaygın olduğu noktalardır.

Zika Virüsü Hastalığının Belirtileri

-Aniden başlayan ateş
-Baş Ağrısı
-Döküntü
-Kas ve eklem ağrısı
-Gözlerde kızarma
-Kusma

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.