iyimi boyle bilgi sitesi

Kefir Nasıl Yapılır?

Sağlık 1 Eylül 2017
Kefir Nasıl Yapılır?

Kefir, Kafkasya kökenli olduğu bilinen probiyotik bir süt ürünüdür. Yüzlerce yıllık geçmişe sahip olan kefir, Kafkasyalıların sağlıklı ve uzun yaşamlarının sırrıdır. Kefir, sütün mayalanması ile elde edilen  fermente bir süt içeceğidir. Ekşi ve ferahlatıcı tadı ayrana benzese de ayrana göre biraz daha ekşi ve keskindir.

Kefir ile ilgili detaylı bilgi edinmek için Kefir Nedir? Kefirin Faydaları Nelerdir? adlı yazımıza tıklayabilirsiniz.

Kefir Nasıl Yapılır?

Kefir yapmak yoğurt yapmaya benzer. Yoğurt yaparken yoğurt mayası, kefir yaparken kefir mayası kullanıyoruz. Ancak yapımında bazı farklılıklar da var.

Kefir yapmak için gerekli malzemelerimiz şunlardır:

* 1 litre süt (Bulabilirseniz taze keçi sütü, yoksa çiğ veya pastörize süt olabilir)
* 30-50 gram (yaklaşık bir pinpon topu büyüklüğünde) kefir mayası
* Cam kavanoz
* Plastik süzgeç

Kefir yaparken önce iyi ve kaliteli olduğunu bildiğimiz kefir mayası yani kefir tanesi elde etmemiz gerekiyor. Bunun için Ziraat Fakülteleri’nde üretilen içindeki bakterilerin analiz edilip onaylanmış olan mayalar elde edilebilirse en iyisi bu olur. Ya da kefir kullanan ve bunun kalitesinden emin olan bir kişiden de alınabilir. Şunu belirtmekte de fayda var. Marketlerden vs. de hazır kefir alınabilir ancak evde kaliteli bir maya ile yapılan kefirlerin bakteri çeşitliliği hazır alınan kefirlere göre daha fazladır.

Kefir mayasını elde ettikten sonra 1 – 1,5 litre süte büyüklüğü yaklaşık 1 pinpon topu kadar olan kefir mayası kullanıyoruz. Kefiri içine koyacağımız sütün sıcaklığı 20-25 derece olmalı. Yani sütü pişirdikten sonra kendi halinde soğumaya bırakın. Oda sıcaklığında soğuduğu zaman sıcaklığı da yaklaşık oda sıcaklığında yani 20-25 derece olacaktır. Sonra kefir mayasını sütün içine atın. !!! Yalnız şunu ısrarla belirtmek istiyorum ki hiçir şekilde kefir mayasına METAL temas ettirmeyin. Yani METAL kaşık, kepçe, süzgeç, kap ya da kapak kefir mayasına KESİNLİKLE temas etmemelidir. Hatta alyansınızın bile temas etmemesine dikkat edin. Yoksa kefir mayanız malesef bozulacaktır. Kullandığınız tüm araç gereçler cam, porselen ya da plastik olmalıdır.

Sütü cam bir kaba koyup kefir mayasını da süte ilave ettikten sonra temiz ve kuru bir bezle kabın ağzını örtün. Kapakla kapatmayın kap hava alabilsin. Sonra da kabı oda sıcaklığında ve karanlık bir ortama koyun. Bu ortamda 10-12 saat bekletin. Bu süre sonunda kabı açtığınızda tıpkı yoğurt mayalandığında olduğu gibi sütün mayalanıp kalınlaştığını ve kefire dönüştüğünü göreceksiniz.

Kefirin Süzülmesi ve Saklanması

Kefiri önce süzün ve içinden kefir mayanızı alın. Mayanız önceki haline göre daha beyaz ve şişmiş durumda olacaktır. Kefirinizi süzerken plastik süzgeç kullanın. Kefir mayalarını kefirden ayırdıktan sonra mayanızı güzelce suyla arındırın. Ancak kullandığınız su klorlu olmamalıdır. Bunun için de çeşme suyu kullanmamanız gerekir. Satın aldığınız hazır su ile kefir mayalarını güzelce yıkayın ve kapağı da metal olmayan bir kabı yine satın alınan su ile doldurup mayayı içine koyun. Bu şekilde mayanızı 4-5 gün bekletebilirsiniz. Bu süreden fazla bekletecekseniz mutlaka buzluğunuzda dondurarak saklayın. Kullanacağınız zaman da yine buzluktan çıkarıp oda sıcaklığında çözdürün ve aynı şekilde kullanın. Kefir mayanız olur da bozulursa sertliğini kaybetmeye başlayıp sündüğünü görürsünüz.

Yaptığınız kefir içeceğini sakladığınız kap metal ya da başka bir maddeden olabilir. Ancak unutmayın ki kefir mayanızı kesinlikle kapağı da metal olmayan bir kabın içinde saklamalısınız. Yaptığınız kefiri 1 gün dinlendirirseniz daha kaliteli olacaktır. Ancak kefirinizi 2-3 gün içinde tüketmeye çalışın. Çünkü kefiriniz mayalanmış bir süt ürünü olduğu için tadı gün geçtikçe daha eşki ve daha keskin olacaktır.

Eğer kefirin tadını sevmiyorsanız içerisine sevdiğiniz bir meyveyi ekleyerek blenderden geçirip içebilir veya birkaç kaşık yulaf ve kuru meyve ekleyerek kahvaltıda yiyebilirsiniz. Biraz sulandırıp içine nane veya dereotu koyup ayran gibi içebilir veya içine salatalık ve dereotu ekleyerek cacık gibi tüketebilirsiniz.

Kefir düzenli olarak günde yarım litre kadar destek gıda olarak tüketilirse sağlık üzerine olumlu etkileri vardır.

Umarız ki paylaştığımız bilgiler sizin ve sağlığınız için faydalı olur.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.