iyimi boyle bilgi sitesi

Mutfaktaki Patates ve Soğanların Yeşillenme Sorununu Nasıl Çözeriz

Güncel Bilgiler 5 Mart 2019
Mutfaktaki Patates ve Soğanların Yeşillenme Sorununu Nasıl Çözeriz

Yeşillenen patates ve soğanlarda solanin isimli bir madde salgılanmaktadır. Bu solanin adlı madde ise besin zehirlenmelerine yol açabilmektedir. Solanin maddesi, hücrelerdeki iyon kanallarını kitliyor ve sinir sistemini etkiliyor. Yeşillenen patatesler ve soğanlar da ortaya çıkan solanin maddesi zehirlenmelere sebep olabilmektedir.

Zehirlenmenin belirtileri ise şunlardır: baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal.

Pazar ya da marketten aldığımız patates ve soğanların uzun süre sağlıklı bir şekilde muhafaza edilebilmesi için karanlık, serin ve havalandırılan dolapların tercih edilmesi gerekiyor. Uygun koşullar sağlandığında patates ve soğanların saklanma süreleri iki haftadan üç aya kadar çıkarılabilmektedir. Aldığımız patates ve soğanlar bir süre sonra yeşilleniyor. Bu durumu nasıl engelleriz. Bu yazımızda patates ve soğanın sağlıklı bir şekilde nasıl muhafaza edebileceğimizi araştıracağız.

Patates ve Soğan Mutfakta Nasıl Tutulmalıdır

1– Öncelikle 1 hafta içinde tüketeceğiniz kadar alın.

2– Aldığınız ürünleri pazarda pek seçme imkanınız olmayabilir. Bu durumda aldığınız ürünler içerisinde çürükler de olabilir. Öncelikle çürümeye yüz tutmuş patatesleri veya soğanları keserek temizleyin ve yemeklerinizde ilk önce onları kullanın. Çürük ürünlerle sağlam ürünleri bir arada tutmayın.

3– Eğer ortamda nem olursa enzimler aktif hale gelir. Bu durumda patates ve soğanlar da yeşillenmeye başlar. Bu yüzden patates ve soğanın bulunduğu ortamın nem oranının az olmasına dikkat edin.

4– Enzimlerin aktif hale gelebilmesi için gerekli olan diğer şart ise sıcaklıktır. Eğer patatesler ve soğanlar serin yerlerde saklanırsa, yeşillenme durumu olmaz. Bu yüzden mutlaka serin yerde muhafaza edilmelidir. Buzdolabı koşullarında tutulabilir.

5– Patates ve soğanlar kesinlikle beton ile temas etmemeli, yerden yüksek bir yerde saklanmalıdır.

6– Patates ve soğanlar kesinlikle aynı yerde muhafaza edilmemelidir. Aynı yerde muhafaza edildiklerinde, soğan salgıladığı gaz sebebiyle patatesin ömrünü kısaltarak patatesin zamanından daha önce bozulmasına neden olabilmektedir.

7– Ürünlerinizi havadar ortamda olması gerekir. Patatesler poşetlenmiş havasız ortamda durmak istemezler. Havadar sele şeklinde bir sergiye koyarak patateslerinizi saklamak daha uzun ve sağlıklı bir şekilde patateslerinizi kullanmayı sağlayacaktır.

8– Elma, armut, muz gibi meyveler ile patatesi aynı ortamda saklarsanız çürümesine olanak sağlarsınız. Bu meyveler karanlık ortamda etilen gazını salgılarlar ve patates bu gaz ile buluştuğunda filizlenmeye ve yeşermeye başlar.

Geleneksel bir saklanma yöntemi: Osmanlı mutfaklarında ve günümüzde halen Ege Bölgesinde uygulanan çok başarılı bir yöntemden bahsetmek istiyoruz. Soğanları kullanılmamış olan yün çorapların içinde muhafaza ederek uzun süre koruma sağlayabilirsiniz. Bu yöntem ile soğanların altı yedi aya kadar muhafaza edilebilmektedir.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.