iyimi boyle bilgi sitesi

Osmanlı Armasının Sırrı

İlginç Bilgiler 26 Haziran 2015
Osmanlı Armasının Sırrı

Bu yazımızda Osmanlı İmparatorluğu’nun armasının gizemli anlamlarını araştıracağız. Sultan Abdülmecid döneminde kullanılmaya başlanan ve Osmanlı Devleti’nin sembolü haline gelen Osmanlı arması, ince detaylar düşünülerek her bir parçası devletin bir dönemine, özelliğine ya da unsurlarına atıf yapacak şekilde oluşturulmuştur. Yıllardır üzerinde detaylı bir araştırma yapılan Osmanlı armasının sırrı çözüldü.

Osmanlı Armasında 13 Şifre Yer Alıyor.

1- Güneş motifi sembolü: Osmanlı armasındaki bu sembol Güneşe benzetilen Padişah’ı ve nihayetinde devletin gücünü simgeler.

2- Güneşin ortasında yer alan Padişah’ın tuğrası sembolü: Osmanlı armasındaki güneş sembolünün içinde yer alan tuğra sembolü çok anlamlıdır. Tuğranın altında hilal içinde Arapça “Osmanlı Devleti’nin hükümdarı, Allah’ın muvaffak kılması ve yardımına dayanır ve öylece hüküm sürer.” anlamına gelir.

3- Sorguçlu Serpuş: Osmanlı imparatorluğu’nda ata çok önemlidir. Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Gazi’yi temsil eden bu sembol, Osmanlı’nın köklerine ne kadar bağlı olduğunu gösterir.

4- Hilafet Sancağı: Osmanlı İmparoturluğu’nda sancaklar çok önemlidir. En önemli sancaklardan biri de Hilafet sancağıdır.

5- Süngülü Tüfek: Nizam-ı Ceditle birlikte düzenli ordu sistemine geçmek için reformlar yapan Osmanlı İmparatorluğu’nda süngülü tüfeğin önemini anlatır.

6- Tek Taraflı Teber: Osmanlı İmparatorluğu’nda törenlerde kullanılır.

7- Toplu Tabanca: Modernleşmiş orduyu temsil eden subayların kullandığı tabanca sembolü, Osmanlı İmparatorluğu’nun modern ordulaşmaya verdiği önemi anlatır. Ama bu modernleşme çalışmaları için çok geç kalınmıştır.

8- Terazi Sembolü: Günümüzde olduğu gibi terazi sembolü adaleti temsil eder. Devletler için adalet çok önemlidir.

9- Kuran-ı Kerim ve kanunnameleri anlatan sembol: Hukuku ve düzeni anlatmak için kullanılmıştır.

10- Nışan-ı al-i İmtiyaz sembolü: Devlet adına faydalı işlerde bulunmuş ilim adamları, idareci ve askerlerin önemi için vurgulanmıştır.

11- Nışan-ı Osmani sembolü: Devlet hizmetinde üstün başarı sağlayanlara verilir.

12– Asa ve Şeşper sembolü: Asalet ve üstünlüğü gösteren bir semboldür.

13- Çapa sembolü: Şanlı Osmanlı donanmasını temsil eder. Osmanlı İmparatorluğunda denizciliğin her zaman önemi çok büyüktür.

 

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.