iyimi boyle bilgi sitesi

Sinüzit Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Sağlık 23 Haziran 2015
Sinüzit Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Sinüs; burun ve göz çevresindeki kemiklerin içindeki boşluklara verilen addır. Sinüs boşlukların burun içine açıldıkları kanallardaki tıkanıklıklar nedeniyle iltihaplandığında ortaya bir enfeksiyon çıkar. Bu sinüs boşluğununda enfeksiyona sinüzit denir. Sinüzit rahatsızlığı Akut sinüzit ve Kronik sinüzit olmak üzere ikiye ayrılır.

1- Akut Sinüzit: Burun tıkanıklığı, sarı, yeşil burun akıntısı görülür. Bazen burun akıntısı kanlı olabilir. Burun akıntısının yanında gözlerin etrafında ağrı hissi,  yanak kısımlarında ağrı, yüzümüzde basınç hissi görülür. Akut sinüzitte öne eğilmekle artan yüz ve baş ağrısı görülebilir. Sinüzitte diğer bir belirtide kötü ağız kokusudur. Bunların dışında nadirde olsa, kuru öksürük, hafif ateş veya mide rahatsızlığı şikayetleri görülebilir. Akut sinüzitte ilaçla tedavi olumlu sonuçlar verir. Özellikle Antibiyotik tedavisi ve burun açıcı ilaçlarla olumlu sonuç alınır.

2-Kronik Sinüzit: Akut sinüzitteki belirtilerin süresi üç aydan uzun sürüyorsa ve koyu kıvamda burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, koku alamama hali ve geceleri artan öksürük belirtileri görülüyorsa Kronik sinüzit durumu olabilir. Bu durum karşısından yine Antibiyotik ve burun açıcı tedaviler denenir, eğer bu tedaviler etkili olmazsa Ameliyat ile tedavi edilir. Yeni bir teknoloji olan  ‘balon sinoplasti’ yöntemi ile dayanılmaz baş ağrılarına neden olan sinüzitten kısa sürede kurtulmak ve aynı gün içerisinde taburcu olmak mümkün hale geldi. Balon Sinoplasti yöntemi, tıkalı koroner damarların balon ile genişletirerek açılması mantığında olduğu gibi, sinüs kanallarına uygulanması şeklinde çalışıyor. Ameliyat bölgesine bir kesi yapılmadan kısa sürede tedavi edilebiliyor.

Antibiyotik Kullanmadan sinüzit tedavi edilebilir mi?

Evet edilir, ne yazık ki ülkemizde tüm hastalıklarda olduğu gibi sinüzit rahatsızlığında da hemen Antibiyotik ilaçlar verilmektedir. Sinüzüt rahatsızlığı, durup dururken olmuyor. Önce bir “Üst solunum yolu” enfeksiyonu gelişiyor, aynı kulak hadiselerinde, oluşan ödem ile Öztaki borusunun kapanması gibi, sinüs ağızları da kapanabiliyor ve bu sinüz boşluklarını nemli tutan sıvı dışarıya akamayıp, sinüs boşluğunu dolduruyor ve duvarlara basınç yaparak ağrıya sebep olabiliyor. İliadin Damla, Öztaki borusunu açtığı gibi, sinüs ağızlarını da açarak, sinüziti tedavi ediyor. Sinüzit rahatsızlığı antibiyotik kullanmadan tedavi edilebilir. Eğer bu tedavilere rağmen iyileşmeyen bir sinüzit durumunda doktorunuzun tavsiyesi üzerine Antibiyotik tedavisine başlayabilirsiniz.

Çocuklarda Sinüzit Tedavisi: Sinüzit durumlarında ilk önce İliadin Ped. damlayı, buruna 3 gün süreyle, günde 2×2 şer damla damlatın, ondan sonra da 1 hafta serum fizyolojik(deniz suyu da olabilir). uyanıkken 4 saatte bir 10’ar damla burun deliklerine damlatın. Bu tedavi sinüzit sorununu çözmek için Amerikalı doktorlar tarafından kullanılan bir yöntem ve genellikle faydalı sonuçlar veriyor.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.