iyimi boyle bilgi sitesi

WBC Nedir ve Neden Yükselir

Sağlık 27 Ağustos 2017
WBC Nedir ve Neden Yükselir

Beyaz kan hücresinin kandaki miktarı kan testiyle anlaşılır. Kandaki beyaz kan(akyuvar) hücrelerinin sayısını öğrenmek için yaptırdığınız teste lökosit ya da WBC testi denir. WBC “white blood cell” kelimelerinin kısaltmasıdır. WBC, beyaz kan hücresi anlamına gelmektedir. Beyaz kan hücresi başka bir deyişle lökosit veya akyuvarlardır. Kanımızda bulunan lökositler enfeksiyon oluşumunu engeller. Bu hücreler enfeksiyona sebep olabilecek virüs, bakteri ve diğer organizmaları yok etmekle görevlidir. Eğer vücudunuzda enfeksiyon varsa virüslerle savaşmak için lökositlerin sayısı artmaya başlar. Bu artış kan testinde WBC yükseliği olarak görülür. WBC değeri ne kadar yüksekse enfeksiyonun şiddeti o kadar yüksektir. WBC değeriniz çok yüksekse vücudunuzda bakteriyel bir enfeksiyon söz konusu olabilir.

Lökosit (WBC) Normal Değerleri

Normal bir insanda bulunması gerek lökosit sayısı her mikro litrede 4,500 ve 10,000 hücre arasındadır. Mevcut herhangi bir enfeksiyonunuz yoksa lökosit sayınız vücudunuzdaki toplam kanın %1 oranındadır. Lenfositler, nötrofiller, eozinofiller, monositler ve bazofiller olmak üzere 5 farklı çeşidi vardır.

Normal şartlarda kanınızda her mikro litrede çeşitlerine göre lökosit sayısı aşağıdaki değerler aralığında olmalıdır.

Lökosit – WBC: Her mikro litrede 4,500 ve 10,000 hücre arasındadır

Nötrofil: 3150-6200 hücre arasındadır.
Lenfosit: 1500-3000 hücre arasındadır.
Monosit: 300-500 hücre arasındadır.
Eozinofil: 50-250 hücre arasındadır.
Bazofil: 15-50 hücre arasındadır.

Lökosit (WBC) Yüksekliği Nedenleri

1-Enfeksiyon: WBC yüksekliğinin en yaygın sebebi enfeksiyondur. Vücudunuzdaki bakteri ve virüs sayısı artmaya başladığı zaman bağışıklık sisteminiz devreye girer ve hastalıktan kurtulmak için kemik iliğinizin daha çok lenfosit üretmesini sağlar. Bu durum lökosit yüksekliğine sebep olur.

2- Sigara İçmek: Sigaranın en büyük zararı genellikle akciğerler üzerinde olur. Sigara KOAH hastalığına sebep olabilmektedir. KOAH hastalığı (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) durumlarında akciğerlerde enfeksiyon daha sık görülür. Sigara içen insanların genel olarak ciğerlerinde iltihaplanma meydana gelir ve bu iltihaplanma kandaki lenfosit sayısının yükselmesine yol açar.

3- Lösemi: Lösemi gibi kemik iliği bozukluğundan kaynaklanan hastalıklar da lenfosit sayısının yükselmesine sebep olur. Lösemi, kemik iliğinizin anormal şekilde yüksek miktarda lenfosit üretmeye başladığı bir kanser çeşididir. Üretilen bu fazla lenfositlerin bir fonksiyonu yoktur ve enfekte olma riskini artırır.

4- Bağışıklık Sistemi Bozukluğu: Graves hastalığı, Crohn hastalığı ve doğuştan gelen diğer bağışıklık sistemi bozuklukları kandaki lenfosit sayısını artırır.

5- Stres: Birçok rahatsızlığın zemini hazırlayan stres, lenfosit sayınızı az miktarda da olsa yükseltebilir. Stres durumu geçtiği zaman kandaki lenfosit değerleri normale dönmektedir.

6- Diğer sebepler: Kansızlık, Hamilelik döneminin son ayı, Dalağın alınması, Kemik iliği tümörleri, Aşırı sigara içmek, Alerjik hastalıklar gibi durumlarda wbc yükselmesine sebep olabilmektedir.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.