iyimi boyle bilgi sitesi

Vitiligo Hastalığı Nedir

Sağlık 23 Ağustos 2018
Vitiligo Hastalığı Nedir

Vitiligo, cildin farklı bölgelerinde beyaz lekelerin görüldüğü bir cilt hastalığıdır. Çeşitli sebeplerden dolayı, ciltteki renk pigmentini yapan melanositlerin hasar görmesi sonucu, pigment üretilemez. Pigment yetersizliği sonucunda ise deride, vücudun farklı bölgelerinde irili ufaklı yama şeklinde beyaz lekeler oluşmaktadır. Vitiligo, halk arasında ”Ala” ya da ”beyazlama” olarak ta bilinmektedir. Hastalık, her yaşta olmakla birlikte daha çok 05-30 yaşta yani erken yaşta başlamaktadır. Kişiye özgü olup, bazı hastalarda az sayıda plak oluşur ve hiçbir zaman artmaz. Bazı kişilerde ise hastalık o kadar çok yaygındır ki nerede ise hastanın normal deri renkli alanı kalmamıştır. Bulaşıcı bir hastalık veya alerjik bir durum da değildir.

Vitiligo’nun Belirtileri Nelerdir?

Vitiligodaki en belirgin belirti ise derideki beyaz lekelerin oluşmasıdır. Vitiligo, vücudun her bölgesinde görülebilir. Ancak en sık yüzde, boyunda, ellerde ve cildin kıvrıldığı yerlerde görülür. Ağız çevresinde, gözlerde, burun deliklerinde, göbekte, koltuk altı ve kasıkta, üreme organlarında ve rektal alanlarda da oluşabilmektedir.

Vitiligo’nun Sebepleri Nelerdir?

Vitiligonun ortaya çıkış sebebi, deriye rengini veren melanosit hücrelerin azalması sonucu pigment üretilememesidir. Vitiligo, hayatı tehdit eden ya da bulaşıcı bir hastalık değildir. Ancak görüntü nedeni ile hastalarda psikolojik ruhsal bozukluklara neden olmaktadır. Vitiligo, bir otoimmün hastalık olabilir. Bu hastalıklar bağışıklık sisteminin yanlışlıkla bazı hücrelere saldırdığında meydana gelir. Kalıtsal, aileden gelme bir rahatsızlık da olabilir. Aniden aşırı strese girenlerde de görülebilmektedir.

Vitiligo Nasıl Tedavi Edilir?

Vitiligo rahatsızlığın kesin bir tedavisi yoktur. Ancak en aza indirmek ya da bir nebzede olsa çoğalmasını engellemek mümkündür.

  • Vitiligo hastalığı olan kişilerin, güneşe karşı savunma mekanizması azaldıkları için, güneşe çıkmadan 20 dakika önce yüksek koruyucu faktörlü  kremler kullanması gerekir.
  • Günümüzde  son zamanlarda uygulanan en etkili yöntemler arasında lokal ultraviyole B(UVB) ışık tedavisidir. Bu yöntem sadece lekeli bölgelere uygulanıp 10-15 seanslar sonucunda hastalığa netice alınmaktadır.
  • Yeni başlamış vitiligo hastalığı için, etken maddesi ‘tacrolimus’ ya da ‘pimekrolimus’ olan kremler kullanıldığında, özellikle yüz ve boyun bölgesinde oluşan beyaz lekelerin, pigmentasyon kaybı olduğu durumlarda  iyi sonuçlar vermektedir.
  • Cildinin yarıdan fazlasında beyaz lekelerin yer aldığı hastalarda, Repigmentasyon tedavisine başvurarak, cildinizin geri kalan kısımlarının rengini açarak; cilt tonunuzu eşitlenebilir.
Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.