iyimi boyle bilgi sitesi

Oksijen Satürasyonu Nedir

Sağlık 10 Şubat 2016
Oksijen Satürasyonu Nedir

Oksijen satürasyonu (kandaki oksijen doygunluğu), oksijen doygunluğuna ulaşmış hemoglobin miktarı demektir ve Oksijen satürasyonu seviyesi sağlıklı bir insanda %95 ile %100 arasındadır. Oksijen doygunluğu düzeyleri hastaya takılan bir cihaz aracılığıyla tıp uzmanları tarafından tespit edilebilir. Oksijen satürasyonunu ölçen bu cihaza Pulse oksimetre denir ve pulse oksimetre cihazları, Beer-Lambert yasasına göre çalışmaktadır. Oksimetre, 660-940 nm dalga boyunda olan ışığın absorbsiyonu ilkesine göre kanın oksijene doygunluğunu ölçer. Ölçüm için hastanın başına, kulak memesine, parmak ucuna ya da ayak parmaklarına ışıklı bir sensör yerleştirilir. Bu sensör sayesinde kandaki oksijen miktarı hakkında bilgi edinilir.

Düşük Satürasyon Nedir?

Oksijen seviyesinin %90’ın altına düşmesi genellikle anormal bir durumdur ve bu nedenle endişeye sebep olur. Oksijen doygunluk seviyesindeki azalış desatürasyon olarak isimlendirilir. Düşük satürasyonun birçok sebebi vardır.
Kanınızdaki oksijen seviyesi fazla düştüğünde nefes darlığı ortaya çıkar. Bu durum hipoksemi denilen bir soruna sebep olur.

Düşük Oksijen Satürasyonunun Nedenleri

1- Hava Kanalı Tıkanıklığı: Kişinin solunum yollarının kısmen ya da tamamen tıkanmasından kaynaklanır. Bu tıkanma, yabancı bir maddenin kanalları tıkaması, alerjik reaksiyon, enfeksiyon, anatomik bozukluk ya da travma sebebiyle ortaya çıkıyor olabilir. Uyku apnesi sebebiyle kandaki oksijen seviyesi düşebilir. Uyku sırasında nefes periyodik olarak durur ve tekrar başlar. Kişi kısa süreliğine nefes almayı kestiğinden vücuda daha az oksijen alınır ve kanda oksijen satürasyonu azalır. Koah Hastalığı (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) da düşük satürasyona sebep olabilir.

2- İnce Hava: Yüksek rakımda(genelde 3000 metrenin üzeri) kişinin kan satürasyonunda düşüş olabilir.

3- Anemi: Bireyin kanında dokulara yeterli oksijeni taşıyacak alyuvarın olmamasından kaynaklanan medikal bir durumdur. Bu durum kanda oksijen seviyesinin düşmesine ve kişinin kendini yorgun hissetmesine neden olur.

4- Amfizem: Ciğerlerdeki hava keseciklerinin sistematik şekilde yok olup, bu keselerdeki oksijen ve karbondioksit değişimin zorlaşması durumudur. Bu durumlarda kandaki oksijen satürasyon seviyesinde azalma görülür.

5- Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu: Ciğerlerdeki esnek hava kesecikleri olan alveollerde sıvı birikmesi olduğunda meydana gelen bir sendromdur. Bu sıvı birikmesi kandaki oksijen seviyesinde azalmaya neden olur.

6- Anestezik ve uyuşturucu ilaçlar: Anestezik bazı ilaçlar ve uyuşturucular kandaki oksijen satürasyonu düzeyinde azalmaya neden olur.

Düşük Oksijen Satürasyonu Belirtileri

Düşük oksijen satürasyonuna eşlik edebilecek bazı belirtiler vardır ve şu şekildedir:

1- Nefes Darlığı: Bu, düşük oksijen satürasyonunun karakteristik ve genel belirtisidir. Çoğunlukla aniden gerçekleşir, yoğun ve baskılı olur. Kişi solunumunun kendisine yetmediğini hisseder.

2- Siyanoz: Bu büyük ihtimalle oksijen doygunluğundaki düşüşün en bilinen ve ayırt edici belirtisidir. Siyanoz vücuttaki derinin ya da mukoza zarlarının mavimsi bir renge dönüşmesi anlamına gelen fiziksel bir belirtidir. Vücut dokusuna daha az oksijenin ulaşması sebebiyle oluşur. Bu mavimsi renk el ve ayak tırnak yatakları yanı sıra dudak ve dil üzerinde daha belirgindir.

3- Aşırı Yorgunluk ve Halsizlik Hissi: Enerjinin tamamen tükendiğini hissetme şeklinde gerçekleşir. Kişi çoğunlukla günlük aktivitelerini gerçekleştirmek yerine yatakta kalmayı tercih eder.

4- Zihin Bulanıklığı: Satürasyonu düşük olan kişi zihinsel karışıklık ve el becerilerinde azalma durumu yaşayacaktır. Kanda oksijen azlığı olduğundan beyne ulaşan kanda da daha az oksijen mevcut olacak ve bu nedenle zihinsel yavaşlamalar olacaktır.

5- Baş Ağrısı: Kanda oksijen doygunluğunun düşmesi şiddetli baş ağrılarına neden olabilir.

Yorumlar

Yazıya 199. yorum yapılmış.

1 2 3
Arzu 10 Şubat 2019

babacığım koah hastası. 1 ay önce trake açıldı. solumaya başladı. eve çıkardık. hastanede strasyonu 17 ye düştü ve bitkisel hayata girdi. Babacığım iki gün sonra vefat etti. Lütfen analarınıza babalarınıza of dahi demeyin. Acım çok büyük. insanoğlu bir kuş misali uçup gidiyor.

admin 10 Şubat 2019

Arzu hanım, allah rahmet eylesin. Babanız için çok üzüldük.Dediğiniz gibi ailemizin değerini bilelim.

mazlum 18 Şubat 2019

koah hastası 97 degeri olurmu.yoksa bunun yuzde 3 yada 4 altımı olur her zaman

dogan 19 Şubat 2019

koah hastaları atakları olmadıgı zamanlarda pulseoksimetre ıle olcumlerı yuzde 95 altındamı olur sureklı

Ramazan.surukli 28 Şubat 2019

Annem koah hastası mastrist geçirmiş kaç puan alır

Dilan çiçeker 26 Mart 2019

Meraha. Annem koah hastası ve vücudunda çok fazla ödem ve su birikimi olduğu için akciğerine tüp takıldı ve biriken sular alındı ve aldığı tedaviyle satrasyon değeri dengelendi, 1 hafta sonra tekrardan hastaneye gittik ve bu sefer sadece vücudunda ki sıvı ve ödemler için tedavi yapıldı vücudunda ki şişlikler indi ama bu sefer de satrason değeri 31 de kalıyor evde bibap ve satrasyon cihazı takılıyor yükseliyor ama çıkarınca düşüyor , doktoruna sorduk vücudun da ki su kaybından dolayı satrasyonu düşüyor dedi ve herahanqi bir tedavi uygulamadı. Şuan napabiliriz ? Ne iyi gelir ? Ha qi tedavi yöntemlerini uygun görüyorsunuz ?

admin 26 Mart 2019

Merhaba Dilan geçmiş olsun. saturasyon değerini mümkün olduğu kadar 90 değerinin üzerinde tutmanız gerekir. Buradan bir şey söylemek uygun olmaz.

Remzi turk 12 Mayıs 2019

Meraba babam beyin sapi kanamasi gecirdi 53 yasinda oksijene bagli oldugunda strasyonu 98 ama oksijeni kapatinca straayon 94 e dusuyor ara ara oksijen konsantratorunu kapatalim mi strasyonu duzeltmek icin

Erol kurtulan 20 Mayıs 2019

Yorumlarinizi okudum cok faydali bilgilere ulastim onun icin tesekur ederim.genede bir sorum olacak ben 65 yasinda bir adamim 5.yil once gua oldugum anlasildi tedavi goruyorum fakat bir doktorun verdigi tedavi yontemi diger doktor kabul etmiyor ve bu doktorda kendi yontemiyle tedaviye basliyor hastalarda ne yapacagini sasiriyor bu yontem dogru mu.ve esas soruna gelelim ben olcum ciazinda oksijen oranini dusuk gordugumde vucut anatomim degisiyor sorun heyacanmi tesekur ederim

Erkan baş 21 Ağustos 2019

Hocam babam akciger ca hastası durumu stabil saturasyon değeri daha önceleri 96 çıkarken bugünkü ölçümü 92 sıkıntılı bir durum varmıdır hastalığın ilerledi anlamına gelirmi

Rıdvan Sürek 6 Ekim 2019

Sevgili dostlar, kandaki O2 değerleriniz 90-99 arasındadır. Ayrıca %88-89 da kabul edilebilir seviyelerdir. O2 seviyesi 100 olamaz. Lance Armstrong’un maxVO2 si %88 dinlenirken kalp hızı 32 olduğu halde oksijen satürasyonu 99 dur.Çoğu değer şehir efsanesidir ciddiye almayın.Saygılarımla

Yasin uçar 21 Ekim 2019

Benim kızım 25 haftalık doğdu. Uzun süre 5.5 ay entübe kaldı. Daha sonra burnuna geçti. En son aşama şuan fanusdan lt lik olarak alıyor. Taburcu oldu iki hafta oldu. 7 aydır hastanedeydi. Evdeki oksijen yarım lt birin altında genelde. Uyurken 90-97 oluyor. Mama içerken de 95 üzeri. Ama uyanıkken 85 düsüyor çok hareket ettiğin icin normal mi. Oksijenden kurtulur mu yakın zamanda.

admin 22 Ekim 2019

Merhaba Yasin, çok zaman geçmeden oksijen desteğinden kurtulacaksınız. Prematüre bebekler yoğun bakımdan çıktıktan sonra çok hızlı gelişiyorlar. Evinizi havadar tutun, hasta kişilerden uzak tutun. Beslenmesine özen gösterin. Zamanla oksijen ihtiyacı olmadan saturasyon değerleri 95 ve üzeri olacaktır. Geçmiş olsun.

yunus çilekeş 3 Aralık 2019

oksijen saturasyonu 90, hafif fiziksel aktivitede yorgunluk terleme nefes darlıgı gelişiyor.Evde normal otururken nabız 98 .Günlük hayatta ise hep yorgun terli dolaşırım.Sizce hasta mıyım

İlknur işleyici 19 Aralık 2019

Merhaba hocam , annem ipf hastası dinlenme halinde cihazsız satürasyonu 85. Derin nefes çalışması önermişsiniz burada bir başka hastaya bize de tavsiye edermi siniz ve elle bisiklet çevirme hareketi diye bir egzersiz duydum ama bazıları daha da yorarsın günah dediler kafam karıştı bu işin doğrusu ne ??

Kaya doğan 1 Şubat 2020

14 olurmu

admin 1 Şubat 2020

Merhaba Kaya, saturasyon değeri 14 olmaz bir hata vardır. Kimse 14 değerindeki bir saturasyon değeri ile yaşayamaz. Sağlıklı bir kişinin saturasyon değeri 95 -100 arası olmalıdır.

Özgür Salatan 12 Haziran 2020

Merhaba hocam. Annem 60 yaşında nefes darlığından dolayı hastaneye gittiğimizde kronik solunum yetmezliği ve kronik astım hastalığı teşhisi konuldu ve oksijen konsantratoru ile günde 16 saat tedaviye başlandı. oksijen cihazını takınca hemen spo2 90 üzerine çıkıyor cihazı çıkartınca 75-80 arasına düşüyor. öğrenmek istediğim oksijen konsantratoru ömür boyumu kullanılır cihazsız spo2 90 üzerine çıkması için neler yapabilirim tavsyeleriniz varmı şimdiden teşekkür ederim

admin 12 Haziran 2020

Merhaba Özgür, buradan bir şey söylememiz doğru olmaz. Nefes egzersizleri ile biraz akciğer kapasitesi yükseltilebilir. Ama en doğru cevabı doktorunuz verecektir. Geçmiş olsun.

Özgür Salatan 12 Haziran 2020

Cevabınız için teşekkür ederim hocam. Bu hastalığa bağlı olarak halsizlik için bir tavsiyeniz varmı cevabınız simdiden için şimdiden teşekkür ederim

admin 13 Haziran 2020

Merhaba Özgür, organik gıdalarla beslenmesini tavsiye ederiz. Ben hastayım psikolojisinden çıkıp iyileşeceğim demeli ve pozitif olmalı. Odasını bol bol havalandırın. Ne yazık ki buradan söyleyeceklerimiz kısıtlı oluyor. Geçmiş olsun umarım en yakın zamanda sağlığına kavuşur.

Yalcın 7 Mayıs 2021

Dağ yuruyuslerinde dik tepeler asılirken normal bir kiside değer ne olmali, ne kadar düşerse tehlike arz etmez. Bazen çok hizli nefes alip veriyorum dinlenince duzeliyor???

Hüseyin 15 Şubat 2022

Kovid hastası yoğun bakımda swap maske ile satürasyonu 82 lerde.çok korkuyoruz.iyileşme ihtimali nedir?

admin 15 Şubat 2022

Merhaba geçmiş olsun, buradan bir şey demek zor. Doktorunuz en doğru bilgiyi size verecektir. Saturasyon değeri 90 üzerine gelirse çok iyi bir gelişme olur. İnşallah en yakın zamanda iyileşir.