iyimi boyle bilgi sitesi

Sahte Para Nasıl Anlaşılır?

Güncel Bilgiler 14 Ocak 2016
Sahte Para Nasıl Anlaşılır?

Gün içerisinde, evin dışında vakit geçirdiğimiz zamanlarda sürekli para alışverişinde bulunuruz. Market, manav, pazar, otobüs, kafe vb. her yerde para alıp veririz. Bu durumda da sahte para ile karşı karşıya gelme riskimiz vardır. “Peki ama sahte parayı nasıl anlayacağız?” derseniz yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Sahte Parayı Anlama Yöntemleri

Sahte parayı anlamanın yollarını ikiye ayırabiliriz: Birincisi bizim gözlerimizle görebileceğimiz para özellikleri, ikincisi ise UV ışık (mor ışık olarak da bilinir) ile görülebilecek özelliklerdir.

Gözle görülebilecek para özellikleri:

paradaki-kabartma-baski-ve-gizli-goruntuBanknot kağıdı: Banknot kağıdı günlük kullandığımız kağıtlar gibi renksiz ve pürüzsüz değildir. Banknotun hakim renginin çok açık tonu renktedir. Normal kağıt ile aynı anda dokunulduğunda farklı kalitede olduğu ve normal kağıda göre yüzeyinin pürüzlü olduğu farkedilebilir.

Kabartma baskısı: Paranın ön yüzünde (Atatürk portresinin olduğu yüzde) bulunur. TÜRKİYE CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI yazısı ve kupür değerleri kabartmalı yazılmıştır.

Gizli görüntü: Paranın ön yüzünde Atatürk portresinin altında bulunan yedigen şekle, göz hizasında ve yatay olarak bakıldığında kupür değeri görülür.

Bütünleşik görüntü: Paranın ön yüzü ışığa tutularak bakıldığında sağ üst tarafta bulunan şekiller arka tarafta bulunan şekillerle birleşerek kupür değerini oluşturur.

Gizli Atatürk portresi: Bu özelliği çocukluğumuzdan beri biliriz sanırım. Para ışığa tuttulduğunda ön yüzün sol kısmında Atatürk portresi ve kupür değeri görülür.

paradaki-renk-degistiren-seritRenk değiştiren şerit: Paranın arka yüzünde bulunan ve farklı açılardan bakıldığında altın sarısına dönüşen ve üzerinde kupür değeri ve TL yazısı görülen şerittir.

Holografik şerit: Paranın ön yüzünde bulunur. Paraya farklı açılardan bakıldığında renkli ve parlak şekilde görülen ayrıca ay yıldızın altında bulunan dikdörtgen içerisinde kupür değerinin ve TL yazısının görüldüğü şerittir. Ayrıca bu şerit her banknot için para tasarımıyla uyumlu motiflerden oluşur.

Emniyet şeridi: Para ışığa tutulduğunda her iki yüzdende kesintisiz şekilde görülen ve üzerinde kupür değeri ile TL yazısı görülen şerittir.

 

Mikro yazı: Paranın ön yüzünde bulunan ay ve yıldız içerisinde ve holografik şerit üzerinde mikro yazı ile yazılmış kupür değeri ile TL ve TCMB yazısı görülür.

UV ışık ile görülebilecek özellikler:

  • Banknot kağıdında bulunan kılcal lifler, mor ışıkta mavi ve kırmızı renkte görülür.
  • Atatürk portresi üzerinde kırmızı renkte kupür değeri ile TL yazısı görülür.
  • Banknot mor ışık altında parlama yapmaz.
  • Emniyet şeridinde 5-10 TL için mavi, 20-50 TL için kırmızı, 100-200 TL için sarı renkte parlama görülür.
  • Paranın arka yüzünde bulunan kırmızı seri ve sıra numarası mor ışık altında canlı ve parlak kırmızı, siyah seri ve sıra numarası ise parlak sarı-yeşil renkte görülür.

Ayrıca görme engelliler için paranın ön yüzünde sol üst kenarında bulunan kabartma baskılı noktalar vardır. Bunlar, 5 TL’den 200 TL’ye doğru sırasıyla 1’den 6’ya kadar rakamların Braille alfabesiyle yazılı şekli olup dokunulduğunda hissedilebilmektedir.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.