iyimi boyle bilgi sitesi

Ldl Nedir ve Neden Yükselir

Sağlık 21 Ekim 2016
Ldl Nedir ve Neden Yükselir

LDL kolesterolünü açıklamadan önce kolesterol nedir, Hdl nedir onu bilmek gerekir.

Kolesterol: Normal şartlarda her insanın kanında bulunan ve hücre zarları ile bazı hormonların yapımında kullanılan bir madde olarak tanımlanmaktadır. Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Kolesterol büyük oranda vücutta üretilir. Az bir miktar ise dışarıdan besinler yolu ile alınmaktadır.

ldl-nedirLDL (low density lipoprotein): Düşük yoğunluklu lipoproteindir. Karaciğerde üretilen ve kolesterolü kan yoluyla taşıyan moleküler proteinler olarak da tanımlanabilir. Atardamarlarda katman birikimine ve tıkanmalara neden olan LDL kolesterolüdür. Bu yüzden en çok dikkat edilmesi gereken kan değerlerinden bir tanesidir. Kan damarlarında tıkanmalara sebep olabildiği için LDL, kötü kolestrol olarak bilinir. Ldl tanecikleri 18-25 nm çapındadır ve damarlara düzenli olarak kolesterol taşır. Aslında kötü kolestrol olarak bilinmesi yanlıştır. LDL normal değerlerinde olduğu sürece gereklidir. Sorun yüksek olmasıdır. Kanda toplam kolesterol ve LDL kolesterolünün yüksek olması, HDL kolesterolünün düşük olması, kişi için çok büyük risk faktörüdür. Bu riske sahip hastalarda kalp krizi, felç, damar tıkanması, böbrek yetmezliği gibi hastalıkların oluşum riski çok daha fazladır. Kanda aşırı miktarda bulunan kolesterol yavaş yavaş damar duvarında birikir. Bu birikim sonucu o damarda daralma, tıkanma ortaya çıkar. Kolesterol hangi damarda birikmişse o damarla ilişkili sorunlar ve hastalıklar ortaya çıkmaktadır.

HDL: İyi kolesteroldür. HDL dokulardaki kolesterolü toplayarak dışarı atılmasını sağladığı için iyi kolesterol olarak bilinir. Yalnızca vücutta bulunur, besinler içerisinde bulunmaz.

normal-kolestrol-degerleriNormal Ldl kolesterol düzeyleri nelerdir?

130 mg/dl’nin altı istenilen düzeydir.

Ldl Neden Yükselir

1– Kalıtımsal Faktörler
2– Düzensiz ve sağlıksız beslenme
3– Hipotiroidi(Tiroid bezinin yetersiz çalışması hastalığıdır)
4– Karaciğer hastalıkları
5– Nefrit (Böbreğin mikrobik olmayan iltihabi hastalıkları)
6– şeker hastalığı
7– Bazı ilaçlar
8– Şişmanlık
9– Stres

Ldl Nasıl Düşer

ldl-dusurmek-icin-neler-yapmaliyiz1– Düzenli ve dengeli beslenin. Kepekli gıdalar tüketin.
2– Az yağlı süt, yoğurt ve peynirleri tercih edin. Kızartmalardan kaçınınız.
3– Kilonuz fazla ise mutlaka kilo vermelisiniz.
4– Düzenli fiziksel aktivite yapın. Mutlaka gün içerisinde en az 30 dakika yürüyüş yapılmalıdır
5– Kırmızı et yerine beyaz et tüketin. Tavuğun derisini çıkartın. Yağlı et yemeyin.
6– Sıvı bitkisel yağlar (zeytinyağı, çiçek yağı, mısır yağı, soya yağı gibi) doymamış yağ oranı yüksek yağlardır. Bunları tercih edin. Katı yağlardan kesinlikle uzak durun.
7– Daha az yumurta ve yumurta kullanılarak hazırlanmış yiyecek tüketin.
8– Sigara ve alkol kullanmayın
9– Posa içeriği yüksek olan sebzeler, meyveler ve kurubaklagilleri hergün tüketin.
10– Elma, havuç, mısır, badem, limon, sarımsak, süt ve çay gibi gıdalar kolesterolün yükselmesinin engellemektedirler.

LDL Yüksekliğinin Zararları Nelerdir?

Kolesterol yüksekliği tek başına bir hastalık değildir ancak ciddi sonuçlara neden olabilir. Damar duvarında biriken ve damar sertliğine neden olan kolesterol şu hastalıkların gelişimine neden olabilir.

ldl-neden-yukselir1– Koroner kalp hastalığı
2– Kalp krizi (enfarktüs)
3– Beyin Felci (beyin damarlarında tıkanıklık)
4– Dolaşım hastalıkları
5– Kısmi felçler
6– Damar sertliği
7– Birçok hastalığa davetiye çıkarır. Damarlarda biriken kolestrol kan basıncıyla koptuğunda ilerleyerek bir damarın tıkanmasına sebep olacaktır. Hangi organa giden damarı tıkarsa o organ beslenemediği için sorun çıkacaktır. Örneğin göz ile ilgili bir damarsa körlüğe, böbrek ile ilgili bir damarsa böbrek yetmezliğine, beyne giden bir damarsa konuşma bozuklukları, duyma bozuklukları ve birçok soruna sebep olacaktır.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.