iyimi boyle bilgi sitesi

Samos Adası’nda Gezilecek Yerler

Gezi 8 Haziran 2016
Samos Adası’nda Gezilecek Yerler

samos-adasiTürkler “Sisam“, Yunanlılar “Samos” diyor bu adaya. Matematiğin babası Pisagor’un memleketi olan Samos, Olimpos tanrılarından Hera’nın evidir. Samos adası ünlü tarihçi Heredot’a ev sahipliği yapmıştır. Ege’deki en önemli ticaret ve antik zamanın denizcilik merkezlerinden biridir. Hala ilk günkü kadar bakir ve güzel olan Samos, Aydın ili, Kuşadası ilçesi’nde bulunan Dilek Yarımadası’na oldukça yakındır. Samos adası, tarihte kurulan 12 İyon kolonisinin yaşam yerlerinden biridir. Yunanistan’ın Osmanlı’dan en son aldığı ada olan Samos adası, turistik bir adadır. Kuşadası’ndan günlük hareket eden gemi seferleriyle adaya ulaşabilirsiniz. Kuşadası’ndan Samos adasına ulaşım feribotla 1,5 saat sürüyor. Samos’un baş şehri Samos Town, eski ismiyle Vathy. Feribotlar, Vathy’deki limana yanaşıyor.

Samos Adası’nda (Sisam Adası) Gezilecek Yerler

1Samos town, genelde deniz kenarında restoranlar, oteller, hediyelik eşya mağazaları şeklinde dizilmiş şirin bir kasaba. Tepelere doğru uzanan şehirin yüksekteki ara sokaklarında gezmelisiniz. Çok temiz, badanalı ve bakımlı klasik Rum evleri arasında gezip fotoğraf çekebilirsiniz.

samos-pisagor-heykel2– Samos adasının Samos town şehrinden sonra en önemli şehirlerinden biri olan ve Pythogoras’ın yani Pisagor‘un memleketi Pythagorion şehrini mutlaka gezmelisiniz. Burada güzel hediyelik eşyalar satan dükkanların olduğu bir çarşı var. Şehrin bu güzel çarşısında birçok hediyelik eşya alabilirsiniz. Şehrin deniz kenarında bulunan ve lüks teknelerin bağlandığı marinanın olduğu cadde oldukça hareketlidir. Bu caddede birbirinden şık ve güzel restoranlar ve cafeler var. Pythagorion’da Limanın sonunda bir de Pisagor heykeli var. Dik üçgenin iki dik kenarının kareleri toplamının hipotenüsün karesine eşit olduğunu hatırlamanıza yardım ediyor bu heykel.

3– Pyhtagorion’a 4 km uzaklıkta bir tünel var. MÖ 6. yüzyıldan kalma Eupalinos Tüneli, eski çağlarda yapılmış ilk tünellerden biriymiş. Derinliği ve yüksekliği ile dönemin iddialı yapıtlarından biri olan bu güzel tüneli görmeden gitmeyin. Giriş 4 euro civarında.

4Pythagorion ile Kokkari arasında yüksekte kalan Mytilini kasabasına da bir uğrayın deriz. Burada paleontoloji müzesi varmış. Ayrıca Samos şehrinde bir arkeolojik müze, bir de şarap müzesi var. Müze gezmeyi seven arkadaşlara duyurulur. Buranın sokakları yine çok güzel.

5Kokkari ise bir başka turistik ve önemli şehir. Burada denize sıfır restoran ve cafeler yanyana dizilmiştir. Gündüz plaj olarak şezlonglarda uzanıyorsunuz, akşam da denize karşı yemeğinizi yiyorsunuz. Turistik bir adada daha ne olsun. Ara sokaklarda yine tertemiz bakımlı evleri görmenizi tavsiye ederiz.

samos_kordon6Monalates köyü ve Karlovassi şehrini vaktiniz olursa gezmenizi tavsiye ederiz. Manolates köyü, dağın tepesinde güzel bir manzaraya sahip bir köydür. Köye çıkış yolu ormanlık, dar ve virajlı, neyse ki asfalt düzgün. Köyde çok sevimli evler, tasarım takı dükkanları, hediyelik eşyacılar ve manzaralı restoranlar var. Lukas’ın Yeri burada oldukça popüler. İnternette hakkında övgüler olan bir yer. Dağın tepesinde olan bu restorana çıkmak biraz güç ama eşsiz manzarası için kesinlikle değer.

7– Yunan frappesi meşhurmuş, ben de bu soğuk kahveyi severek içtim. Size bu güzel içeceği tatmanızı öneririm. Fiyatı 2 Euro civarında.

Samos_Kokkari8– Alışveriş olarak hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Buraya özgü alınabilecek en önemli hatıralık “Pisagor bardağı“, yani “Pythogoras cup“. Bu bardağı sadece işaretli yere kadar doldurabiliyorsunuz, daha fazla doldurursanız içine koyduğunuz sıvı bardağın altından akmaya başlıyor. Pisagor bu bardağı herkes eşit miktarda şarap içsin, diye tasarlamış. Şarap demişken, Samos’un tatlı şarapları dünyaca ünlüymüş. Grand Cru markası dünyaya en çok ihraç edilen, Vın Doux ise en ünlü olan şarap markalarıymış.

samos-sisam-adasi9Psili Ammos adlı plaja uğramadan buradan sakın ayrılmayın. Psili Ammos’da deniz muhteşem, karşıda görünen kıyı ise Kuşadası’ndaki Dilek Yarımadası. Adada birçok güzel plaj var. Kokkari plajı, Gagou plajı, Lemonakia, Tsamadu ve Tsambu gibi plajları deneyebilirsiniz. Bazı plajlar taşlı ama denizi çok temiz. Kokkari’nin batısındaki 3 plajdan biri olan Lemonakia size tavsiye edebileceğim plajlardan biri. Buranın denizi ve kumsalı biraz taşlı ama suyu çok temiz. Küçük bir hatırlatma yapalım denizin suyu biraz serindir.

10– Kokkari sahilinde bulunan Meltemi restoranda güzel bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Burası çok talep gören bir yer ve biraz kalabalık. Menü olarak özellikle deniz ürünlerini tavsiye edebilirim. Ben Shrimp Saganakinin tadına bakmıştım çok güzeldi.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.