iyimi boyle bilgi sitesi

Kanser Olmamak İçin Bağırsağınıza Çok İyi Bakın

Sağlık 17 Kasım 2017
Kanser Olmamak İçin Bağırsağınıza Çok İyi Bakın

Sağlıklı bir vücut için sağlıklı bir bağırsak şarttır. Sağlığı tehdit eden pek çok hastalık bağırsakta başlıyor. İyi bağırsak bakterileri olan probiotik bakterilerin ise vücudun bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Probiotik bakteriler; kanser, ishal, idrar yolu iltihapları gibi hastalıklara karşı direnci arttırır. Ayrıca, anksiyete ve depresyonu azaltır. Karbohidrat içeriği yüksek gıdalar ile rafine gıdaların çok tüketilmesi bağırsak florası için zararlıdır. Ayrıca çevre kirliliği ve stres de olumsuz etki yaratır. Bağırsak florasına en büyük zararı ise fazla antibiyotik kullanımı verir. Yüksek dozlardaki antibiyotik bağırsak florasındaki birçok faydalı bakteriyi yok eder. Yetişkin bir insan bağırsağında 100 trilyon kadar canlı bakteri ve mantar bulunmaktadır. Bunların bir kısmı zararlı bir kısmı ise faydalı bakterilerdir. Bu zengin faydalı bakteri florasına iyi bakılması ve korunması gerekir. Sağlıklı bireylerde faydalı bakterilerin sayısı fazladır. Bağırsakta bulunan bakterilerin yüzde 85’i kadarı probiyotik dediğimiz iyi bakterilerdir. Bu iyi bakteriler 300 metre kare büyüklüğünde bir yüzey oluşturan bağırsak sümüksü zarını koruyucu bir tabaka şeklinde kaplarlar. Bu tabaka sağlığımız ve bağışıklık sistemimiz için çok gerekli ve önemlidir.

Bağırsak florasının başlıca faydalarına bakmak gerekirse; İyi bağırsak bakterileri bağışıklık sistemini güçlendirir. B7 (biyotin), B12 ve K vitaminlerini sentezler. Bağırsak duvarını zararlı maddelerden korur ve bağırsak geçirgenliğini azaltır. Ayrıca Kanseri, egzemayı, ishali, idrar yolu iltihaplarını ve kabızlığı önlerler. Anksiyete ve depresyonu azaltır.

Bağırsak Florasını Korumak İçin Nasıl Beslenilmelidir

1– Cips, pasta, şekerleme gibi doğal olmayan gıda tüketimi mümkün olduğu kadar azaltılmalıdır.
2– Probiyotik kefir, probiotik yoğurt, lahana turşusu, ev yapımı turşu, nar ekşisi, boza gibi fermente yiyeceklere mutlaka önem verilmeli ve tüketilmelidir.
3– Şalgam suyu içilmelidir. Doğal şalgamdaki, siyah havuç ve pancardan dolayı antioksidan etkiye ve faydalı mikroorganizmalardan dolayı probiyotik etkiye sahiptir.
4– Soğan, sarımsak, kuşkonmaz, pırasa, enginar, karabuğday, nohut, mercimek gibi gıdaları sofranızdan eksik etmeyin.
5– Mevsiminde olmak şartıyla meyve ve sebzeleri taze olarak tüketin. Muz, elma, çilek, ceviz ve badem gibi yiyecekleri tüketin.
6– Sigara ve alkol kullanmayın.
7– Hareketli bir yaşam tarzını benimseyin. Spor yapın veya yürüyüş yapın.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.